Sari direct la conținut

Expert sud-coreean, despre datoria Coreei de Nord către România: Nordul își va plăti datoriile după ce va putea lua împrumuturi și reface industria

HotNews.ro
Shin Hyung-sik, presedintele Fundatiei Coreene pentru Democratie, Foto: Hotnews
Shin Hyung-sik, presedintele Fundatiei Coreene pentru Democratie, Foto: Hotnews

Coreea de Nord are o datorie de peste jumătate de milion de dolari către România, provenită din activitatea de export, cooperare economică internaţională şi alte acţiuni externe, derulate înainte de 31 decembrie 1989. Aceasta ar fi trebuit plătită prin exporturi de bunuri către România, dar situația economică nu a permis acest lucru până acum. Coreea de Nord își va plăti datoria abia după ce se vor normaliza relațiile cu SUA, iar instituțiile internaționale vor acorda împrumuturi pentru ca industria, comerțul și economia în ansamblu să-și revină, reiese din declarațiile lui Shin Hyung-sik, președintele Fundației Coreene pentru Democrație.

“Doar după ce Nordul își va normaliza relațiile cu SUA și Coreea de Sud, instituțiile financiare internaționale vor putea pune la dispoziție ajutoare economice sau împrumuturi Coreei de Nord. Atunci, Nordul va reuși să aducă industria și producția Coreei de Nord înapoi la normal”, a spus Shin, pentru HotNews.ro.

Potrivit acestuia, „se crede că Nordul va reuși să își ramburseze datoria externă după îmbunătățirea comerțului internațional, care va avea loc după ce se va normaliza economia Coreei de Nord. Altfel, va dura foarte mult timp”.

Conform unui raport al Ministerului Finanțelor Publice, România urma să încaseze din R.P.D. Coreeană creanţe în valoare de 546.952 dolari SUA, prin export de mărfuri coreene în perioada 2007-2011, în baza Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Populare Democrate Coreene privind reglementarea datoriei Republicii Populare Democrate Coreene către România, semnat la Bucureşti la 20 septembrie 2002.

„Până în prezent, autorităţile nord coreene nu au respectat prevederile Acordului, deşi partea română a abordat în mod constant problema datoriei coreene în cadrul mai multor consultări politico-diplomatice de la Phenian, prilej cu care a arătat că lichidarea acestei datorii ar putea crea oportunităţi pentru dezvoltarea relaţiilor şi schimburilor economice bilaterale pe termen mediu şi lung”, se arată în document.

Cu toate că la una dintre întâlnirile bilaterale din anul 2010, delegaţia nord coreeană a exprimat hotărârea autorităţilor de a plăti datoria faţă de România şi de a prezenta o listă de mărfuri coreene pentru export în contul acestei datorii, precum şi o listă de proiecte concrete de cooperare economică, aceste intenţii nu s-au materializat.

Ca urmare, partea română a continuat demersurile pe canale diplomatice pentru deblocarea situaţiei şi prezentarea listei de mărfuri coreene.

„Deşi se convenise de către cele două părţi organizarea în anul 2013 a unei întâlniri la nivel de experţi din ministerele abilitate pentru soluţionarea datoriei R.P.D. Coreeană faţă de România, partea nord coreeană a comunicat că va propune o nouă perioadă pentru desfăşurarea întâlnirii.

R.P.D. Coreeană a înregistrat începând din anul 2010 o deteriorare a situaţiei economico-financiare, confruntându-se şi cu dezechilibre valutare majore, odată cu reforma monetară aplicată de guvernul comunist, care a condus la o inflaţie foarte mare, cu efecte tragice asupra nivelului de trai al populaţiei. De altfel, organizaţiile umanitare internaţionale şi Experţii Programului Alimentar Mondial au atras atenţia la sfârşitul anului 2011 că populaţia Coreei de Nord este lovită de foamete, existând premize să se repete situaţia din anii „90” când un număr de cca. 2 milioane de oameni au murit de inaniţie. Această situaţie s-a agravat în urma inundaţiilor devastatoare din cursul lunii iulie 2012”, spune MFP.

  • Între Ministerele Afacerilor Externe ale celor două ţări au avut loc consultări politico-diplomatice, la nivel de director şi director general, la Phenian (februarie 2010, septembrie 2012 și august 2015) şi la Bucureşti (decembrie 2010, octombrie 2012), în contextul exercitării de către România a mandatului de Reprezentare Locală a Uniunii Europene în R.P.D. Coreeană. Schimburile comerciale cu R.P.D. Coreeană dintre cele două ţări sunt extrem de reduse din cauza dificultăţilor cu care se confruntă economia nord-coreeană şi a regimului de sancţiuni impus de ONU.
  • La  ultimele consultări diplomatice din luna august 2015 în care a fost abordată și problema datoriei R.P.D.Coreene față de România, directorul Direcției Relații Externe din Ministerul Finanțelor nord-coreean și-a exprimat regretul față de neplata datoriei către România, dar a motivat că această situație a fost determinată de dificultățile din economia nord-coreeană, apărute ca urmare a inundațiilor și secetei din ultimii ani, precum și a sancțiunilor impuse de SUA împotriva Coreei de Nord. De asemenea, a promis că va transmite Ministerului Finanțelor Publice din România propunerea de a fi organizată o reuniune la nivel de experți pentru identificarea modalităților de rambursare a datoriei.

Conform Ministerului, partea română va continua demersurile oficiale prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe la nivelul autorităţilor nord-coreene în vederea organizării întâlnirii la nivel de experţi pentru reglementarea datoriei nord-coreene faţă de România.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro