Sari direct la conținut

Expert: TVA a mai suferit modificări în 3-4 zile / Impozitul pe dividende ar putea crește la 10%, iar accizele cu 40% în 2025. Schimbarea impozitului pe proprietate, din 2026

HotNews.ro
Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, Foto: Adi Iacob / HotNews
Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, Foto: Adi Iacob / HotNews

Această aparentă negare convinsă, cu privire la majorarea impozitelor din 2025, pe care o auzim din zona politică nu e liniștitoare, susține Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali (CCF).

„Surprizele ne așteptăm să fie bruște. Din punct de vedere al calendarului electoral nu credem că e posibil ca în acest an, în decembrie, să vedem o ordonanță între Crăciun și Revelion. Probabil vom avea un nou Guvern undeva în ianuarie. La final de decembrie vom avea, probabil, noul Parlament așezat. La cum arată situația politică, nu e foarte clar cum se vor așeza din punct de vedere al formării Guvernului în câteva zile. Probabil va fi nevoie de câteva săptămâni de negocieri”, a spus el, în cadrul unei conferințe de drept fiscal la Academia de Studii Economice (ASE).

El crede că noul Guvern va face în ianuarie bugetul.

„Niciodată în anii electorali, Guvernul în funcție nu a făcut bugetul pentru anul următoare. Prin ianuarie – februarie vom începe probabil discuțiile pe noua formulă de buget și pe noile venituri care ar trebui prinse în acest buget”, a explicat expertul în fiscalitate.

Potrivit acestuia, e de înțeles că în această perioadă nu se discută, nici măcar tangențial, ce variante ar fi pentru a corecta bugetul.

Ce așteptări sunt la impozitul pe proprietate

Pe măsură ce trece timpul, spune el, unele opțiuni dispar în sensul că odată fiind în ianuarie, pe zona de taxe locale e clar că nu se mai poate face nimic, deși toată lumea acolo așteaptă niște modificări.

„Avem în vigoare niște modificări care nu pot fi aplicate. De aceea s-a blocat 2 ani în Ordonanța 16/2022. A fost prorogată 2 ani până la 2025. La cum arată acum ar trebui să intre în vigoare, dar în același timp primim asigurări că nu va intra în vigoare nicio prevedere cu privire la grila notarilor și că se lucrează la un nou sistem de evaluare care va fi gata undeva la anu. În acea zonă de așteptăm ca în 2026 să avem o serie de modificări semnificative”, spune Manolescu.

În opinia sa, e nevoie de o asumare clară a acestui decalaj: ori se abrogă cu totul acea prevedere din OG 16, ori se prorogă un an.

„Deja sunt primării care trimit în țară informări și cereri de documente cu privire la acest mecanism. Sunt bani cheltuiți în softuri, o serie întreagă de măsuri luate de autorități locale care, citind legea în Monitorul oficial așa cum e, intră în vigoare la 1 ianuarie 2025 acest nou sistem”, a explicat președintele CCF.

Pentru mai multe detalii vezi: De ce impozitul pe locuință riscă să se tripleze de anul viitor / Cum va funcționa e-Proprietatea, noul mecanism de calcul

TVA a mai suferit modificări în 3-4 zile / Accizele ar urma să crească cu 40%, iar impozitul pe dividende cu 2 puncte procentuale

„Sunt alte lucruri care pot fi făcute din scurt. Am mai văzut. TVA a mai suferit modificări în 3-4 zile. Acolo pot să apară surprize. În același timp, în acea zonă primim asigurări certe că nu se va întâmpla nimic. Nu se va întâmpla nimic anul ăsta, dar la anu… rămâne de văzut”, afirmă Dan Manolescu.

La îndemână, pentru noul Guvern, „ar fi zona de TVA de modificat, cea de dividende de la 8% la 10%. Toată lumea se așteaptă să vadă modificarea cotei la dividente.”

„La zona de accize e o modificare care dacă nu se schimbă, va conduce la o creștere semnificativă a accizelor de la 1 ianuarie pentru că se pune toată inflația din 2014 până în prezent. Apare o creștere de peste 40% a accizelor. E un șoc destul de mare. Sunt deja demersuri ale industriilor producătoare de produse accizabile care încearcă să prezinte această situație și să ceară un calendar de aliniere care deja este peste minimul european. O creștere bruscă cu 40% într-un context în care consumul s-ar putea să aibă de suferit și din alte cauze, s-ar putea să nu fie foarte ușor asimilat în prețuri”, explică Manolescu.

În opinia sa, așteptarea măsurile nu face altceva decât să prelungească agonia și trezirea să fie mai bruscă.

Așteptăm ianuarie-februarie să vedem noile măsuri, ori să aflăm pe parcurs o serie de elemente noi”, a mai arătat Dan Manolescu.

INTERVIURILE HotNews.ro