Sari direct la conținut

ExxonMobil ar putea investi pana la 10 miliarde de dolari daca va gasi petrol in Marea Neagra

HotNews.ro

ExxonMobil, una dintre cele mai mari companii din lume, ar putea investi intre 3 si 10 miliarde dolari in dezvoltarea si productia de titei din blocul Neptun de pe platoul continental al Marii Negre, a declarat directorul general al ExxonMobil Romania, Ian Fischer, informeaza Capital. Insa aceste investitii vor fi facute doar in conditiile in care va fi gasit petrol in perimetrul Neptun, pe care compania americana il exploreaza impreuna cu Petrom.

„Daca vom descoperi titei in urma forarilor din perimetrul Neptun investitiile in productie si dezvoltare vor fi cuprinse intre 3 miliarde dolari si 10 miliarde dolari”, a afirmat Fischer.

Forarea in perimetrul Neptun va incepe la sfarsitul anului 2011 sau la inceputul anului 2012.

Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania Ltd au incheiat un contract de concesionare in 2008 prin care ExxonMobil a achizitionat o participatie de 50% in blocul Neptun.

„Pentru maximizarea sanselor de a descoperi un zacamant viabil din punct de vedere comercial este necesara o perioada de timp suficienta pentru explorarea cuprinzatoare a blocului”, informa recent Petrom printr-un comunicat de presa.

„Trebuie sa avem in vedere ca zona romaneasca de apa adanca a Marii Negre nu a fost inca explorata, iar activitatea de explorare in apa adanca are un risc al investitiilor ridicat”, a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de explorare si productie, citat in comunicatul companiei.

Investitia intr-o astfel de sonda este estimata de surse din piata energetica in jurul sumei de 100 milioane de dolari si are loc cind datele explorarilor initiale sint optimiste.

Astfel, prin aceasta Hotarare se acorda o a doua prelungire de 5 ani pentru perioada de explorare incepand cu anul 2013, dupa ce o prima prelungire de 5 ani la perioada prevazuta initial de 9 ani fusese acordata pentru intervalul 2009-2013.

„Tot ce s-a desfasurat pana acum pe acest perimetru a fost in apa cu adancime de pana la 100 metri, insa 60% din perimetru este cu apa adanca peste 100 metri”, a mai spus Cojocaru.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro