Sari direct la conținut

Fața nevăzută a COVID la Iași: tentative de sinucidere și agresiuni la adresa medicilor

HotNews.ro
Fața nevăzută a COVID la Iași: tentative de sinucidere și agresiuni la adresa medicilor

Temperaturile ridicate din saloanele prea strâmte, de 2-3 metri, lungul şir al zilelor de spitalizare care par a nu se mai termina, adesea incertitudinea privind durata spitalizării, frica şi incertitudinile legate de boala în sine, ştirile teribile pe care le aud, singurătatea – mulţi fiind uitaţi parcă de cei apropiaţi, de frică sau din alt motiv: toate acestea sunt o povară mult prea grea pentru cei peste 300 de pacienţi COVID 19 din spitalele ieşene. Pentru unii pare a fi chiar o povară copleşitoare, scrie Ziarul de Iași. Medicii spun că mulţi dintre ei ajung la decompensări teribile, la tulburări grave de comportament, de la halucinaţii şi deliruri până chiar la comă. Unii devin agresivi, inclusiv cu medicii, iar alţii au intenţii suicidare, un astfel de incident având loc la Spitalul CFR.

Tabloul în saloanele COVID, multe dintre ele neavând decât 2/3 metri, este pe bună dreptate macabru. Bolnavii COVID se învârt ca într-o cuşcă, uneori la 30 sau mai multe grade Celsius, fără a avea permisiunea să părăsească încăperea. Cei mai “fericiţi” sunt cei internaţi cu alţi membri ai familiei. La polul opus sunt însă pacienţii care nu au pe nimeni, sau pe care rudele nu îi prea întreabă de sănătate. Peste toate, sunt zilele prelungite de spitalizare în urma reconfirmării la retestare a bolii şi, bineînţeles, simptomele care dispar cu greu, unele rămânând şi după externare, cel puţin un timp. Pe fondul acesta, al izolării cumulate cu frica de necunoscut vizavi de boală, la pacienţii COVID 19 apar efectele neurologice şi neuropsihice neaşteptate. Apar decompensări, atitudini agresive, uneori faţă de cadrele medicale. ”Sunt foarte mulţi tineri care au o atitudine refractară la tot ce înseamnă izolare şi carantinare. Sunt agresivi, mai mult verbal să spunem. E vorba de 5% dintre pacienţii internaţi, şi în special cei cu spitalizări prelungite. Bineînţeles, în această categorie intră şi cei bătrâni, de peste 80 de ani, care au un fenomen de ischemie cerebrală”, ne spune Mihai Glod, managerul Spitalului CFR, unitate suport COVID.

Pensionar transferat: aveau intenţii suicidare

Cei mai mulţi pacienţi care au ajuns să aibă deviaţii de comportament au fost internaţi în perioada din pandemie când spitalele externau numai după două teste negative, indiferent dacă era vorba de asimptomatici sau cei cu formă uşoară de boală. “Aveam pacienţi atunci care stăteau o lună şi jumătate, şi două chiar, în spital. Şi atunci apărea această stare de nelinişte, şi uneori de agresivitate”, a adăugat dr. Glod. Managerul Spitalului CFR mai spune că au existat şi există şi acum ameninţări cu sinuciderea din partea unor bolnavi. “A fost o ameninţare de suicid, la începutul pandemiei… Ieri, în schimb, a mai fost transferat un bărbat de 82 de ani de la Institutul de Boli Cardiovasculare, dar care, probabil tot pe fondul unei ischemii cerebrale, a devenit la un moment dat foarte agresiv. Dar am reuşit să-i acordăm un suport psihoterapeutic”, a mai spus Mihai Glod. Spitalul CFR dispune de patru psihologi, trei dintre aceştia fac şi activitatea de siguranţă în trafic, iar unul este strict dedicat pentru consilierea celor 80 de bolnavi COVID 19.

Citește continuarea pe ZiaruldeIași.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro