Fermierii bulgari au blocat vămile de la frontiera cu România după ce UE a ridicat restricţiile impuse importurilor de cereale ucrainene
- Redactia Hotnews
Sute de fermieri bulgari au protestat , luni, în punctele de trecere a frontierei Ruse- Giurgiu și Vidin-Calafat, unde traficul este restricționat, față de decizia Comisiei Europene de a ridica interdicția privind importurile de cereale ucrainene în cele cinci state UE vecine ale Ucrainei, între care România și Bulgaria. De asemenea, proteste similare au loc și în PTF Vama Veche – Durankulak şi Negru Voda – Kardam.
- UPDATE 13:46 „Traficul a fost reluat în urmă cu puţin timp pe ambele sensuri de mers, pe teritoriul Bulgariei, la ieşirea prin PTF Giurgiu, după ce, începând cu ora 10:00, au fost desfăşurate acţiuni de protest ale producătorilor de cereale bulgari, în zona adiacentă PTF Ruse-Giurgiu”, se arată într-un comunicat de presăal ITPF Giurgiu. Potrivit Poliţiei de Frontieră, camioanele care ies din România, prin PTF Giurgiu, au de aşteptat acum 120 de minute, iar cele care intră în ţară au de aşteptat 90 de minute. Pentru autoturisme, timpul de aşteptare este de 30 de minute, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară.
Conform Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, autoritățile bulgare anunțaseră că începând cu ora 10:00 au loc proteste ale producătorilor de cereale bulgari, în zona PTF Ruse-Giurgiu și PTF Vidin-Calafat.
„În prezent traficul este restricționat pe ambele sensuri, pe teritoriul Bulgariei și recomandăm atât șoferilor de autocamioane, cât și turiștilor să se informeze utilizând aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe site-ul Poliției de Frontieră. Această aplicaţie prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp”, a anunțat Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu.
UE a ridicat restricţiile impuse importurilor de cereale ucrainene
În luna mai, Uniunea Europeană a autorizat cinci state membre (Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia) să interzică comercializarea pe teritoriul lor a grâului, porumbului, rapiţei şi seminţelor de floarea-soarelui din Ucraina, condiţia fiind să nu împiedice tranzitul către alte ţări.
Măsura, care a expirat la 15 septembrie la miezul nopţii, a fost decisă pentru a-i proteja pe agricultorii locali, care au atribuit acestor importuri prăbuşirea preţurilor pe piaţa internă, din cauza supraofertei.
Comisia Europeană a anunțat vineri că nu va extinde interdicția privind importurile de cereale ucrainene în cele cinci state UE vecine ale Ucrainei, care a expirat vineri.
„Am ajuns la concluzia că, datorită muncii Platformei de coordonare și a măsurilor temporare introduse la 2 mai 2023, distorsiunile pieței din cele 5 state membre de la granița cu Ucraina au dispărut”, a transmis Comisia Europeană într-un comunicat.
Decizia a înfuriat fermierii din statele vecine Ucrainei
Fermierii din cele cinci țări vecine cu Ucraina s-au plâns în mod repetat de excesul de produse care afectează prețurile interne și îi împinge spre faliment. Țările, cu excepția Bulgariei, făcuseră presiuni pentru o prelungire a interdicției dincolo de 15 septembrie.
Încă de vineri, după anunțul CE, Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat că vor implementa propriile restricții asupra importurilor de cereale din Ucraina.
„Vom extinde această interdicție în ciuda dezacordului lor, în ciuda dezacordului Comisiei Europene. O vom face pentru că este în interesul fermierului polonez”, a declarat premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, la un miting în orașul Elk din nord-est.
Ungaria a anunțat, la rândul său, că impune o interdicție națională la importul a 24 de produse agricole ucrainene, inclusiv cereale, legume și produse din carne și miere, arată un decret guvernamental.
Ulterior, și Slovacia a anunțat că va continua unilateral cu interdicția importurilor de cereale ucrainene, prin vocea ministrului fermelor, Jozef Bires.
Fermierii români au cerut și ei Guvernului să interzică importul cerealelor din Ucraina
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a cerut Guvernului să interzică importul mai multor produse agroalimentare din Ucraina şi a precizat că această măsură este esenţială pentru salvarea fermierilor români şi protejarea securităţii alimentare a României.
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a anunţat, sâmbătă, printr-un comunicat de presă, că solicită Guvernului României şi partidelor din actuala majoritate parlamentară adoptarea în regim de urgenţă unui act normativ care să interzică importul în România a unui număr de produse agroalimentare din Ucraina.
“Această măsură unilaterală este esenţială pentru salvarea fermierilor români şi pentru protejarea securităţii alimentare a României. Decizia Comisiei Europene de a nu mai prelungi interzicerea importurilor pentru cele cinci state din vecinătatea Ucrainei (România, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria) obligă Guvernul României la o asemenea decizie, dacă vrem să mai vorbim de sector agroalimentar naţional. De asemenea, apreciem că este necesară şi o discuţie URGENTĂ, până la finalul zilei de luni – 18 septembrie a.c., cu mediul asociativ din sectorul agroalimentar pentru a stabili, cu argumente, lista de produse supuse embargoului, listă ce trebuie să fie anexată acestui act normativ”, a transmis Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare.
Reprezentanţii acesteia afirmă că nu înţeleg de ce România are reţineri în a proceda la fel ca Polonia şi alte state care îşi protejează fermierii de hotărârile luate de Comisia Europeană.
“Dacă un stat precum Polonia, care sprijină masiv şi cuprinzător Ucraina, în faţa agresiunii Rusiei, a luat o asemenea decizie unilaterală imediat după expirarea termenului de 15 septembrie 2023, nu înţelegem de ce România ar trebui să aibă reţineri în a proceda exact la fel. Dacă Polonia continuă să fie 100% alături de Ucraina şi, cu toate acestea, acelaşi guvern de la Varşovia nu are nicio ezitare în a-şi proteja fermierii prin măsuri unilaterale, cauzate de decizii la Comisiei Europene, atunci aceste măsuri nu afectează cu nimic solidaritatea faţă de poporul ucrainean. România ar trebui să facă exact acelaşi lucru”, mai precizează sursa citată.
Reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare au menţionat că această solicitare nu afectează tranzitul mărfurilor din Ucraina.
“Ne manifestăm surprinderea faţă de comunicatul extrem de ezitant al Guvernul României din seara de 15 septembrie care nu vorbeşte deloc despre prioritatea de a salva fermierul român şi agricultura naţională. Sperăm că acest mod de comunicare ambiguu, fără o asumare clară a obligaţiei de a proteja sectorul agroalimentar autohton, a fost doar o scăpare de moment din partea oficialilor guvernamentali. Solicitarea noastră nu afectează în niciun fel TRANZITUL mărfurilor agroalimentare ucrainene prin România, către alte destinaţii, exact cum se întâmplă şi acum şi cum s-a întâmplat de la începutul războiului”, a mai transmis Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare.
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare este formată din Federaţia Naţională PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV şi Asociaţia Forţa Fermierilor – AFF.