Fermierii ucraineni, despre criza exportului de cereale: „Problema majorității țărilor europene este Ucraina agrară, care va intra în UE cu 30 de milioane de hectare de teren"
Problemele cu care se confruntă unele exporturi ucrainene către Europa Centrală se vor repeta în această toamnă, dacă Uniunea Europeană nu va exprima o poziție clară cu privire la politica sa de import de alimente pentru următorii cinci ani, au spus joi producătorii ucraineni, citați de Reuters.
Declarația vine după ce unele state membre ale UE din Europa Centrală au impus interdicții temporare pentru anumite produse agricole ucrainene, afirmând că un exces de livrări ucrainene a afectat piețele locale.
Fermierii ucraineni spun că interdicția privind importurile în Polonia poate fi pusă în mare parte pe seama preocupărilor politice înainte de alegerile de la sfârșitul acestui an.
De asemenea, ei spun că țările sunt îngrijorate de perspectiva unei creșteri a numărului de produse ucrainene pe piețele europene, deoarece Kievul dorește să devină membru al UE.
Problema majorității țărilor europene este Ucraina agrară
„Principala problemă pentru majoritatea țărilor europene este Ucraina agrară, care va intra în UE cu 30 de milioane de hectare de teren”, a declarat Alex Lissitsa, care conduce Asociația „Ukrainian Agribusiness Club”.
„Ei (UE) nu știu ce să facă cu subvențiile și nu știu ce să facă cu piața internă”, a adăugat el.
Lissitsa a spus că Kievul trebuie să negocieze mai degrabă cu Bruxelles decât cu statele separate și că este nevoie de o soluție pe termen lung, care să dureze cinci ani – când se așteaptă să aibă loc negocierile de aderare.
„Dacă se ia o decizie parțială (astăzi), vom reveni din nou la toate acestea în toamnă – fermierii francezi se vor trezi, fermierii italieni se vor trezi”, a avertizat el.
Unele țări europene au devenit rute de tranzit pentru cerealele ucrainene după declanșarea invaziei ruse.
Cerealele ucrainene nu mai pot fi vândute în câteva țări
Executivul UE, Comisia Europeană, a oferit un ajutor de 100 de milioane de euro pentru fermierii din Europa Centrală, în plus față de un pachet anterior de 56 de milioane de euro. De asemenea, a transmis că va lua „măsuri preventive” de urgență pentru anumite produse agricole, dar statele central-europene doresc ca această listă să fie extinsă.
Comisia Europeană va interzice importurile de grâu și alte produse ucrainene în România până pe 5 iunie, a declarat miercuri ministrul Agriculturii Petre Daea.
România nu a interzis nici importurile, nici tranzitul cerealelor ucrainene, măsuri dispuse de Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria pentru a proteja fermierii locali în fața afluxului de produse agricole ieftine din Ucraina.
Ungaria dorește ca interdicția privind importurile de grâu ucrainean să rămână în vigoare până la sfârșitul lui 2023, a declarat ministrul Agriculturii de la Budapesta, Istvan Nagy, adăugând că și alte state vecine ar dori același lucru.
Kievul consideră că decizia Varşoviei de a interzice vânzarea produselor agricole ucrainene în Polonia este „nejustificată” şi „ilegală” şi a avertizat că Rusia profită deja de această situaţie pentru a creşte presiunea asupra economiei ucrainene prin blocarea exportului de cereale ucrainene prin coridorul Mării Negre.