Filmul Morometii al regizorului Stere Gulea proiectat la Universitatea din Strasbourg
Institutul Cultural Român Bruxelles, departamentul de limba română și Asociaţia Studenţilor Români din Strasbourg (ADERS) organizează proiecția filmului Moromeții (r. Stere Gulea, 1987) la Universitatea din Strasbourg joi, 21 ianuarie 2016, 17:00.
Lungmetrajul alb-negru Moromeții, adaptat după primul volum al romanului omonim de Marin Preda (1922-1980), constituie un reper pentru istoria cinematografiei românești, într-o perioada în care creația artistică era sufocată de cerinţele propagandistice. Ecranizările după operele literare consacrate au fost, pentru regizorii români, instrumente de apărare a libertății de exprimare și mijloace subtile de contestare a regimului comunist opresant.
Distribuţia lui Stere Gulea reunește cei mai importanți actori ai epocii: Victor Rebengiuc în rolul principal Ilie Moromete, Luminiţa Gheorghiu în rolul Catrinei Moromete, Gina Patrichi o interpretează pe Guica, sora intrigantă a lui Ilie Moromete, Mitică Popescu – Cocoşilă, Dorel Vişan – Bălosu, Radu Amzulescu, Constantin Chiriac, respectiv Ionel Mihăilescu în rolurile fraților Achim, Nilă şi Paraschiv.
La 30 de ani de la lansarea filmului şi la 60 de ani de la apariţia ediţiei princeps a cărţii lui Marin Preda, regizorul Stere Gulea a anunţat că a scris un scenariu care va sta la baza unei noi ecranizări, Moromeţii 2.
Stere Gulea (n. 1943) este regizor, scenarist și critic de film. A debutat în 1970 cu filmul Apa ca un bivol negru. Are în palmares numeroase filme, scenarii și premii. Este recunoscut pentru exigenţa şi rigoarea sa. După căderea regimului comunist, a fost o figură marcantă pe scena social-politică românească.
Evenimentul se desfăşoară în cadrul săptămânilor filmului românesc de la Strasbourg, găzduite de cinematograful Odyssée în perioada 13 ianuarie – 16 februarie 2016. Programul cuprinde șase filme din România și din Republica Moldova, printre care două ecranizări după romanele lui Marin Preda: Moromeții și Cel mai iubit dintre pământeni (r. Șerban Marinescu, 1993).