Final pentru Legile justitiei in Parlament: Ultimul proiect, modificarea Legii 317 privind CSM, a trecut de Senat in fluieraturilor celor de la USR
Cel de-al treilea proiect PSD-ALDE din pachetul legilor justitiei, de modificare a Legii 317 privind organizarea Consiliului Superior al Magistraturii, a fost adoptat joi de plenul Senatului, in calitate de camera decizionala, si merge la promulgare sau la un eventual control de constitutionalitate. Proiectul a trecut cu 81 voturi „pentru” si 28 „impotriva”, iar votul a fost dat in timp ce senatorii USR fluierau.
Principala prevedere a acestei legi este organizarea Inspectiei Judiciare, care ramane in cadrul CSM, si nu a devenit institutie autonoma asa cum propusese initial deputatul PSD Florin Iordache. Cei din opozitie au acuzat faptul ca prin acest proiect inspectorul-sef capata puteri sporite, inclusiv faptul ca desemneaza echipa de conducere a Inspectiei Judiciare, iar concursul prin care ajunge in aceasta functie nu prevede si o proba scrisa.
Alte prevederi din lege:
* Membrii CSM se aleg din randul magistratilor cu cel putin 7 ani vechime in magistratura si care nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani.
* Presedintele CSM poate fi doar judecator – presedintele sectiei de judecatori este automat presedintele CSM, vicepresedintele este procuror si este presedintele sectiei de procurori.
* Plenul CSM solutioneaza cererile privind apararea „independentei justitiei” in loc de „indepdentei sistemului judiciar”. Pe tot parcursul legii se inlocuieste „sistem judiciar” cu „justitie”.
* Actiunea disciplinara in cazul abaterilor savarsite de judecatori nu se va mai face si de ministrul Justitiei sau de procurorul general, ci doar de inspectorul judiciar. Actiunea disciplinara pentru procurori si magistratii asistenti se face ca in prezent, de inspectorul judiciar, de ministrul Justitiei si de procurorul general.
Ce modificari s-au adus in Senat:
Normele pt efectuarea inspectiilor se aprobă de inspectorul sef
Inspectorul Sef al inspectiei judiciare este ordonatorul principal de credite
Inspectorul Sef poate fi revocat de plenul CSM
Vezi aici raportul adus de Senat fata de forma de la Camera Deputatilor