Sari direct la conținut

Finanțatorii americani ai centralelor de la Cernavodă vin la București

HotNews.ro
Virgil Popescu si Kimberly Reed, Foto: Exim US
Virgil Popescu si Kimberly Reed, Foto: Exim US

Kimberly Reed, președinte Exim US (Banca de Export-Import a SUA), va vizita, săptămâna viitoare, pe 8 decembrie, centrala nucleară de la Cernavodă, fiind însoțită de Adrian Zuckerman, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, informează Nuclearelectrica. Potrivit acesteia, vizita are loc cu scopul inițierii implementării acordului semnat cu Exim US pentru realizarea proiectelor nucleare strategice ale României.

Reamintim că România și SUA au parafat în luna octombrie un acord interguvernamental pentru construirea Unităților 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă, pentru retehnologizarea Unității 1 și pentru cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România.

Pe lângă acest acord, mai există un memorandum de înțelegere cu EXIM US (Banca de Export-Import a SUA) pentru o finanțare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul nuclear, dar si alte domenii.

Acordul cu SUA pentru construirea reactoarelor va permite utilizarea expertizei americane, păstrând în același timp tehnologia CANDU 6.

Pe lângă partenerii americani, în proiect vor mai fi implicate și firme canadiene și franceze. De altfel, România și Franța au semnat o declarație de intenție privind cooperarea în domeniul nuclear civil care vizează colaborarea cu partenerii strategici în realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și retehnologizarea reactorului 1. De asemenea, a mai fost semnat un acord între Nuclearelectrica și Orano, un grup francez cu capital de stat, din domeniul energiei nucleare. Practic, Franța se va implica, alături de SUA și Canada, în construirea reactoarelor de la Cernavodă.

Proiectul de 8 miliarde de euro va fi coordonat de AECom și va implica un consorțiu format din companii din S.U.A, România, Canada și Franța. AEcom este o mare companie americană de inginerie, care activează în peste 150 de țări, cu venituri de peste 20 miliarde de dolari obținute în 2019.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro