Firmele straine din Romania vor inregistra profituri duble
Coruptia si birocratia raman principalele puncte slabe ale mediului de afaceri din Romania, sunt de parere investitorii israelieni veniti intr-o delegatie de afaceri in tara noastra.
„Este greu sa faci afaceri in Romania din cauza coruptiei si a birocratiei, dar daca o iei usor, pas cu pas, reusesti”, sunt de parere acestia, adaugand ca Romania ofera insa oportunitati extraordinare pentru toti cei care vor sa investeasca aici.
„Oportunitatile pentru investitii sunt imense, Romania este pamantul fagaduintei pentru investitorii care au bani si vor sa-i investeasca profitabil”, a declarat, ieri, cu prilejul Forumului de afaceri romano-israelian, Victor Kevehazi, senior partner in cadrul companiei de consultanta KPMG.
Mai mult, el a spus ca „orice investitor, interesat de orice fel de afacere, poate gasi aici o oportunitate”. In opinia lui, fie ca este vorba de comert sau servicii bancare, in toate sectoarele economiei se pot face afaceri profitabile. „In Ungaria exista 50 de mall-uri, in timp ce in Bucuresti nu avem decat unul, romanii vor foarte multe credite imobiliare.
Acestea sunt domenii unde se asteapta investitii”, le-a explicat reprezentantul KPMG oamenilor de afaceri israelieni care au venit sa identifice oportunitati de afaceri in tara noastra.
In ce priveste succesul afacerilor in Romania, Kevehazi a precizat, citand un studiu realizat de compania pe care o reprezinta, ca peste 60 la suta dintre companiile straine previzioneaza pentru urmatorii trei ani o crestere a vanzarilor, in timp ce 90 la suta dintre acestea spun ca isi vor dubla vanzarile de pe piata romaneasca.
Mai mult, potrivit KPMG, in urmatorii trei ani, 70 la suta dintre companii spun ca vor avea un profit mai mare, iar 95 la suta cred ca isi vor dubla profitul. „Piata romaneasca este ocupata doar 30-35 la suta de investitii straine, restul de 70 la suta este liber.
Mai este nevoie de investitii in industrie, servicii, infrastructura si agricultura”, a spus si Jose Iacobescu, presedintele Camerei de Comert Bilaterale Romano-Israeliene.
Printre neajunsurile mediului de afaceri romanesc reclamate de investitorii israelieni sunt sistemul fiscal care este inca stufos si impovarator, precum si legislatia referitoare la piata fortei de munca, care ar trebui sa fie mai flexibila.
Benesh Avital, presedintele Eurom Bank, a subliniat, la randul sau ca sistemul bancar romanesc este inca „restrans” si totalizeaza doar 25 de milioane de dolari. „Este foarte greu sa se finanteze afaceri mari si pe termen lung. De aceea, daca vreti sa investiti in Romania ar fi bine sa veniti cu bani si sa nu va bazati prea mult pe creditele bancare”, a spus Benesh Avital.
„Cine vine sa investeasca in Romania sa o faca cu precautie si sa ceara neaparat sfatul unui consultant local”, a adaugat Avital.