FITS: profit Sibiu – minim 2,2 milioane euro
Pe langa cultura, Sibiul s-a ales dupa festivalul de teatru cu o gramada de bani. 2,2 mil. de euro este suma minima cheltuita de turisti in cele 11 zile de festival, potrivit unor estimari preliminare. Suma reala de bani lasata de turisti ar putea fi de cateva ori mai mare, potrivit unor date culese de voluntarii asociatiei Capitalei Culturale.
81.000 de spectatori pe zi a avut festivalul de teatru. 2007 a fost pentru FITS anul marilor premiere si al spectacolelor de strada. Directorul festivalului crede ca editia din acest an a festivalului va fi greu de egalat
Numai suma de bani pe care turistii si oaspetii festivalului International de Teatru au lasat-o hotelierilor din Sibiu este estimata la cel putin 1,65 mil. de euro. Daca la aceasta suma se mai adauga cheltuielile zilnice ale turistilor, rezulta ca festivalul de teatru din acest an a fost o adevarata mana cereasca pentru comertul si turismul sibian.
Potrivit estimarilor lui Constantin Chiriac, directorul FITS 2007, numarul mediu de invitati cazati pe zi, in perioada festivalului a fost de 914. Acest lucru inseamna cel putin 10.000 de invitati, cazati in hotelurile din Sibiu, in 11 zile de festival. “Numarul total este mai mare, pentru ca am inceput cazarile inca din 12 mai, iar acum inca mai avem oaspeti in Sibiu.
Am cazat oaspetii in tot judetul, nu numai in orasul Sibiu. Ne-a fost destul de greu sa rezolvam tuturor cazarile, mai ales pentru ca ne bazam pe deschiderea altor hoteluri”, precizeaza Constantin Chiriac.
Acesta este doar numarul oficial de invitati ai festivalului, numarul de turisti prezenti ca spectatori in Sibiu, in cele 11 zile de festival, fiind mult mai mare. De altfel, conducerea FITS estimeaza ca in fiecare zi au fost 81.000 de spectatori, la toate evenimentele festivalului.
“Din acestia, maxim 40.000 de spectatori au fost sibieni, dupa parerea mea. Iata, astfel, ca mai mult de jumatate din spectatorii festivalului din acest an au fost turisti.
Suma de bani cheltuita de ei in Sibiu este foarte mare, cu siguranta”, mai spune Chiriac, ce precizeaza ca estimarea privind numarul spectatorilor este facuta pe baza datelor culese zilnic prin voluntarii asociatiei Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007.
Daca estimarea directorului FITS ar fi reala, ar insemna ca cea mai mare parte din turistii prezenti au fost cazati in afara judetului sau au venit pentru o zi in Sibiu, fara a se caza. Si asta, deoarece numarul total de locuri de cazare, oficiale si neoficiale, este, in cel mai bun caz 10.000.
Datele statistice existente la inceputul acestui an, aratau o capacitate totala de cazare la nivelul judetului Sibiu, de peste 5.000 de locuri, autoritatile sperand la o dublare rapida a capacitatii in cursul anului.
Hoteluri si baruri pline
Calculul banilor lasati in Sibiu de turistii festivalului este greu de facut de expertii in domeniu, care s-au ferit sa avanseze o suma finala. Cert este ca hotelurile si pensiunile au fost ocupate 100 la suta, ceea ce ar confirma numarul mare de turisti estimati prin datele culese de voluntarii asociatiei.
Hotel Imparatul Romanilor, unul din cele mai cautate hoteluri din Sibiu, a avut, spre exemplu, toate camerele ocupate pe perioada festivalului de teatru. Primele locuri disponibile apar, potrivit reprezentantilor hotelului, dupa 5 sau 6 iunie. Daca luam in calcul ca au fost minim 5.000 de turisti cazati pe zi, in judet, la un pret mediu de 30 euro de persoana, timp de 11 zile, rezulta 1,65 mil.
de euro bani castigati de hotelierii sibieni. La acest castig se adauga cel al proprietarilor de baruri si restaurante. “Orasul a fost plin. Nici eu nu am prea gasit locuri la restaurante, pentru invitatii mei”, arata Constantin Chiriac.
Radu Coica, patronul de la Atrium, unul din cele mai vizitate baruri din Piata Mica, spune ca numarul strainilor care au intrat in bar, pe timpul festrivalului, a fost mare. “Au fost cu siguranta mai multi turisti ca anul trecut. Incasarile sunt mai mari, dar nu foarte mari. Au fost multi turisti straini, cu preponderenta germani”, a declarat Radu Coica, pentru Ziarul de Sibiu.
La un calcul sumar, de minim 5.000 de turisti cazati in Sibiu, care au cheltuit in medie minim 10 de euro pe zi, rezulta o suma de bani de 550.000 euro, adunati de comerciantii din diferite domenii, in 11 zile de festival. Astfel, minimul consum al turistilor ajunge la 2,2 mil. euro. La acesti bani se mai pot adauga cei lasati de turisti transportatorilor romani sau aeroportului. Iar acestea sunt calcule minime.
Situatia reala privind banii cheltuiti de turisti in Sibiu, in festival, ar putea fi mult mai spectaculooasa daca s-ar adeveri estimarile facute pe baza datelor culese de voluntarii asociatiei. La 41.000 de turisti spectatori pe zi, la festival, potrivit lui Constantin Chiriac, numai cheltuiala zilnica a acestora ar insemna o suma fabuloasa pentru turismul de ieri al Sibiului.
“Festivalul de anul acesta este cu sigurantao reusita uriasa, cu mari efecte benefice asupra Sibiului. Va fi greu de egalat editia din acest an”, mai spune Constantin Chiriac.
Apogeul Capitalei Culturale
Poate cel mai important eveniment al Capitalei Culturale, Festivalul International de Teatru de la Sibiu s-a incheiat duminica seara in fata a cateva mii de spectatori in Piata Mare. Alti zeci de mii de spectatori au ales sa mearga in fiecare zi la cele peste 350 de spectacole care au reunit la Sibiu artisti din 68 de tari.
Cei mai mari regizori din tara noastra, de la Mihai Maniutiu, Tompa Gabor, Andrei Serban pana la Radu Afrim si Alexandru Dabija, de la cele mai mari teatre din tara noastra precum Teatru Odeon, Teatrul Mahiar de Stat din Sfantu Gheorghe pana la Teatrul “Maria Filotti” din Braila.
Si de la mari actori romani, precum Marcel Iures si Andreea Bibiri pana la cele mai mari companii de teatru de strada si instalatii din lume cum sunt spre exemplu Cie Carabosse sau Cie Tinanick. Au fost 11 cu spectacole jucate cu salile arhipline dar si cu cativa spectatori in ploaie.
Printre cele mai vanate spectacole au fost “Purificare” in regia lui Andrei Serban, “Viata cu un idiot” in regia lui Andriy Zholdak sau “Trilogia evreiasca” a lui Mihai Maniutiu. Toate acestea arata ca editia din acest an a Festivalului International de Teatru de la Sibiu a avut ca cel mai important punct varietatea.
Spectacole de toate gusturile si petru toate gusturile, din strada pentru trecatorii grabiti la lucru pana in salile de spectacole umplute pana la refuz de spectatorii dornici de o reprezentatie de cea mai buna calitate.
Astfel, in Piata Mare am putut vedea cum a fost recreata tragedia de pe Tinanick, intr-un show care a consumat 35 de tone de apa, sau in parcarea salii Transilvania am putut vedea un spectacol unic care s-a jucat la 50 de metri inaltime lasand cu gura cascata la propriu cei aproape o mie de spectatori adunati.
Acestora li s-au adaugat trupele invitate din strainatate, predominand cele de dans si care cele mai multe dintre ele au fost de buna caltate.
Mari premiere
Printre marile premiere ale Festivalului s-a numarat “Trilogia Evreiasca” a lui Mihai Maniutiu, fiind pentru prim oara cand “Experimentul Iov”, “Soah” si “Ecleziastul” au fost prezentate intr-o singura formula, sau “Inimi cicatrizate” de Radu Afrim, premiat regizorul anului 2006 la Gala Premiilor UNITER.
Nu au lipsit nici invitatii speciali ai Festivalului, scriitorul rus Victor Erofeev, venind la Sibiu pentru a vedea spectacolul “Viata cu un idiot”, pus in scena de Andriy Zholdak cu trupa Teatrului National “Radu Stanca”, un spectacol care l-a incantat pe Erofeev si care l-a facut pe regizorul ucrainean sa exclame ca este “imbatat de bucurie”.
Publicul sibian nu va avea insa mult de asteptat pana la o noua intalnire cu teatrul, Constantin Chiriac, directorul Festivalului International de Teatru de la Sibiu anuntand ca orasul de pe malul Cibinului va gazdui in premiera in toamna Festivalul Teatrului European, un eveniment care se va intinde pe aproape o luna de zile.