Sari direct la conținut

Florin Cîțu s-a dus la Ministerul Energiei pentru a discuta despre minerii blocați în subteran

HotNews.ro
Mineri Valea Jiului, Foto: Captura
Mineri Valea Jiului, Foto: Captura

Premierul Florin Cîțu discută la această oră cu ministrul Economiei, Virgil Popescu, despre situația minerilor blocați de două zile în subteran. Reamintim că aproximativ 100 de mineri de la Mina Lupeni s-au blocat în subteran, iar alte câteva sute protestează în curtea minei, cerând să-și primească salariile restante. În acest context, Termocentrala Mintia şi-a oprit activitatea din cauza lipsei de cărbune, iar locuințele și instituțiile din Deva au rămas fără încălzire.

Vineri, o delegaţie formată din liderii Sindicatului Muntele din Valea Jiului se întâlneşte cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru a-i prezenta situaţia cu care se confruntă minerii.

Sindicaliştii vor prezenta ministrului o listă de revendicari în care minerii cer demisia conducerii CEH, achitarea salariilor pe ianuarie, în două tranşe, în zilele de 15 şi 30 ale lunii, achitarea tichetelor de masă restante de 10 luni şi a transportului la şi de la locul de muncă restant de 11 luni. De asemenea ortacii solicită prezenţa ministrului Energiei în Valea Jiului, mai exact în subteranul Minei Lupeni.

Complexul Energetic Hunedoara se află într-o situație economică extrem de dificilă. CEH a rămas fără o parte din venituri de la 1 ianuarie 2021, după ce pierdut 7 milioane de lei lunar, reprezentând sumele de bani provenite din serviciile de sistem şi din ajutorul de stat pentru Mina Lonea. Potrivit administratorului special Cristian Roşu, cu aceste sume se puteau asigura circa jumătate din banii de salarii, potrivit Agerpres.

Nu este pentru prima oară când minerii din Valea Jiului se blochează în subteran ca formă de protest și nici pentru prima oară când Deva rămâne fără căldură dn cauza lipsei cărbunelui. Aproape în fiecare an și în fiecare guvernare fac acest lucru. Ultima oară s-au blocat în subteran în noiembrie 2019, în timpul guvernării Orban. Atunci s-au blocat la Paroșeni și Uricani, cerând aprobarea unei OUG privind acordarea de plăți compensatorii pentru minerii care vor rămâne fără locuri de muncă. Aceasta a fost una dintre primele OUG aprobate de Guvernul Orban.

Minele sunt cuprinse în programul de închidere etapizată, care a început în 2012 și urmează să fie finalizat la sfârșitul anului. Programul presupune efectuarea lucrărilor de închidere în condiţii de siguranţă a personalului şi a zăcământului, cât şi ecologizarea perimetrelor.

Complexul Energetic Hunedoara este o companie în insolvență care a beneficiat de ajutoare de stat, fiind ținută artificial în viață. Dar chiar și așa a ajuns la pierderi uriașe, de sute de milioane lei în fiecare an și peste 6 miliarde lei datorii.

Această societate a primit în 2015 un ajutor de stat ilegal, potrivit unei investigații a Comisiei Europene. Comisia Europeană a constatat în noiembrie 2018 că producătorul de energie Societatea „Complexul Energetic Hunedoara” a primit din partea României un ajutor de stat incompatibil, în valoare de aproximativ 60 de milioane euro, prin patru împrumuturi finanțate din fonduri publice. Potrivit acestuia, în prezent, România trebuie să recupereze ajutorul ilegal și dobânzile aferente.

În vara anului 2019, în ciuda constatărilor Comisiei, Guvernul a decis să acorde din nou un ajutor de stat prin ștergerea datoriilor. În acest sens a fost aprobată o Ordonanță de Urgență privind amnistia fiscală de care ar putea beneficia Complexul Energetic Hunedoara. Până acum, această ordonanță de urgență nu a fost aplicată.

Complexul Energetic Hunedoara a fost înfiinţat în 2012 prin comasarea termocentralelor Mintia şi Paroşeni şi a minelor de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan.

Citește și

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro