Sari direct la conținut

Florin Iordache, despre scrisoarea ambasadorilor UE: Nu este necesar avizul Comisiei de la Venetia, legile justitiei intaresc lupta anticoruptie

HotNews.ro
Florin Iordache, Foto: cdep.ro
Florin Iordache, Foto: cdep.ro

Presedintele comisiei parlamentare speciale pentru legile justitiei, deputatul PSD Florin Iordache, a sustinut joi ca in ceea ce priveste modificarea celor trei acte normative care stau la baza sistemului judiciar nu este nevoie de avizul Comisiei de la Venetia, deoarece legile, asa cum au fost ele modificate in Parlament intaresc independenta justitiei si lupta anticoruptie, iar factorul politic este eliminat, potrivit news.ro.

„Raspund in felul urmator: nu exista niciun fel de motiv de ingrijorare, cele trei legi au fost adoptate intr-o consultare publica care nu cred ca a existat pana in acest moment si este rezultatul observatiilor primite de la CSM, de la asociatiile profesionale si raspunde corelarilor legilor adoptate acum 13 ani prin asumarea raspunderii Guvernului (…) Noi, prin modificarile pe care le-am facut, am pastrat o justitie independenta, deciziile se vor lua fie la numiri, fie la separarea carierelor de catre CSM, de catre judecatori, de catre procurori astfel incat, fie ca discutam de cariera fie ca discutam de infiintarea unei sectii speciale, fie ca discutam de CSM in ansamblul sau, fie ca discutam de CSM in cele doua sectii, fie ca discutam de Inspectia Judiciara, in toate aceste etape sau in toate aceste aspecte factorul politic este eliminat”, a declarat Florin Iordache, intrebat cum raspunde celor sapte ambasadori UE care au solicitat coalitiei PSD – ALDE sa evite orice actiune care ar putea slabi independenta justitiei si sa ceara avizul Comisiei de la Venetia pe legile justitiei.

„Eu rog toti cei care aduc critici la cele trei legi (ale justitiei – n. red.) sa se uite cu foarte mare obiectivitate pentru ca legile sunt niste legi mai bune, niste legi mai coerente, niste legi in concordanta cu normele si cu legislatia europeana si nu fac decat sa ajute sistemul judiciar din Romania”, a mai adaugat el.

Intrebat daca va solicita avizul Comisiei de la Venetia, asa cum recomanda ambasadele Uniunii Europene, Florin Iordache a spus ca nu este nevoie de un astfel de aviz.

„Nu este necesar un aviz al Comisiei de la Venetia pentru ca schimbarile pe care noi le-am facut, atat la numirile procurorilor, atat la Inspectia Judiciara, cat si la sectiaile celelalte din cadrul Parchetului general, nu sunt facute decat eliminand factorul politic si sunt facute cu reprezentantii CSM. Din punctul meu de vedere acest aviz al Comisiei de la Venetia poate fi cerut, dar inainte de a critica aceste legi, haideti sa le citim in integralitatea lor si sa vedem ca atat independenta justitiei, dar si lupta anticoruptie nu numai ca nu este impiedicata, ci este intarita”, a mai spus Florin Iordache.

Ambasadele Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Frantei, Germaniei, Olandei si Suediei in Romania au transmis joi un comunicat comun prin care atrag atentia ca modificarea in Parlament a legilor justitiei, precum si amendamentele depuse la Codurile Penale risca sa puna in pericol progresele facute de tara noastra in domeniul reformelor din justitie. Cele sapte ambasade avertizeaza coalitia PSD – ALDE sa evite orice actiune care ar putea slabi independenta justitiei si sa ceara avizul Comisiei de la Venetia pe legile justitiei.

„Noi, reprezentanti ai tarilor partenere din Uniunea Europeana, dorim sa ne reafirmam apartenenta la destinul nostru comun impreuna cu Romania, bazat pe valori comune si in special pe statul de drept. Recunoastem ca Romania a facut, in ultimul deceniu, progrese semnificative in ceea ce priveste construirea unui parcurs si aplicarea unor reforme credibile in domeniul justitiei. Cu toate acestea, convingerea noastra este ca legile adoptate recent privind reforma justitiei, in forma lor actuala, precum si recentele amendamente propuse la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, risca sa puna in pericol aceste progrese”, se arata in comunicatul comun al celor sapte ambasade.

In document se mai precizeaza ca, la reuniunea Consiliului European din 12 decembrie, UE a adoptat concluzii pe tema Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) cu privire la reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei in Romania.

„Concluziile subliniaza, in special, ¬necesitatea predictibilitatii, a transparentei depline si a consultarilor incluzive” in ceea ce priveste reforma justitiei, in conformitate cu prevederile raportului Comisiei Europene din cadrul MCV. In plus, Consiliul solicita Romaniei sa evite orice pas inapoi”, se mai arata in comunicat.

„In acest context, facem apel la partile implicate in proiectul de reforma a justitiei sa evite orice actiune care ar putea duce la slabirea independentei sistemului judiciar si a luptei impotriva coruptiei si sa ceara, fara intarziere, avizul necesar al Comisiei de la Venetia, pentru a mentine astfel independenta sistemului judiciar si a pastra intact procesul de reforma in general”, mai precizeaza cele sapte reprezentante diplomatice.

Ambasadele isi exprima increderea ca toti actorii politici implicati vor acorda atentia cuvenita acestor preocupari legitime, „in concordanta cu angajamentul nostru european comun, si vom fi in continuare gata sa sprijinim Romania in eforturile ei de a reafirma acest angajament”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro