Sari direct la conținut

FMI reduce previziunile de creștere pentru zona euro / Situația din Germania și Italia, în prim plan

HotNews.ro
FMI reduce previziunile de creștere pentru zona euro / Situația din Germania și Italia, în prim plan

Fondul Monetar Internațional a redus net marți previziunile de creștere pentru zona euro, în condițiile în care motorul german dă semne de slăbiciune iar Italia pare să intre în stagnare, scrie AFP.

Produsul intern brut al uniunii monetare ar urma să crească doar cu 1,3% în acest an, după 1,8% anul trecut, în condițiile în care FMI se aștepta la o decelerare mai modestă, de 1,6% la previziunile din ianuarie.

Degradarea este generată în principal de doi „grei” ai regiunii: Germania, unde creșterea ar urma să încetinească la 0,8%, și Italia, unde se așteaptă o creștere de doar +0,1%, față de estimarea de 0,5 puncte din ianuarie.

Franța (+1,5%, -0,2 puncte), care vede reducerea suflului mișcării sociale a „vestelor galbene”, care a perturbat economia sa la finele lui 2018, și Spania (+2,5%, -0,1 puncte) continuă să crească mai rapid decât vecinii săi.

Datoria italiană

Seceta istorică ce a compromis livrările fluviale pentru chimie s-a atenuat în Germania iar constructorii auto au sfârșit prin a integra noile norme europene antipoluare.

Dar „slăbiciunea cererii externe”, legată de încetinirea generalizată, pune la încercare companiile germane foarte expuse la export, transformând în problemă conjuncturală principalul atu al țării din anii 2000.

Germania poate în schimb să conteze pe o cerere internă solidă, susținută de un șomaj la nivel minim bas (4,9%), care stabilește un raport de forță pentru sindicate și determină majorări salariale.

Situația este diferită în Italia, intrată în recesiune tehnică la sfârșitul lui 2018 după două trimestre consecutive de recul al PIB-ului și care suferă de o cerere internă deprimată.

Bombă cu efect întârziat pentru zona euro, datoria publică italiană reprezintă acum 130% din PIB-ul țării.

Ținând cont de acest tablou, „politica monetară va trebui să rămână acomodantă” în zona euro „atât timp cât inflația nu dă semne clare de revenire”, estimează FMI.

Începând cu 2020, FMI vede o accelerare a economiei în zona euro (+1,5%), inclusiv în Germania (+1,4%) și Italia (+0,9%), în timp ce Franța și Spania vor avea o creștere a PIB-ului de 1,4% și, respectiv, 1,9%.

Dar Brexitul constituie în continuare o incertitudine majoră, înaintea unui summit european crucial, iar FMI are în vedere trei scenarii: plecarea Regatului cu acord, Brexit fără acord cu majorări ale taxelor vamale, sau Brexit fără acord care provoacă aglomerări imense la granițe.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro