Sari direct la conținut

Fondul Proprietatea: Proiectul privind Reactoarele 3 si 4 este nefezabil si ar putea crea mari prejudicii actionarilor Nuclearelectrica daca e continuat

HotNews.ro
Centrala de la Cernavoda, Foto: AGERPRES
Centrala de la Cernavoda, Foto: AGERPRES

Fondul Proprietatea considera ca proiectul privind constructia Reactoarelor 3 si 4, care ar urma sa fie facut cu o companie chineza, este nefezabil si ar putea crea mari prejudicii actionarilor Nuclearelectrica in cazul in care este continuat, avand in vedere situatia actuala a pietei energiei electrice, precum si prognozele pe termen lung, se arata intr-un comunicat al Fondului Proprietatea. Potrivit ultimelor declaratii publice ale reprezentantilor Ministerului Energiei, acest proiect va recupera valoarea investitiei doar la un pret al energiei electrice de 82 de euro/MWh, in timp ce pretul actual pe piata OPCOM este mult mai mic, respectiv 35-40 de euro/MWh. Aceasta diferenta de pret arata clar ca proiectul este nefezabil, se mai arata in comunicat.

Fondul Proprietatea critica si decizia Ministerului Energiei de a vota in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor companiei Nuclearelectrica din data de 17 octombrie impotriva propunerii referitoare la intocmirea unui raport privind sumele cheltuite pana in acest moment de companie cu proiectul privind constructia Reactoarelor 3 si 4.

„Suntem foarte surprinsi si dezamagiti de votul Ministerului Energiei, avand in vedere ca aceasta creeaza un precedent periculos si desconsidera in totalitate principiul transparentei in companiile de stat, care este pe de alta parte promovat si sustinut atat de Guvern, cat si de Ministerul Energiei in baza legislatiei privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice. Proiectul reactoarelor 3 si 4 este unul foarte costisitor pentru Nuclearelectrica, cu impact negativ asupra profitului acesteia, iar actionarii companiei au dreptul sa cunoasca detalii privind cheltuielile generate de proiect pana in acest moment”, a declarat Greg Konieczny, CEO al Franklin Templeton Investment Management Limited UK Sucursala Bucuresti.

„Avand in vedere ca Nuclearelectrica este o companie listata pe bursa de valori, Ministerul Energiei ar trebui cu atat mai mult sa respecte cerintele de transparenta si raportare aplicabile companiilor listate, spre beneficiul companiei si al tuturor actionarilor sai”, a mai spus Greg Konieczny.

Fondul Proprietatea solicita Ministerului Energiei si altor ministere care detin participatii majoritare in companiile de stat sa sprijine respectarea principiului transparentei in companiile respective si sa informeze in mod regulat toti actionarii cu privire la evolutiile semnificative cu impact asupra activitatii companiilor.

Energia care va fi produsa de reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, in urma investitiei pe care urmeaza sa o faca Nuclearelectrica impreuna cu China General Nuclear Power Group, ar urma sa fie foarte scumpa.Radu Dudau, coordonatorul strategiei energetice, a declarat in urma cu o saptamana, ca pretul de referinta, negociat cu investitorul, ar urma sa fie de circa 82 euro/MWh, fata de 35 euro/MWh cat este pretul mediu ale energiei electrice in prezent. „Va fi stabilit ca pret de referinta pentru care investitorul ar urma sa primeasca o garantie sub forma unui contract pentru diferenta”, a spus Dudau in cadrul unei conferinte organizate de News.ro. Intrebarea este cum va fi acoperita acea diferenta si in ce masura pretul garantat va influenta factura la consumatorul final. Chiar daca energia nucleara va fi produsa la un pret urias, presedintele Klaus Iohannis doreste ca negocierile cu partea chineza sa se finalizeze cat mai rapid. Aceasta chiar si in conditiile in care compania chineza este acuzata de spionaj in SUA.

Intrebat asupra acestuia aspect, in conditiile in care 82 euro/MWh inseamna mai mult decat Dudau a spus ca „se poate merge cu cativa euro in plus fata de pretul de 82,5 euro pe MWh. Daca pretul ar fi prea mare, contractul de diferenta se va transforma in subventie. Eu cred ca este un element care trebuie negociat”. Desi nu spune clar, subventia nu poate fi suportata decat din preturi mai mari ale energiei electrice la consumatori.

In ceea ce priveste refuzul de a aproba realizarea unui raport privind sumele cheltuite pana acum, Ministerul Energiei a raspuns la solicitarea HotNews.ro ca „nu a refuzat realizarea unui astfel de raport, dar a considerat ca o astfel de solicitare nu este de competenta Adunarii Generale”.

Compania chineza cu care Romania a semnat memorandumul pentru Reactoarele 3 si 4 este acuzata de guvernul SUA de spionaj nuclear, potrivit departamentului de justitie al SUA, citat de The Guardian. Scandalul a aparut in luna aprilie, chiar inainte ca proiectul sa fie discutat in CSAT si a fost reluat in luna august de catre The Guardian.

Potrivit actului de punere sub acuzare de 17 pagini, inginerul din domeniul nuclear Allen Ho, angajat al China General Nuclear Power Corporation si aceasta companie au conspirat in mod ilegal pentru a dezvolta material nuclear in China fara aprobarea SUA, “cu intentia de a asigura un avantaj pentru Republica Populara China”.

Procurorul general adjunct al SUA, John P. Carlin a spus ca “Allen Ho, la indicatiile unei companii chineze de energie nucleara detinuta de stat ar fi abordat si recrutat experti nucleari rezidenti in SUA pentru a furniza asistenta integrala pentru dezvoltarea si producerea de material nuclear special in China”.

“El a facut acest lucru fara sa se inregistreze la Departamentul de Justitie ca agent al unei natiuni straine si fara autorizatie din partea Departamentului SUA pentru Energie”, a explicat procurorul general adjunct.

“Punerea sub acuzare a celor care incearca sa eludeze legile SUA prin obtinerea de tehnologie nucleara importanta, pentru tari straine, este o prioritate a Diviziei de Securitate Nationala”, a adaugat Carlin.

Ho ar fi lucrat ilegal pentru China din 1997 pana in aprilie 2016, se spune in actul de acuzare.

Pedeapsa maxima pentru conspiratii pentru angajarea si participarea ilegala in dezvoltarea de material nuclear in afara SUA este de inchisoare pe viata si amenda de 250.000 de dolari.

Ho este nascut in China si a obtinut pasaport SUA, avand dubla cetatenie.

  • CGNPC este in centrul unei dezbateri la nivel national in Marea Britanie, compania chineza avand o participatie de 33% in proiectul de 21 mld. euro din Hinkey Point (Somerset), pe care premierul Theresa May l-a amanat din cauza ingrijorarilor privind implicarea Chinei. Amanarea a provocat la inceputul acestei saptamani un avertisment din partea ambasadorului chinez la Londra, acesta spunand ca relatiile dintre cele doua tari sunt intr-un “moment istoric crucial”. 

Pe site-ul propriu CGNPC scrie ca este cel mai mare constructor si operator de centrale nucleare din lume, operand 16 unitati cu o capacitate instalata de 17,09 GW.

Nuclearelectrica a semnat pe 9 noiembrie 2015, cu reprezentantii companiei China General Nuclear Power Corporation, Memorandumul de Intelegere privind construirea Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda.

Potrivit memorandumului, cele doua parti vor infiinta o companie de proiect, de tip joint-venture, in care compania chineza va detine o participatie de cel putin 51% si care va prelua valoarea investitiei Nuclearelectrica in filiala sa EnergoNuclear SA (vechea companie de proiect).

CSAT a stabilit ca unitatile 3 si 4 „reprezinta un proiect prioritar de investitii pentru Romania”, a declarat presedintele Klaus Iohannis la sfarsitul lunii mai.

Compania a anuntat in ianuarie anul acesta ca primit o scrisoare de sprijin (Letter of Support) in legatura cu proiectul Reactoarelor 3 si 4 de la ministrul energiei, Vlad Grigorescu, trimisa in numele Guvernului Romaniei.

Cititi siCum a ajuns statul roman sa colaboreze cu chinezii pentru construirea Reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda

Mai citeste si Ministerul Energiei, despre reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda: In cazul in care negocierile cu chinezii vor esua, vom va avea in vedere toate optiunile viabile pentru continuarea proiectului

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro