Sari direct la conținut

Forbes: Castelul Bran, cea mai scumpa cladire istorica cu destinatie rezidentiala din Estul Europei

HotNews.ro

Castelul Bran, evaluat la 140 de milioane de dolari, este primul pe lista celor mai scumpe cladiri istorice cu destinatie rezidentiala din estul Europei, potrivit unui clasament intocmit de revista Forbes.

Castelul Bran este urmat, in clasament, de o cladire din Cehia ( evaluata la 106,8 milioane), Letonia, Rusia si Austria.

Topul include acele cladiri istorice care, in ultimii ani, au fost fie cumparate de la stat, fie inapoiate fostilor proprietari, si care si-au schimbat destinatia initiala intr-una rezidentiala.

Considerat una dintre cele mai importante atractii turistice din Romania, fiind vizitat, anual, de circa 450 de mii de turisti.

Branul a fost construit in secolul al XIV-lea ca o fortareata in fata invaziei otomane. Familia regala s-a mutat in castel in 1920 si a trait acolo pana in 1948, cand acesta a fost confiscat de regimul comunist.

Dupa ce a fost restaurat, in 1980, a devenit atractie turistica, cunoscut drept Castelul lui Dracula.

Castelul Bran a fost retrocedat in luna mai, anul trecut, familiei de Habsburg, care s-a angajat sa-i pastreze destinatia de muzeu, timp de trei ani.

Deputatii au decis, insa, luna trecuta, ca retrocedarea castelului este ilegala, asa ca mostenirea castelului este si acum subiect de disputa in justitie.

Potrivit celor de la Forbes, in ultimii ani preturile pe piata imobiliara din Europa de Est au explodat. Pe langa reabilitarea si transformarea cladirilor vechi in locuinte de lux, dezvoltatorii transforma cladirile istorice in apartamente sau incearca sa vanda un castel, de pilda, proprietarilor de cazinouri.

Incepand cu al doilea trimestru din 2005 pana in aceeasi perioada din 2006, preturile medii ale locuintelor in Bulgaria au crescut cu 12,2%. Anul trecut, sectorul imobiliar bulgar a crescut cu 27,1%.

Proprietatile din capitala letona, Riga, au crescut cu 37,7% anul trecut, iar incepand cu al doilea trimestru din 2006 pana in aceeasi perioada din 2007, locuintele din capitala Estoniei, Talin, au urcat cu 20,2%.

Aceste cifre, insa, nu sunt valabile in toata Europa de est. O mare parte a avantului imobiliar din Rusia, de pilda, este pus pe seama contructiei de locuinte noi in Sankt Petersburg si Moscova, unde preturile au crescut, anul trecut, cu 115%, respectiv 92%.

Imbunatatirea conditiilor de creditare, foarte dure pana nu demult in majoritatea tarilor est-europene, contribuie la cresterea vanzarilor pe segmentul imobiliar, mai scriu ce de la Forbes. in Bulgaria, peste 30.000 de investitori britanici au intrat, pana in acest moment, pe piata imobiliara.

Cu toate acestea, expertii din domeniu spun ca inflatia recenta din sectorul imobiliar este posibil sa se incheie in scurt timp.

Aceste cresteri rapide ale preturilor nu inseamna neaparat ca exista un “balon” artificial creat, care se va sparge asemeni celui de pe piata nord-americana. Piata, insa, a ajuns la saturatie, cererea nemaiputand sa ajunga din urma o inflatie continua, mai scrie Forbes.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro