Sari direct la conținut

Fost șef de la Apele Române, care se autointitula „animalul politic”, trimis a treia oară în judecată de DNA

HotNews.ro
Petru Avram, Foto: Recorder
Petru Avram, Foto: Recorder

Fostul diector al Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad, Petru Avram, a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție, acuzat de procurori că ar fi numit în funcție două persoane, fără ca acestea să îndeplinească condițiile necesare.

DNA Iaşi a anunțat luni că procurori anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpaţi:

  • Avram Petru, la data faptelor director al Administraţiei Bazinale de Apă (A.B.A) Prut-Bârlad, pentru comiterea a 2 (două) infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, ambele în formă continuată;
  • Fordea Sebastian Gabriel, la data faptelor delegat în funcţia de inginer şef al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Vaslui, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru altul, în formă continuată;
  • Pricope Laurențiu Nicolae, la data faptelor delegat în funcţia de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Galaţi, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru altul, în formă continuată.

În calitate de director al (A.B.A) Prut-Bârlad, în cursul anului 2020, inculpatul Avram Petru i-ar fi delegat pe ceilalţi doi inculpaţi în funcţii de conducere, ulterior cu prelungire, deşi niciunul nu îndeplinea condiţiile de vechime şi experienţă necesare pentru ocuparea funcţiilor respective, a transmis luni DNA, într-un comunicat de presă, citat de News.ro.

Potrivit procurorilor anticorupție, Fordea Sebastian Gabriel a fost delegat în funcţia de inginer şef în cadrul SGA Vaslui, iar Pricope Laurenţiu Nicolae a fost delegat în funcţia de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Galaţi.

Cei doi au fost încadraţi pe baza a două decizii emise/semnate cu încălcarea prevederilor legale de inculpatul Avram Petru, respectiv o a treia fiind semnată tot în condiţii de nelegalitate de un subordonat, la solicitarea inculpatului. Prin acţiunile sale inculpatul Avram Petru ar fi contribuit la producerea unui prejudiciu total de 133.454 lei în dauna A.B.A. Prut-Bîrlad, reprezentând drepturile salariale de care au beneficiat în mod nelegal ceilalţi doi inculpaţi în perioada mai 2020 – ianuarie 2021, a mai transmis DNA.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii asupra unor bunuri aparţinând celor trei inculpaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iaşi, cu propunerea de a se menţine măsurile asiguratorii.

Petru Avram, trimis în judecată în alte două dosare

Petru Avram, care se autointitula „animalul politic”, a fost trimis în judecată în iunie 2022 de către DNA pentru abuz în serviciu şi influenţarea declaraţiilor.

Recorder a scris în februarie 2021 că, în majoritatea județelor din România, PNL a instalat la conducerea administrațiilor bazinale și a sistemelor de gospodărire a apelor oameni fără niciun fel de pregătire în domeniu, recomandați doar de carnetul de partid, o astfel de situație fiind la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad, unde era director Petru Avram, vicepreședinte PNL Iași.

La departamentul care se ocupă de apărarea împotriva inundațiilor a fost angajată o tânără, Simona Iancu, care a fost patru ani chelneriță la un bar din Iași. Asta, în condițiile în care ABA Prut-Bârlad are în subordine mai multe județe din Moldova, afectate periodic de inundații. Simona Iancu, care susține că a terminat facultatea de Chimie, nu a reuşit să răspundă unor întrebări simple cum ar fi care este unitatea de măsură a debitului de apă, care este malul stâng sau malul drept.

Petru Avram a mai fost trimis în judecată de procurorii DNA în iulie 2021, alături de primarul comunei Vatra Moldoviţei din judeţul Suceava, Virgil Saghin, într-un dosar privind angajarea fictivă a două persoane.

INTERVIURILE HotNews.ro