Fostul ministru Marcel Boloș îi răspunde lui Cristian Ghinea: Nuanța este că încă suntem într-un proces de consultare pe PNRR, în timp ce alte state au planurile aprobate
Fostul ministrul al Fondurilor Europene îi răspunde actualului ministru Cristian Ghinea, după ce acesta l-a acuzat că a făcut un PNRR care nu ar fi fost luat niciodată în serios de către Comisia Europeană: „Curios este doar faptul că astăzi sunt acuzat că am făcut un PNRR care nu ar fi fost băgat în seama de CE tocmai de cineva care astăzi, când sunt 14 PNRR-uri aprobate la nivel UE, toate statele pornind în aceeași etapă, spune că suntem într-un proces normal de consultare și colaborare cu Comisia Europeană. (…) Nuanța este că suntem într-un proces oficial/formal încă de consultare, in timp ce alte state au valorificat perioada de dialog informal pentru a avea astăzi planurile aprobate”.
Predecesorul lui Ghinea la Ministerul Fondurilor Europene i-a dat replica actualului ministru printr-un lung mesaj postat pe Facebook sâmbătă noapte, spunând că dacă ar fi rămas ministru ar fi elaborat PNRR-ul urmare a procesului de dialog social, consultare publică și conform regulamentului actualizat.
Ce spune Boloș:
- „Guvernul Orban a avut un draft de PNRR atunci când exista doar o propunere de regulament. Eu am construit un draft al PNRR-ul care nu era finalizat, era doar propus spre dezbatere publica, în conformitate cu propunerea de Regulament a Comisiei Europene din Mai 2020. Când a fost prezentat, procesul legislativ european era în derulare. În luna decembrie regulamentul a fost actualizat, urmând ca în luna februarie să fie aprobat, tot atunci să fie definitivat și template-ul după care trebuiau construite componentele din cadrul PNRR. Dacă aș fi rămas ministru al fondurilor europene, aș fi elaborat PNRR-ul urmare a procesului de dialog social, consultare publică și conform regulamentului actualizat.
- Curios este doar faptul că astăzi sunt acuzat că am făcut un PNRR care nu ar fi fost băgat în seama de CE, tocmai de cineva care astăzi, când sunt 14 PNRR-URI aprobate la nivel UE, toate statele pornind în aceeași etapă, spune că suntem într-un proces normal de consultare și colaborare cu Comisia Europeană. Ceea ce este adevărat, dar nuanța este că suntem într-un proces oficial/formal încă de consultare, in timp ce alte state au valorificat perioada de dialog informal pentru a avea astăzi planurile aprobate.
- Adaug pentru buna informare un grafic dintr-un raport privind analiza draft-urilor de PNRR de la sfârșitul anului trecut făcut de Institutul European pentru Administrație Publica ce colaborează îndeaproape cu serviciile Comisiei Europene.
- Închei prin a spune că o să fac în continuare cu aceleași principii și același profesionalism și când am format echipa de la Oradea, împreuna cu domnul Ilie Bolojan, aducând în două exerciții financiare peste 600 de milioane de euro, cum am facut și când am fost Secretar de Stat la Ministerul Transporturilor și am avut un Masterplan General de Transport aprobat, cum am facut și ca Director General al ADR Nord-Vest ducând regiunea Nord-Vest pe primul loc in Romania, împreuna cu beneficiarii noștri, în termeni de absorție ai fondurilor europene și cum am facut și ca ministru al fondurilor europene, când am atras în condiții de pandemiei 4 mld. euro bani europeni, am lansat 60 de apeluri de proiecte în valoare de 8,5 mld euro care generează și vor genera absorție de fonduri europene, cum am avut un draft de PNRR, un acord de parteneriat și programe operaționale cu un front de timp suficient pentru dezbateri publice, dialog social, îmbunătățiri în procesul de dialog cu Comisia Europeană concentrate pe principalele direcții corecte de dezvoltare pentru România.
- Dincolo de discursurile politice, de răfuielile de moment, ce rămâne în urma fiecăruia este ceea ce contează cu adevărat. Rezultatele vorbesc și vor vorbi despre fiecare om politic, demnitar, profesionist. Le promit tuturor celor care au avut, au si vor încredere în mine că voi continua cu aceleași principii și aceleași valori povestea frumoasă a fondurilor europene, acolo unde pot să contribui la procesul dezvoltare prin buna-credință și profesionalism!”.
Cum a pornit disputa
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan a criticat, sâmbătă, în conferinţa de alegeri a PNL Bihor, faptul că PNL nu deţine portofoliul Fondurilor Europene, el susținând că cel mai bun titular pentru funcţia de ministru ar fi fost Marcel Boloş, predecesorul lui Cristian Ghinea. „Dacă Marcel Boloş era ministrul Fondurilor Europene (…) vă asigur că eram în cele 14 state care semnau PNRR-ul şi încasam până la sfârşitul lui august banii! Aşa, îl semnăm prin septembrie”, a afirmat Bogdan.
Cristian Ghinea i-a dat replica printr-un mesaj postat pe Facebook în care se declara „siderat de inocența mimată a lui Rareș Bogdan”.
El susține că predecesorul său liberal Marcel Boloș a făcut un PNRR care nu ar fi fost luat niciodată în serios de către Comisia Europeană: cu 9% verde și 4% digital (față de 37% și 20% cât prevede regulamentul).
- „În general vorbind, te poți pretinde profesionist dacă citești regulamentele pe care trebuie să le aplici.
- Faptul că sunt elegant cu partenerii de coaliție și mă abțin să comentez ce am preluat, văd că nu e nici înțeles, nici apreciat.
- Și încă ceva: campania interna din PNL e una, dar ideea asta că PNL ne-a făcut vreo favoare lăsând niște ministere la USR PLUS e o fudulie profund jignitoare.
- Domnule Rareș Bogdan: USR PLUS conduce ministere importante pentru că avem voturi reale în spate. Și o facem bine.
- Să te tot plângi pe subiect e ca în bancul cu impotentul care spune că măcar atârnă frumos (…)
- Cer responsabilitate în declarații – sunt multe voci care vor să nu reușim, dar adulții din cameră reușesc să livreze”, a scris Ghinea.
Care este stadiul PNRR-urilor celor 27 de state membre și cum stă România
În 13 iulie, miniştrii economiei şi finanţelor din Uniunea Europeană au adoptat prima serie de decizii de punere în aplicare ale Consiliului UE lui privind aprobarea planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă (PNRR) pentru 12 state europene.
Este vorba despre Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Luxemburgul, Portugalia, Slovacia şi Spania, care au primit undă verde pentru folosirea fondurilor de redresare şi rezilienţă ale UE pentru stimularea economiilor afectate de pandemia de COVID-19.
Adoptarea deciziilor de punere în aplicare ale Consiliului privind aprobarea planurilor le oferă statelor membre posibilitatea de a semna acorduri de grant şi de împrumut care vor permite o prefinanţare de până la 13%, a transmis atunci Consiliul UE.
În 8 iulie, Comisia Europeană a prezentat stadiul #PNRR-urilor celor 27 de state membre:
- 12 planuri au fost trimise conform termenului prevăzut inițial de regulament, 30 aprilie: Portugalia, Spania, Franța, Germania, Slovacia, Letonia, Danemarca, Grecia, Luxemburg, Austria, Italia, Belgia.
- 12 planuri au fost trimise după 30 aprilie – Ungaria, Cipru, Lituania, Irlanda, Cehia – sau au cerut prelungirea perioadei de evaluare – Polonia, Slovenia, Croația, Finlanda, Suedia, România, Estonia.
- 3 planuri încă nu au fost trimise (n.r. Bulgaria, Malta, Olanda).
Mecanismul de redresare şi rezilienţă (MRR) ca pilon principal al instrumentului financiar #NextGenerationEU prin care Uniunea Europeană oferă sprijin statelor membre are alocată suma de 29,9 miliarde de euro pentru România.
Comisia Europeană ar putea aproba la începutul toamnei Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României, iar în acel moment ţara va primi prima tranşă de 13% din sumă, declara la începutul acestei luni Marius Vasiliu, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), conform Agerpres.
De asemenea, premierul Florin Cîţu a anunţat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României va fi aprobat la toamnă, deoarece Comisia Europeană intră în vacanță.