Fostul Papă Benedict recunoaște că au avut loc erori în gestionarea cazurilor de abuzuri sexuale și cere iertare
Fostul Papă Benedict a recunoscut marţi că au avut loc erori în gestionarea cazurilor de abuz sexual în perioada când era Arhiepiscop de München şi a cerut iertare, în timp ce avocaţii săi au susţinut că nu este direct vinovat, transmite Reuters citată de News.ro.
Victimele au deplâns o oportunitate pierdută de vindecare, după un scandal care a zguduit Biserica Catolică din întreaga lume.
Vaticanul a publicat o scrisoare a lui Benedict şi un addendum de trei pagini, în urma unui raport publicat luna trecută despre abuzurile în arhiepiscopie produse din 1945 până în 2019, care include presupusul eşec al cardinalului Joseph Ratzinger de a lua măsuri în patru cazuri, pe când era arhiepiscop de München între 1977 şi 1982.
„Am avut mari responsabilităţi în Biserica Catolică. Cu atât mai mare este durerea mea pentru abuzurile şi erorile care au avut loc în acele locuri diferite în timpul mandatului meu”, a scris el în scrisoare, primul său răspuns personal la raport.
Menţionând că a cerut iertare pentru Biserică în întâlnirile sale cu supravieţuitorii abuzului, Benedict, în vârstă de 94 de ani, a scris: ”Am ajuns să înţeleg că noi înşine suntem atraşi de această grea greşeală ori de câte ori o neglijăm sau nu reuşim să o confruntăm cu hotărârea şi responsabilitatea necesare, aşa cum s-a întâmplat prea des şi continuă să se întâmple… încă o dată nu pot decât să le exprim tuturor victimelor abuzurilor sexuale ruşinea mea profundă, durerea mea profundă şi cererea mea sinceră de iertare.”
O analiză separată a patru experţi juridici comandată de Benedict a contestat însă acuzaţiile specifice împotriva fostului papă, spunând că anchetatorii au caracterizat greşit acţiunile şi au ignorat faptele. SNAP, un grup de victime, a spus că Benedict a irosit o oportunitate pentru ”o curăţare” care ar fi putut ajuta la vindecare.
”În ciuda dovezilor din partea autorităţilor seculare… fostul papă nu poate face lucrul simplu şi nu poate oferi asumarea răspunderii şi scuze complete”, a spus SNAP.
În timp ce respingerea făcută de avocaţii săi a fost clară, detaliată şi controversată, scrisoarea în germană de o pagină şi jumătate a lui Benedict a fost profund personală şi formulată în termeni religioşi, el reflectând asupra unei vieţi lungi care se apropie de sfârşit.
Într-un fragment s-a întrebat deschis dacă el, aşa cum fac toţi catolicii într-o rugăciune cunoscută sub numele de Confiteor la Liturghie, ar trebui să ceară iertare pentru ceea ce au făcut şi pentru ce nu au reuşit să facă ”din vina mea, din vina mea cea mai grea” . El a scris: ”Pentru mine este clar că cuvintele ”cel mai grav” nu se aplică în fiecare zi şi fiecărei persoane în acelaşi mod. Cu toate acestea, în fiecare zi, ele mă fac să mă întreb dacă şi astăzi ar trebui să vorbesc despre cea mai gravă greşeală.”
Benedict nu răspunde la propria întrebare, dar spune că este consolat că Dumnezeu iartă. ”Destul de curând, mă voi găsi în faţa judecătorului final al vieţii mele”, a scris el. Benedict, care şi-a dat demisia pe neaşteptate în 2013, i-a mulţumit şi Papei Francisc pentru ”încrederea, sprijinul şi rugăciunea… care mi-au fost exprimate personal”. El nu a detaliat. La scurt timp după publicarea raportului german,
Benedict a recunoscut că a fost la o întâlnire din 1980 cu privire la un caz de abuz sexual, când era arhiepiscop de München, spunând că le-a spus în mod greşit anchetatorilor germani că nu era acolo.
La acea vreme, secretarul personal al lui Benedict, arhiepiscopul Georg Ganswein, a declarat că omisiunea a fost rezultatul unei neglijeri în editarea a 82 de pagini de mărturie pe care le-a trimis anchetatorilor şi nu a făcut-o din rea-credinţă. În scrisoarea de luni, Benedict a spus: ”Pentru mine s-a dovedit profund dureros că această neglijenţă a fost folosită pentru a pune la îndoială sinceritatea mea şi chiar pentru a mă eticheta mincinos”.
Pachetul media de la Vatican, publicat luni, include videoclipuri cu Ganswein citind scrisoarea papei în germană şi italiană. Addendumul de trei pagini, numit ”Analiza faptelor de către colaboratorii lui Benedict al XVI-lea”, a fost scris de trei avocaţi canonici (bisericeşti) şi un avocat civil. Raportul de luna trecută despre abuzurile din München, care a identificat aproape 500 de victime ale unor abuzuri sexuale pe parcursul unei perioade de aproape 75 de ani, a fost scris de o firmă de avocatură germană angajată de arhiepiscopie.