Fostul șef al DIICOT Felix Bănilă, care a demisionat în plin scandal privind cazul Caracal, pensionar special la 50 de ani
Fostul procuror-șef al DIICOT Felix Bănilă, care a demisionat în octombrie 2019, pe fondul scandalului generat de ancheta în cazul Caracal, s-a pensionat. Bănilă va împlini 50 de ani în decembrie.
Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind eliberarea din funcția de procuror a lui Oliver-Felix Bănilă, procuror la Parchetul Tribunalului Bacău, în prezent inspector judiciar la Inspecția Judiciară – pensionare, a anunțat marți Administrația prezidențială.
De asemenea, Iohannis a semnat marți decretele de pensionare pentru alți șase judecători, în contextul valului de pensionări din magistratură declanșat de redeschiderea discuțiilor privind creșterea treptată a vârstei de pensionare a magistraților, până la 65 de ani, la 30 de ani vechime, și reducerea pensiilor speciale de la 80% din venitul brut anterior pensionării la 65%.
Cine este Felix Bănilă
Procurorul Felix Bănilă urmează să împlinească 50 de ani în luna decembrie.
La 47 de ani, Felix Bănilă a ajuns la conducerea DIICOT din postura de procuror la Parchetul Tribunalului Bacău. În 23 iulie 2018, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a lui Felix Bănilă în funcția de procuror-șef al DIICOT, la propunerea ministrului de atunci al Justiției Tudorel Toader, pentru un mandat de 3 ani.
La acea dată, procurorii DIICOT i-au trimis lui Iohannis o scrisoare în care în cereau respingerea propunerii ministrului Justiţiei de numire a lui Felix Bănilă la conducerea Direcției, spunând că proiectul managerial conceput de Felix Bănilă arată în mod clar că acesta nu s-a documentat corespunzător, nu cunoaște și nu înțelege structura, competența și aspirațiile instituției.
Felix Bănilă a venit la șefia DIICOT în locul lui Daniel Horodniceanu, căruia îi expirase mandatul în primăvara lui 2018. Horodniceanu, care a criticat atunci public modificările aduse legilor justiției, s-a înscris și el la concursul pentru un al doilea mandat, însă Tudorel Toader l-a preferat pe Felix Bănilă.
În 2 octombrie 2019, Felix Bănilă a demisionat de la conducerea DIICOT, la trei zile după ce președintele Klaus Iohannis îi ceruse asta, invocând modul în care s-a desfășurat ancheta în cazul Caracal. Iohannis spunea că DIICOT ar fi trebuit să aducă în ancheta cazului Caracal „un plus de profesionalism și credibilitate”.
„Doar că, sub conducerea domnului Bănilă, acest lucru nu s-a întâmplat, iar ancheta continuă să genereze semne de întrebare majore. Modul în care s-au desfășurat lucrurile până acum nu face decât să ridice suspiciuni și să accentueze lipsa de încredere a oamenilor în autorități, iar o astfel de abordare nu poate duce decât la rezultate proaste. Așadar, îi cer domnului Felix Bănilă, procuror șef la DIICOT, să își înainteze imediat demisia din funcția de procuror șef al DIICOT”, afirma președintele.
A doua zi, Bănilă a reacționat spunând că, „dacă se va produce această demisie, ea va fi rezultatul unui amplu proces cognitiv și nu doar expresia unei simple porniri instinctuale”.
În cele din urmă, Felix Bănilă a demisionat, susținând însă că și-ar fi făcut datoria și și-ar fi „pus toată priceperea, profesionalismul și buna-credință în exercitarea funcției”, dar demisia sa „este absolut necesară” pentru a oferi colegilor săi posibilitatea de a lucra într-un climat lipsit de presiune. Bănilă mai spunea că nu poate accepta ca DIICOT „să reprezinte ținta predilectă și lipsită de apărare a celor care au obligația de rezervă ori a unor persoane neavizate domeniului sau / și lipsite de cultura juridică necesară”.