FOTO Cum schimba arta stradala Ploiestiul. Cativa tineri inlocuiesc injuraturile scrijelite pe vechile transformatoare din oras cu graffiti
„Transformam transformatoare, dam Ploiestiului culoare” este proiectul initiat de un tanar ploiestean care doreste sa infrumuseteze orasul, inlocuind desenele si mesajele vulgare scrijelite pe transformatoarele electrice cu imagini si mesaje motivationale. Astfel, in loc de pereti deprimanti si gri, trecatorii vor putea citi cuvinte precum „Bucuria reala e afara/ Stay cool/ Play Ball/ Live Life”.
Unul s-a transformat, au mai ramas 294. In Ploiesti sunt 297 de transformatoare electrice, dintre care doar doua sunt curate.
Ionut Urzeala, initiatorul proiectului, povesteste cum era intampinat in fiecare dimineata inainte sa plece la serviciu, de catre un perete care ii adresa cuvinte vulgare. Satul sa fie injurat zilnic de un transformator, tanarul si-a spun of-ul pe o pagina de socializare. Asa a luat nastere proiectul „Transformam transformatoare, dam Ploiestiului culoare”.
„Utilizand o figura de stil pot spune ca in fiecare dimineata ma injura un perete al unui transformator. Deranjat si usor irascibil, am facut o postare pe Facebook prin care i-am intrebat pe ploiesteni daca si ei simt la fel. Asta se intampla in urma cu jumatate de an”, spune Ionut.
Urmatorul pas a fost o discutie cu cei de la Electrica, firma care detine cele aproape 300 de transformatoare din Ploiesti. Acestia au primit ideea cu entuziasm, insa au trecut aproximativ 6 luni pana ca Ionut sa primeasca toate aprobarile de la Electrica si de la primarie.
Banii necesari pentru a desena primul transformator i-a obtinut cu ajutorul unei fundatii, prin donatii, iar artistii i-a gasit usor, pe Facebook.
Ionut are 30 de ani, a studiat Marketingul, iar de mai bine de 5 ani face management sportiv – in prezent este presedintele Clubului Sportiv Universitar Ploieşti. Este un impatimit al baschetului si vrea sa schimbe perceptia lumii despre acest sport. Si-a propus sa duca un junior roman in NBA si viseaza sa-l aduca pe Michael Jordan in Romania. Tocmai de aceea primul „transformator transformat” infatiseaza un teren de baschet.
Desenul reprezinta un teren de baschet plutitor care sta la granita dintre zi si noapte, cer si pamant.
„In mintea mea, la jocul de baschet mingea trebuie sa stea mai tot timpul sus si sa zboare pe tot parcursul meciului, de pe o parte pe cealalta, de la o echipa la cealalta. Indemnul desenului este de a munci zi si noapte pentru performata, de a nu inceta sa visezi”, spune Cristian, unul dintre cei doi artisti care s-au alaturat proiectului.
Acesta recunoaste ca a fost placut impresionat de felul in care au reactionat localnicii si copiii atunci cand lucra la „transformarea transformatorului”.
„Se vedea bucuria pe fetele lor, si nu vorbesc doar despre copii, dar si despre persoane de varsta a doua, a treia. Localnicii au fost foarte receptivi, multi ma tot intrebau cat i-ar costa daca ar vrea sa-si faca un desen in casa, cat costa spray-urile, de unde sunt, ce am studiat. Pe langa laude, am primit apa, cafele si alte bunatati de la localnici”, povesteste Cristian.
Cristian are 29 de ani, a copilarit in Ploiesti, iar cand nu picteaza pereti face grafica si web design intr-o agentie de publicitate din Bucuresti. Ne-a dezvaluit ca i-ar placea sa picteze tot ce e gri si urat, in special blocurile comuniste din capitala.
„Sunt monotone si apasatatoare, mai ales in timpul iernii”, precizeaza Cristi. El povesteste ca a fost fugarit de multe ori de politie, insa abia anul trecut a primit prima amenda.
Gabriel, cel de-al doilea artist care s-a pus pe pictat transformatoarele din Ploiesti, este student la Politehnica, lucreaza la o firma de proiectare, iar in timpul liber isi mai lasa semnatura prin Bucuresti, pictand pereti pentru propria lui satisfactie, recunoaste tanarul.
Gabi spune ca reactiile primite in urma proiectului „Transformam transformatoare, dam Ploiestiului culoare” i-au depasit toate asteptarile, iar localnicii au fost foarte receptivi la schimbare.
„De fiecare data cand merg sa desenez in Ploiesti sunt extrem de entuziasmat. Nu ma asteptam sa fim chiar atat de apreciati pentru munca noastra. Am vazut copii care se uitau la noi cu sclipire in ochi si entuziasm, iar in primul weekend cand am pictat acolo, o doamna a fost foarte draguta cu noi si ne-a servit cu gogosi”, isi aminteste Gabi.
In jur de 2.000 de lei, 90 de spray-uri, 25 de kg de vopsea lavabila, trafaleti, pigmenti, peste 48 de ore de pictat si multa rabdare. De asta a fost nevoie pentru primul transformator colorat. Plus cateva cafele si niste gogosi.
Baietii au strans, prin intermediul Cercului de Donatori organizat de Fundatia Comunitara Prahova, bani pentru transformarea a trei transformatoare. Daca doriti sa contribuiti la infrumusetarea Ploiestiului, gasiti toate detaliileaici. In plus, artistii care doresc sa faca parte din proiectul „Transformam transformatoare, dam Ploiestiului Culoare”, pot lasa un mesaj pe pagina deFacebooka proiectului.
*Fotografii de pe pagina de Facebook „Transformam transformatoare, dam Ploiestiului culoare”