Foto-document | Hotelul Intercontinental, pe vremea când se construia. Centrul Bucureștiului era un imens șantier
De la înălțimea celor 88 de metri și 23 de etaje ale sale, a fost, decenii, a doua cea mai înaltă clădire din țară, după Casa Scânteii, cum s-a chemat la începuturile socialiste, Casa Presei, cum o știm de 30 de ani.
Dar altceva a transformat Hotelul Intercontinental într-o iluzie desăvârșită a deschiderii României comuniste: a fost construit cu americanii. E simbolul bunăstării și luxului occidental, dar și al unei libertăți, de fapt, complet inaccesibile celor mai mulți români.
Clădirea a fost construită în trei ani – între 1968-1971, în cooperare cu firma „Intercontinental Hotel Corporation” și era al doilea hotel din lanțul internațional pe care compania americană îl ridica într-o țară comunistă.
Planurile au fost făcute de arhitecţii: Dinu Hariton, şef de proiect, Gheorghe Nădrag, Ion Moscu şi Romeo Ştefan Belea (autorul Sălii Palatului), iar „Intercontinental Hotel Corporation” din SUA a asigurat asistenţa tehnică şi a obţinut şi cooperarea pe 10 ani în exploatarea complexului hotelier.
Cât a durat construcția, centrul Bucureștiului a fost un gigantic șantier – cu atât mai mult cu cât, în paralel, se renova Teatrul Național.
Descoperă, pe B365.ro, cum arăta Bucureștiul atunci.