FOTO Fondatorul IKEA și regizorul Ingmar Bergman, acuzați de „nazism” la Moscova
Pe străzile din Moscova au început să apară afișe care îi acuză pe unii dintre cei mai cunoscuți suedezi din secolul XX că au susținut nazismul în contextul în care Suedia poartă discuții pentru a intra în NATO, relatează Reuters.
Într-o stație de autobuz din apropierea ambasadei suedeze din capitala rusă au fost lipite două afișe cu fotografiile regelui Gustaf al V-lea, scriitoarei Astrid Lindgren, regizorului Ingmar Bergman și fondatorului IKEA Ingvar Kamprad cu mesajul:
„Noi suntem împotriva nazismului, ei nu”.
Corespondenții Reuters din capitala Rusiei au relatat că au văzut și un al treilea afiș cu suedezii faimoși, toți morți, într-un târg important din centrul Moscovei.
IKEA a anunțat pe 3 martie că își suspendă activitățile din Rusia și Belarus din cauza războiului din Ucraina, fiind una dintre primele mari companii internaționale care au luat o decizie în acest sens.
Posters Appear in Moscow Accusing Famous Swedes of Backing Nazism | World News https://t.co/sIOUVG2qAq
— Don Lichterman (SCA) (@DonELichterman) May 6, 2022
Răspunsul Suediei la acuzațiile de „nazism”
Întrebat despre aceste afișe, Ministerul de Externe al Suediei a declarat că:
„Suedia nu are nicio intenție de a intra într-o polemică publică cu organizația rusească ‘Victoria Noastră’, care s-ar afla în spatele afișelor”.
„Acuzațiile de ‘nazism’ au fost folosite în mod repetat în Rusia împotriva țărilor și indivizilor care exprimă critici justificate față de acțiunile Rusiei”, mai afirmă Ministerul de Externe de la Stockholm.
Ministerul rus de Externe a refuzat să ofere comentarii asupra subiectului.
Russian propaganda this time tries to prove that the Nazi was Astrid Lindgren. Such posters appeared in Moscow near the Swedish embassy.
\uD83D\uDCF8@OAJonsson pic.twitter.com/QGUKbqXU9W
— Belsat in English (@Belsat_Eng) May 4, 2022
Suedia ar putea renunța la neutralitate
Invadarea Ucrainei declanșată de președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie a convins Suedia și Finlanda învecinată să își regândească politicile de securitate bazate pe neutralitate și să vorbească fără ocolișuri despre aderarea la NATO.
Ministerul suedez al Apărării a declarat luna trecută că depunerea cererii de aderare la NATO ar putea atrage mai multe răspunsuri din partea Rusiei, printre care și atacuri cibernetice sau măsuri hibrid precum campanii de propagandă anti-suedeză.
Premierul suedez Magdalena Andersson a declarat la sfârșitul lunii aprilie că țara sa nu va lua „cu lejeritate” decizia privind aderarea la NATO, amintind de cei 200 de ani de neutralitate a Suediei.
Însă un sondaj realizat la începutul lunii martie, la puțin peste o săptămână după declanșarea invaziei rusești în Ucraina, a arătat că, pentru prima dată în istorie, majoritatea suedezilor își doresc ca țara lor să intre în NATO.
Urmărește ultimele evoluții din a 72-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.