FOTO Imaginile din satelit care arată distrugerile din Bahmut, zona celor mai sângeroase bătălii în ultimele luni
Imagini din satelit dinainte ca Bahmut să devină centrul celor mai sângeroase bătălii ale războiului Rusiei în Ucraina și imagini din satelit recente arată gradul avansat de distrugere al orașului din estul Ucrainei, puternic afectat în ultimul an.
Imagini satelitare Maxar: Școală și blocuri de apartamente în Bahmut 8 mai 2022 vs. 15 mai 2023
FOTO Handout / AFP / Profimedia
Imagini satelitare Maxar cu teatrul din Bahmut și clădirile din împrejurimi la 8 mai 2022 vs. rămășițele teatrului din Bahmut la 15 mai 2023
FOTO Handout / AFP / Profimedia
Școala numărul 12 și blocuri de apartamente pe 8 mai 2022 și Școala numărul 12 și blocuri de apartamente pe 15 mai 2023 – Un combo de imagini satelitare publicate Maxar Technologies
FOTO Handout / AFP / Profimedia
Ucrainenii spun că recuperează teren în Bahmut în fiecare zi
Ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, Hanna Maliar, a oferit marți evaluarea Kievului cu privire la situația de pe teren, spunând că forțele ucrainene dețin controlul asupra unor zone substanțiale din jurul orașului Bahmut, pe care pretinde că ucrainenii le-au recuperat de la trupele ruse.
Astfel, Hanna Maliar a declarat marți că forțele Kievului au recuperat aproximativ 20 de kilometri pătrați de teritoriu în jurul Bahmutului în ultimele zile.
Ea a repetat această afirmație miercuri și a spus că luptele în Bahmut sunt aprige.
Serhii Cerevatii, purtătorul de cuvânt al districtului estic al Forțelor Militare ucrainene, a susținut miercuri la TV că armata ucraineană a făcut noi progrese în apropierea orașului Bahmut, potrivit Reuters.
„Desfășurăm cu succes o operațiune defensivă, contraatacăm și în această zi unități au pătruns până la 500 de metri în unele părți ale frontului Bahmut”, a declarat purtătorul de cuvânt al militar Serhii Cerevatîi pentru televiziunea ucraineană.
Moscova vedea Bahmutul, un oraș de aproximativ 70.000 de locuitori înainte de invazia pe scară largă a Rusiei, acum aproape 15 luni, ca o piatră de temelie spre capturarea restului regiunii de est, Donbas.
Conform unei declaraţii făcute în ianuarie de un oficial al Casei Albe, acesta spunea că există indicii că motive de natură financiară determină „obsesia” Rusiei şi a lui Prigojin pentru cucerirea Bahmutului și că fondatorul celui mai puternic grup de mercenari, grupul Wagner, este interesat să preia controlul asupra minelor de sare şi ghips din apropierea oraşului.
Prigojin spunea tot în ianuarie 2023 că dorește ca forțele sale și armata rusă să captureze micul oraș Bahmut din estul Ucrainei, deoarece posedă „orașe subterane” prin care se pot deplasa trupe și tancuri.
„Cireasa de pe tort este sistemul de mine din Soledar și Bakhmut, care este de fapt o rețea de orașe subterane”, a spus Prigojin care consideră că soldații, tancurile și vehiculele de luptă se pot deplasa la o adâncime de 80-100 de metri prin această rețea subterană.
Prigojin amenințase că își va retrage forțele din Bahmut pe 10 mai dacă nu va primi muniția pe care o cere. Apoi, el a afirmat că a primit „promisiunea” unor provizii suficiente, excluzând aparent retragerea imediată din Bahmut.
Ulterior, a revenit cu un mesaj în care a spus că nu o primește, de fapt.
Urmărește ultimele evoluții din a 448-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.