FOTO Noua erupție vulcanică din Islanda, atracție turistică pentru mii de persoane
Aproape 2.000 de turiști au ajuns joi în regiunea islandeză în care s-a produs o nouă erupţie vulcanică într-o fisură a scoarţei terestre, situată la o distanţă de aproximativ 40 de kilometri de capitala Islandei, Reykjavik, informează AFP. Autorităţile islandeze au cerut miercuri populaţiei să nu meargă în zona erupţiei înainte de finalizarea unei evaluări oficiale a riscurilor.
Erupţia, care a început miercuri, s-a produs la aproape 1 kilometru de vulcanul muntos Fagradalsfjall din sud-vestul Islandei, care a rămas într-o fază activă de erupţie timp de şase luni în 2021.
Zona erupţiei, aflată într-o regiune cu acces dificil şi care necesită 90 de minute de mers pe jos, a atras deja peste 1.830 de vizitatori în ziua apariţiei acelei fisuri în scoarţa Pământului, potrivit autorităţilor islandeze.
O familie din Estonia a venit în Islanda pentru a vedea zona unde a avut loc noua erupție vulcanică
Sursă foto: Haraldur Gudjonsson / AFP / Profimedia
Gazele emanate în urma erupțiilor vulcanice pot fi fatale
Iar numeroşi turişti curioşi se îndreptau deja spre acea zonă încă de la primele ore ale dimineţii de joi.
Autorităţile islandeze au cerut miercuri populaţiei să nu meargă în zona erupţiei înainte de finalizarea unei evaluări oficiale a riscurilor.
Oamenii privesc lava care curge în locul unde a erupt recent vulcanul
Sursă foto: Jeremie RICHARD / AFP / Profimedia
Însă Protecţia Civilă a anunţat joi că doar copiii cu vârste mici trebuie să rămână în afara zonei de erupţie.
Gazele emanate de erupţiile vulcanice, în special dioxidul de sulf, pot fi periculoase şi chiar fatale.
Anul trecut, zona de erupţie, uşor accesibilă pe jos, a atras peste 435.000 de turişti.
Jeturi de lavă înalte de 15 metri
Institutul meteorologic al Islandei estima joi că lungimea fisurii a ajuns la 360 de metri, iar jeturile de lavă ating înălţimi cuprinse între 10 şi 15 metri.
Scurgerea de lavă înregistrată în primele ore ale erupţiei a fost estimată la 32 de metri cubi pe secundă, potrivit măsurătorilor făcute miercuri de oamenii de ştiinţă de la Institutul de ştiinţe ale Pământului, după trei ore şi jumătate de la începutul erupţiei.
Această valoare este de 4-5 ori mai mare decât cea înregistrată la începutul erupţiei din 2021.
”Erupţia actuală este, deci, mult mai puternică”, au precizat reprezentanţii acestui institut într-un mesaj publicat pe Facebook.
Islanda este una din regiunile vulcanice cele mai active
Conform Institutului de ştiinţe ale Pământului, lava provenită din noua erupţie a acoperit o zonă cu o suprafaţă de circa 74.000 de metri pătraţi.
În Islanda există 32 de sisteme vulcanice active, cel mai mare număr din Europa. Această ţară, care se confruntă, în medie, cu o erupţie vulcanică la fiecare cinci ani, se află pe Dorsala Atlantică, o fisură ce separă plăcile tectonice eurasiatică şi nord-americană.
Mişcarea acestor plăci este parţial responsabilă pentru activitatea seismică din Islanda. (Agerpres)