Sari direct la conținut

FOTO Proiectul imobiliar care prevede construirea unui bloc de 6 etaje vizavi de Banca Națională, în Centrul Istoric, a primit avizul Primăriei Capitalei

HotNews.ro
Cladire propusa strada Doamnei 7-11, Foto: PMB
Cladire propusa strada Doamnei 7-11, Foto: PMB

​Primăria Capitalei a avizat proiectul imobiliar care prevede construirea unui bloc cu înălțimea de până la 6 etaje (32m) vizavi de Banca Națională, la intersecția străzilor Doamnei și Academiei, potrivit unui proiect aflat în dezbatere publică, înainte de aprobarea în Consiliul General al Municipiului București. Imobilul ar urma să fie construit pe terenul liber unde acum se află o parcare, dar și pe spațiul lăsat liber după demolarea imobilelor alăturate, care adăposteau ”Cafeneaua liberală” și ”Terasa Doamnei”/fostul cinema Doina, din care se păstrează fațada.

Potrivit planșelor de pe site-ul Primăriei Capitalei, imobilul nou va fi construit între clădirea de pe strada Academiei nr. 2, care are o inălțime de circa 20 m și fostul Palat al Bursei, care are o înălțime de circa 29 m, fiind cu un etaj mai înalt decât aceste, etajul însă este retras.

Din regulament aflăm că fostul cinematograf Doina a fost declasat parțial, iar din el se va păstra fațada.

”Construcția nou propusă se va alipi la calcan cu clădirea din Str. Academiei nr. 2 și cu clădirea Fostului Palat al Bursei de pe str. Ion Ghica nr.4. (cu volumul P+1 al Palatului Bursei) Imobilul din str. Doamnei nr. 9, inclus în Lista Monumentelor Istorice București, sub denumirea de Cinema Doina (Terra), datată la sfârșitul sec. XIX, conform listei anexe la Ordinul nr. 2314/2004 este declasat parțial, cu menținerea regimului de monument istoric a fațadei imobilului, conform Ordinului de Declasare emis de Ministerul Culturii și Cultelor cu nr. 2456/01.07.2011”, se arată în regulament.

În total, terenul are o suprafață de circa 5000 mp, iar indicatorii urbanistici avizați sunt: POT 80% și CUT 4. Beneficiarul poiectului este Conta Investment, iar proiectant Enterprise Architecture&Design.

În jur se află peste 10 clădiri clasate ca monument istoric: Palatul BNR, Palatul Oscar Maugsch, Palatul Bursei, Biserica Rusă, Banca Marmorosch Bank, Așezămintele Nifor, Biserica Intrarea Maicii Domnului în biserică, fosta Bancă Agricolă, dar și alte imobile clasate.

Cetățenii care și-au exprimat părerea pe site-ul Primăriei Capitalei sunt împotriva proiectului.

Vad Brâncoveanu: ”Total împotrivă, este o zonă centrală extrem de importantă. Reabilitați cinematograful și gata. Nu avem nevoie de modernitate în centrul VECHI, numit așa pentru un motiv anume. Modernizarea se face în zonele periferice în afara centrului”.

Alexandru Anton: ”Mă opun categoric, este un proiect revoltător. Centrul VECHI, trebuie să rămână cât mai VECHI posibil”.

Bogdan Dumitrescu: ”Mă opun. Un proiect complet inadecvat pentru zonă: compromite celelalte clădiri și aerul de altădată al centrului vechi”.

Pe acest teren, în 2009, Consiliul General al Municipiului București a aprobat construirea unui bloc cu 7 etaje, (HCGMB 268/2009), însă documentația a expirat după 5 ani, iar în acea perioadă proprietarii nu au obținut autorizația de construire, deoarece nu au plătit taxele necesare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro