FOTO Proiectul imobiliar care propune construirea unui bloc de 7 etaje în grădina Palatului Știrbei de pe Calea Victoriei a revenit pentru aprobare la Primăria Capitalei
Proiectul imobiliar care propune construirea unui bloc de 7 etaje, respectiv 34 de metri înălțime, în grădina Palatului Știrbei de pe Calea Victoriei 107, a revenit pentru aprobare la Primăria Capitalei. Clădirea palatului, monument istoric, va fi consolidată și restaurată. Proiectul a fost ”în consultare publică”, în perioada 1-25 aprilie, pentru prima fază, cea de intenție, însă cetățenii puteau afla doar dacă treceau prin fața clădirii și vedeau panoul de șantier, fiindcă pe site-ul municipalității nu este afișat.
Acest proiect a apărut pentru prima dată în spațiul public în urmă cu 10 ani, însă nu a fost aprobat deoarece a stârnit numeroase controverse din cauza înălțimii mari a clădirii propuse și a faptului că se distrugea grădina palatului. Actualul proiect este foarte asemănător cu cel vechi.
Potrivit panoului afișat pe 1 aprilie pe gardul palatului, investitorul H Victoria Stirbei Galleries, dorește să consolideze palatul, iar lipit de acesta să construiască un atrium cu vegetație, iar în spate un bloc cu 7 etaje care va ajunge până la 3, respectiv două etaje spre strada Banului și General Constantin Budișteanu. În ceea ce privește funcțiunea, nu sunt foarte multe detalii, doar că va fi un ”complex multifuncțional”.
Asociația ARCEN va solicita Primăriei Capitalei reluarea consultării publice pe faza „intenției de elaborare a PUZ-ului” după încheierea stării de urgență și intrarea pe procedurile prevăzute de lege.
Proiectul de la Palatul Știrbei, vechi de 10 ani
Primăria Capitalei a dat în 2015 avizul preliminar de urbanism pentru proiectul imobiliar din spatele Palatului Știrbei de pe Calea Victoriei, care prevedea ridicarea unei clădiri cu o înălțime maximă de 7 etaje care va adăposti un centru comercial și locuințe în spatele clădirii monument istoric, pe fostele grădini ale palatului. De-a lungul timpului, acest proiect a stârnit numeroase controverse, atât societatea civilă, cât și o parte dintre arhitecți cerând reconstruirea grădinilor și spunând că noile clădiri nu își au locul lângă palat.
Din 2015, proiectul a rămas în stand-by și nu a mai venit la aprobare în Consiliul General. Citește aici mai mult.