Sari direct la conținut

FOTO Statuia lui Anne Frank din Amsterdam, vandalizată cu vopsea roșie, cu mesajul „Free Gaza” / Al doilea astfel de incident în mai puțin de o lună

HotNews.ro
FOTO Statuia lui Anne Frank din Amsterdam, vandalizată cu vopsea roșie, cu mesajul „Free Gaza” / Al doilea astfel de incident în mai puțin de o lună
Fotografie ilustrativă / Flori depuse la statuia lui Anne Frank (1929-1945), amplasată lângă casa memorială Anne Frank, Amsterdam, Țările de Jos, 4 mai 2020. FOTO: Paulo Amorim / AP / Profimedia

O statuie din Amsterdam care o înfăţişează pe Anne Frank, adolescenta evreică ce a murit într-un lagăr nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi care a devenit faimoasă în întreaga lume pentru relatarea captivităţii sale, a fost vandalizată cu vopsea roşie, cu mesajul „Free Gaza”, scrie duminică News.ro.

Potrivit imaginilor publicate pe reţeaua de socializare X, la baza statuii a fost inscripţionat sloganul „Free Gaza” („Eliberați Gaza”), în timp ce cele două mâini ale monumentului au fost vopsite în aceeaşi culoare roșie.

Aceasta este a doua oară în mai puţin de o lună când statuia, situată într-un parc din sudul Amsterdamului, este vizată de acte de vandalism, potrivit site-ului postului local de televiziune AT5, care a fost primul care a primit fotografiile.

Informația a fost confirmată de un purtător de cuvânt al poliţiei din Amsterdam contactat de AFP.

Potrivit AT5, aceeaşi statuie fusese deja vandalizată pe 9 iulie, moment în care municipalitatea a cerut o protecţie sporită a locului, cu camere de supraveghere video şi iluminat nocturn.

Statuia a fost vandalizată din nou, probabil sâmbătă seara.

„O anchetă a fost deschisă, dar niciun suspect nu a fost identificat pentru moment”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei.

Incidentele antisemite s-au înmulţit în întreaga lume, în special în Olanda, după ce a început războiul care face ravagii în teritoriul palestinian al Fâşiei Gaza.

Anne Frank a fost una dintre marile figuri ale comunităţii evreieşti din Ţările de Jos, victimă a Holocaustului, care a distrus aproximativ 75% din cei 140.000 de evrei ai ţării la acea vreme. Jurnalul ei a devenit una dintre cele mai influente relatări ale Holocaustului.

În Amsterdam – într-un cartier diferit de cel în care se află statuia vandalizată – un muzeu este dedicat poveştii sale, amenajat în casa în care ea şi familia sa s-au refugiat timp de doi ani pentru a încerca să scape de nazişti, înainte de a fi prinși în 1944.

Anne Frank a fost deportată mai întâi la Westerbork, un lagăr de tranzit din Olanda, apoi transferată la Auschwitz şi Bergen-Belsen, unde a murit de tifos la vârsta de 16 ani, în 1945.

Războiul din Fâșia Gaza a fost declanşat de asaltul fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului, pe 7 octombrie 2023, care s-a soldat cu o luare masivă de ostatici şi cu moartea a aproximativ 1.200 de israelieni. Potrivit guvernului Hamas, aproape 40.000 de oameni, majoritatea femei și copii, au murit în ofensiva israeliană de ripostă asupra enclavei palestiniene.

INTERVIURILE HotNews.ro