FOTO-VIDEO Un corp dintr-o clădire monument istoric din Centrul Capitalei s-a prăbușit / Ce spune Ministerul Culturii
Un corp dintr-o clădire monument istoric din centrul Capitalei, de pe strada Olteni nr. 9, s-a prăbușit noaptea trecută, imobilul fiind într-o stare avansată de degradare. Din fericire nu au fost victime, deoarece era nelocuit, potrivit datelor comunicate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Ministerul Culturii a transmis că imobilul este proprietate privată și că instituția nu a primit vreo cerere de restaurare. Pe de altă parte, proprietarul are obligația să asigure paza, integritatea și protecția monumentului, încălcarea fiind infracțiune, dar nicio instituție a statului nu verifică dacă proprietarii îngrijesc clădirile și nu aplică sancțiuni.
Sursa: ISUBF
Astfel, Bucureștiul a pierdut în ultimii 20 de ani zeci de clădiri istorice. Acestea fie au fost lăsate intenționat în paragină, ca proprietarii să scape de ele și să construiască ceva mai mare în loc, fie cei care le dețin nu au bani de restaurare și le-au abandonat fiindcă nu i-a ajutat nimeni să găsească o soluție.
Corpul prăbușit de pe strada Olteni 9 / Sursa: ISUBF
„În această dimineață, o comisie mixtă formată din specialiști ai Ministerului Culturii și Direcției pentru Cultură a Municipiului București, s-a deplasat la fața locului pentru a evalua situația imobilului înscris în Lista Monumentelor Istorice cu codul LMI B-II-m-B-19309, aflat în zona protejată 75, zona Strehaia, conform PUZ „Zone Construite Protejate”. În urma acestei deplasări, s-a constatat faptul că imobilul alcătuit din trei corpuri de clădire se află într-o stare accentuată de degradare, aceasta fiind cauza prăbușirii corpului P+1, dinspre strada Iuliu Barasch. Precizăm faptul că, în corpul menționat, la momentul prăbușirii, nu se afla nicio persoană. Menționăm faptul că Ministerul Culturii, prin Direcția pentru Cultură a Municipiului București nu a primit nicio solicitare de aviz în vederea consolidării și restaurării imobilului din str. Olteni nr. 9. Totodată, imobilul este proprietate privată, iar responsabilitatea reabilitării clădirii revine proprietarului, conform legislației în vigoare. Ulterior deplasării în teren, menționată mai sus, s-a luat legătura cu Direcția Locală de Poliție și Control a Municipiului București și Inspectoratul de Stat în Construcții, în vederea demarării procedurilor legale ce se impun în astfel de situații.”, a transmis Ministerul Culturii într-un comunicat de presă, după prăbușirea clădirii.
Cum arăta clădirea înainte de prăbușire
Conform Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, în scopul protejării monumentelor istorice, proprietarii au obligația „să asigure paza, integritatea și protecția monumentelor istorice, să ia măsuri pentru prevenirea și stingerea incendiilor, să asigure efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparații curente și de întreținere a acestora în condițiile legii(…)să înștiințeze de urgență, în scris, direcția pentru cultură (…) despre orice modificări sau degradări în starea fizică a monumentelor istorice deținute”.
În București sunt în colaps mai multe clădiri monument istoric, cele mai cunoscute fiind Hanul Solacolu și imobilul de pe Șoseaua Kiseleff 35-37. Situația lor este cunoscută de peste 10 ani, dar Primăria Capitalei și Ministerul Culturii nu au fost în stare să facă nimic. În cazul Hanului Solacolu, dincolo de pierderea monumentului istoric situația este dramatică deoarece este la stradă și poate să cadă peste pietoni sau tramvai.