Sari direct la conținut

​​FOTOGALERIE Cladiri de patrimoniu disparute si incendiate in 2012

HotNews.ro
Colaj monumente disparute, Foto: Hotnews
Colaj monumente disparute, Foto: Hotnews

In 2012 au ars trei biserici de lemn, vechi de cateva sute de ani, casa scriitorului Mihail Sadoveanu, Moara lui Assan si fosta cladire a Muzeului de Stiinte ale Naturii din Galati. In cateva dintre cazuri focul a izbucnit din neatentie, in altele exista suspiciuni ca ar fi fost pus intentionat pentru a elibera terenul de cladirea monument. Reamintim ca legislatia romaneasca nu permite demolarea cladirilor cu acest statut. Celebra casa de pe str.Visarion 8, Bucuresti, a disparut fiind lasata sa se auto demoleze si furata de hotii de fier vechi. Fata de anii de dinainte de criza, cand au fost demolate zeci de cladiri de patrimoniu, anul 2012 a fost linistit din acest punct de vedere.

Cladiri de patrimoniu demolate

Casa de pe str. Visarion 8, Bucuresti

Imobilul din Visarion 8 in prezent_imagine din Lascar Catargiu

Imobilul din Visarion 8 in prezent_imagine din Lascar Catargiu

Foto: Hotnews

Celebra cladire monument istoric aflata la intersectia bd. Lascar Catargiu cu strada Visarion, construita dupa planurile arhitectului Ion D. Berindei, a disparut in 2012, imobilul fiind furat bucata. Pe teren este aprobat de Primaria sector 1 un bloc de 5 etaje. Desi ONG-urile au adus la cunostinta autoritatilor starea deplorabila in care se afla casa, nimeni nu a luat nici o masura.

In urma cu zece ani, casa de pe strada Visarion, nr. 8 era intreaga, chiar bine intretinuta. Din 2001 imobilul a fost lasat in paragina. In 2007, tamplaria a fost scoasa, iar ornamentele de pe fatada au inceput sa se degradeze. In 2008, propreitarii au incercat sa o demoleze, dar autoritatile au intervenit si au oprit lucrarile care se desfasurau ilegal. Dupa acest episod, casa a ramas fara acoperis, insa fatada a scapat intreaga.

Fiindca au cerut autorizatie de demolare in mai multe randuri si nu au obtinut, proprietarii au scos-o la vanzare pentru suma de 3 milioane de euro. „Casa este de vanzare. Ruina de pe teren nu se poate demola. A incercat si proprietarul, dar nu a reusit. Puteti construi in spate. Proprietarul are un Certificat de Urbanism prin care i se da doua subsoluri, parter, patru etaje cu al cincilea retras. Parcela are in total vreo 650 de mp. Amprenta la sol este de 180 mp. Puteti construi in spate. Pretul este de 3 milioane de euro, negociabil”, a declarat la vremea respectiva pentru reporterul HotNews. ro agentul imobiliar care vindea casa.

Imobilul de pe strada Visarion 8 in 2007

Imobilul de pe strada Visarion 8 in 2007

Foto: Hotnews

Atunci a fost facut public si faptul ca Primaria sector 1 si Consiliul local au aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu care-i permite viitorului proprietar sa construiasca un bloc de 5 etaje. Documentatia de urbanism este aprobata prin Hotararea de Consiliu Local nr. 431 din data de 20 decembrie 2007. La baza ei sta un aviz de urbanism semnat de fosta arhitecta sefa din Primaria sectorului 1, Oana Radulescu. Proiectul nu are aviz de la Ministerul Culturii, desi legea prevede acest lucru.

Din 2009 pana in prezent, cladirea a fost furata caramida cu caramida de oamenii strazi. Desi proprietarii aveau obligatia potrivit legii sa asigure paza cladirii nu au facut-o. ONG-urile au adus la cunostinta autoriatilor starea deplorabila in care se afla casa, insa nimeni nu a luat nici o masura concreta sa o protejeze. HotNews.ro a scris despre acest subiect inca din 2010.

Casa Muhle, Timisoara

In luna martie, proprietarul cladirii, Ionel Stancu a demolat acoperisul cladirii fara sa aiba autorizatie. Conform autorizatiei eliberate la cererea lui Ionel Stancu – reprezentant al unui clan de tigani, potrivit autoritatilor locale -, proprietarul avea voie sa execute „lucrari de restauratii, reparatii generale, modificari interioare si exterioare prin consolidari, extinderea casei scarii si extinderea cladirii pe fatada posterioara cu 3,85 metri in scopul reintregirii fatadelor in mod unitar, cu pastrarea arhitecturii existente, amenajare de mansarda in podul existent cu pastrarea cotei existente la cornisa si pastrarea caracterului arhitectural existent, refunctionalizare si recompartimentare partiala a cladirii la subsol, parter si mansarda si amenajarea unui bazin la demisol”.

Casa Muhle a fost construita in secolul XIX si a apartinut florarului Wilhelm Muhle, cel care a creat primul soi de trandafir romanesc. Situata in apropierea centrului Timisoarei, casa de pe bulevardul Mihai Viteazu nr. 3 a fost considerata intotdeauna una dintre cele mai frumoase cladiri din municipiu.

La inceputul anilor 2000, cladirea monument istoric a fost cumparata de un clan de romi, care ulterior a solicitat mai multe autorizatii de constructie de la Primaria Timisoara.

Cladiri se patrimoniu arse

Biserica din lemn din satul Tomulesti, comuna Toporu, Giurgiu

Cladirea este monument istoric si a fost construita in 1840. Incendiul a izbucnit pe 18 iulie. Potrivit stirigiurgiu.ro, au ars aproximativ 60 mp din acoperis si din tavan.

Biserica de lemn Sf. Arhangheli, sat Gealacuta, comuna Branisca, jud. Hunedoara

Imobilul a fost monument istoric si a fost construit la jumatatea secolului XVIII. Incendiul a izbucnit pe 19 martie, din cauza unui foc facut in vecinatate cu vegetatue uscata. ¬Biserica a fost arsa din temelii. Nu s-a recuperat nici macar o icoana, o carte de rugaciuni, nimic. Acolo se mai tineau slujbe. Chiar duminica trebuia sa se mai tina. In zona nu stau multi oameni. Au spus ca de doua zile ardea terenul, dar nu s-au gandit ca o sa afecteze biserica. Au sunat numai cand turla a cazut. Noi nu am stiut nimic si nu am putut interveni¬, a declarat pentru HunedoaraMea.ro primarul din Branisca, Teodor Lazar.

Casa din Kiseleff nr. 45, Bucuresti

Casa din Kiseleff 45, arsa

Casa din Kiseleff 45, arsa

Foto: Captura RomaniaTV

Imobilul, construit in perioada interbelica, pe bd Kiseleff nr. 45 a fost cuprins de flacari pe 3 iunie 2012. Daniel Vasile, purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti, a declarat pentru HotNews. ro ca focul a fost pus intentionat chiar de fiul proprietarei care vrea sa construiasca un ansamblu de blocuri pe teren: „Din ancheta preliminara a reiesit ca focul a fost pus intentionat chiar de fiul proprietarului. Acesta si-a recunoscut vina intr-o declaratie care se afla la sectia de politie din zona. De asemenea, mai multi martori au depus declaratii ca l-au vazut pe acesta intrand in casa si plecand la scurt timp dupa ce a izbucnit incendiul”.

Avocata Lucia Chereches, proprietara imobilelor, a obligat, pe 15 februarie 2011, prin hotarare judecatoreasca, Primarul Sectorului 1 sa emita autorizatii de desfiintare pentru cele doua imobile de pe Soseaua Kiseleff 45, desi institutia nu mai putea emite autorizatii pe aceasta zona inca din octombrie 2009. Asociatia Salvati Bucurestiul a atacat in instanta cele doua autorizatii de demolare si a obtinut suspendarea si anularea lor.

Directia de Cultura a Municipiului Bucuresti a dat, in luna octombrie, un nou aviz pentru demolarea celor doua cladiri interbelice de pe Soseaua Kiseleff nr. 45, pe al caror teren se afla o copie in miniatura a gradinilor din Versailles. Urmatorul pas este obtinerea autorizatiei de demolare. In locul imobilelor interbelice, avocata vroia sa construiasca 5 blocuri de 5 etaje. Proiectul nu a fost aprobat de Primaria Capitalei.

Potrivit asociatiei Salvati Bucurestiul, intr-un alt dosar, Lucia Chereches cere daune de 600.000 de euro pentru ca nu a putut folosi terenul din momentul in care s-au suspendat autorizatiile de demolare si pana cand instanta le-a anulat, respectiv 9 luni.

Moara lui Assan, Bucuresti

Moara lui Asan, inca un monument istoric distrus de flacari

Moara lui Asan, inca un monument istoric distrus de flacari

Foto: AGERPRES

Incendiul a izbucnit joi, 7 iunie, in jurul orei 11.00. Cladirea, monument istoric, a ars ca o torta timp de peste 8 ore. Anatol Albu, purtatorul de cuvant al Primariei sectorului 2, a declarat la vremea respectiva ca este foarte posibil ca focul sa fi fost pus de oamenii strazii. Societatea civila si Ministerului Culturii spun, la randul lor, ca este putin probabil ca focul sa nu fi fost provocat, deoarece hotii de fier vechi au devastat in asa hal cladirea incat nu mai avea ce arde.

Si in 2008 Moara lui Asan a fost afectata de un incendiu puternic. La vremea respectiva, societatea civila sustinea ca focul a fost pus intentionat pentru ca proprietarii sa poata demola cladirea, monument istoric si sa construiasca altceva in loc. Pana cum nu s-a gasit niciun vinovat. In afara de distrugerile provocate de incendii, cladirea a fost devastata zilnic de hotii de fier vechi, deoarece proprietarii complexului nu au asigurat paza cladirii.

Moara lui Asan, aproape distrusa

Moara lui Asan, aproape distrusa, Foto: F Balteanu

Primaria Capitalei, Primaria sector 2 si Ministerul Culturii au trimis numeroase notificari proprietarilor, dar nu s-a intamplat nimic. In mod normal cladirea ar fi trebuit expropriata, insa in afara de sesizari, autoritatile nu au trecut la fapte. Initial, complexul a apartinut firmei Solaris SA dupa care, deoarece societatea a intrat in faliment, activele au fost preluate de lichidatorul judiciar IPCMG REFAL SA. In urma ultimelor verificari, Primaria Capitalei a constatat ca proprietarul nu mai este IPCMG REFAL, ci OZRAN REAL ESTATE si urmeaza sa discute cu aceasta societate.

Moara lui Asan, prima moara cu aburi din Bucuresti, a fost construita in 1853 de negustorii George Assan si Ioan Martinovici.

Biserica de lemn Sf. Voievozi din Sat Dealu Negru, Comuna Calatele, Cluj

Biserica de lemn Sf. Voievozi din Sat Dealu Negru_captura Ziua de Cluj

Biserica de lemn Sf. Voievozi din Sat Dealu Negru_captura Ziua de Cluj

Foto: Hotnews

Monumentul, construit in 1764 a ars pe 26 iulie. Incendiul a distrus circa 90% din cladire. „Satenii spun ca incendiul a izbucnit de la un scurt-circuit, dupa ce unul din proprietarii caselor de vacanta din zona s-a legat la reteaua electrica a bisericii. In mai putin de jumatate de ora, din biserica nu a ma ramas nimic”, scrie Ziua de Cluj. http://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/o-pagina-din-istoria-apusenilor-s-a-facut-scrum-video–93439.html

Fostul sediu al Muzeului de Stiinte ale Naturii, Galati

Cladirea de pe strada Domneasca se afla in lucrari de renovare. Incendiul a izbucnit pe 20 decembrie, iar in interiorul cladirii nu se afla decat paznicul. „Incendiul cuprinsese acoperisul cladirii. Flacarile au mistuit 600 de metri patrati de acoperis si plafoanele cladirii. Totul a izbucnit de la cosul de fum al sobei aflate in incinta. Soba respectiva era folosita de muncitori pentru a se incalzi”, a declarat capitanul Eugen Chirita, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Galati pentru viata-libera.ro

Casa scriitorului Mihail Sadoveanu, Bucuresti

Asa arata casa in care a locuit Mihail Sadoveanu inainte de incendiu

Asa arata casa in care a locuit Mihail Sadoveanu inainte de incendiu

Foto: NORC

Casa in care a locuit scriitorul Mihail Sadoveanu, pe strada Barbu Delavrancea nr. 47 din Bucuresti, a fost mistuita de flacari pe 23 decembrie. Vecinii sustin ca in aceasta casa se adaposteau cativa oameni ai strazii si ca focul ar fi izbucnit din cauza unor instalatii de incalzire improvizate de acestia.

Marele scriitor Mihail Sadoveanu a locuit in imobilul de pe str. Barbu Delavrancea nr. 47 in anii 40. Cladirea a fost nationalizata prin Decretul 92/1950. In 1997 a fost restituita doamnei Ruxandra Ioana Huch, in baza dispozitiei Primarului General nr. 1.537/13.10.1997. In anii 1998 si 1999, proprietara a incercat sa o declaseze insa Ministerul Culturii nu a fost de acord. Aceasta a atacat in justitie decizia Ministerului. In 2003 instanta a dat castig de cauza Ministerului.

In 2004, Ministerul Culturii s-a razgandit si a hotarat declasarea imobilului, ordinul de declasare fiind semnat de ministrul Razvan Teodorescu. Istoricul Andrei Pippidi a declarat la vremea respectiva ca „valoarea culturala a imobilului justifica pastrarea acestuia in Lista Monumentelor Istorice”.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Culturii, in 2012, au ars 37 de cladiri monument istoric.

Cladiri de patrimoniu in pericol de demolare

Cristian Tell_ 16-16 A_ 2

Cristian Tell_ 16-16 A_ 2

Foto: Hotnews

Casa de pe strada Cristian Tell 16-16A, Bucuresti

Cladirea, cu o vechime de peste 100 de ani, este la un pas de demolare. Beneficiarii, societatea Romtal Invest, au depus deja actele pentru obtinerea autorizatiei de desfiintare, iar pe teren este aprobat un Plan Urbanistic Zonal care permite construirea unui bloc de parter si cinci etaje. Vila, in care ar fi locuit Dimitrie Ghika, este lasata in paragina de cativa ani, acum aflandu-se intr-o stare avansata de degradare.

Blocul de 5 etaje de pe terenul casei de pe str. Cristian Tell 16-16 A a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti prin Hotararea 119/2009. Prin hotararea din 2009, indicatorii urbanistici au fost majorati astfel: inaltimea maxima de la 16 m la 22,5, Procentul de Ocupare al Terenului de la 65 la 67 la suta, iar Coeficientul de Utilizare al Terenului de la 2,5 la 3,9. Elaboratorul PUZ-ului este arhitectul Mihnea Vasile Marcu.

Florin Balteanu, arhitect si reprezentant al Observatorului Urban al Uniunii Arhitectilor a declarat pentru HotNews.ro ca Planul Urbanistic a fost eliberat cu nerespectarea legii: „Imobilul din str. Cristian Tell se afla la mai putin de 100 m de un monument de grupa valorica A (valoare culturala nationala sau internationala), Casa Mita Biciclista din str. Biserica Amzei 9. Un PUZ in zona de protectie a unui monument de grupa A, trebuie sa aiba avizul Directiei Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului Culturii, nu al Directiei de Cultura Bucuresti. Acelasi motiv, lipsa avizului corespunzator, a determinat recenta anulare in instanta, la solicitarea Salvati Bucurestiul, a autorizatiei de desfiintare a cladirilor din Sos. Kiseleff 45-45A”.

Casa de pe strada Cristian Tell nr 16-16A, denumita si vila dr. Patzelt a fost construita dupa 1890 dupa planurile arhitectului Oscar Benis, potrivit informatiilor de pe blogul arhitectei Silvia Colfescu. „Construita dupa 1890, in stil academist de sorginte neoclasica, vila este situata intr-o gradina de proportii destul de generoase. Imbinarea fericita a volumelor, modul plin de armonie in care au fost concepute arhitectura si decorul cladirii fac din ea un frumos exemplu de locuire urbana civilizata. Pentru orice bucurestean, casa aceasta este un document pretios al identitatii locuitorului Capitalei, ce ne vorbeste despre concetatenii care ne-au precedat ca despre niste oameni demni si iubitori de frumos. Adica exact contrariul a ceea ce se spune astazi despre bucuresteni”, spune aceasta.

Istoricul Andrei Pippidi, scrie in unul din articolele sale ca, in aceasta casa ar fi locuit chiar Dimitrie Ghika (1867-1954), un personaj de prim rang in diplomatia romaneasca, impreuna cu fratii sai, Vladimir, monseniorul si Alexandru pictorul.

Degradare Hala Matache

Degradare Hala Matache

Foto: Florin Balteanu, Observatorul Urban

Hala Matache

Cladirea, monument istoric este vandalizata de aproape doi ani de hotii de fier vechi. Primaria Capitalei a expropriat acest imobil in 2010 pentru construirea Diametralei Buzesti – Berzei – Uranus si ar fi trebuit sa asigure paza si protectia sa. In plus, autoritatile inca nu au hotarat daca monumentul istoric va fi pastrat pe actuala locatie sau demolat si reconstruit mai in spate, pentru a face loc noului bulevard.

Casa Miclescu – Kiselef 35-37

Casa din Kiseleff 35-37 (1)

Casa din Kiseleff 35-37 (1)

Foto: HotNews.ro

Imobilul, monument istoric, este in pericol de colaps fiind lasat de mai bine de zece ani in paragina.

In perioada interbelica, in acest imobil au locuit colonelul Radu Miclescu si sotia sa, Elsa Florescu. In 1948, deoarece batranul colonel nu si-a mai putut plati impozitul, imobilul a fost confiscat de regimul comunist si trecut in proprietatea ICRAL Herestrau. ICRAL-ul a inchiriat-o Uniunii Artistilor Plastici, iar aici s-a instalat pictorul Stefan Szonyi cu familia sa. Fiica pictorului, Julieta Szonyi, a jucat rolul Otiliei in cunoscutul film „Enigma Otiliei”, o parte dintre filmari realizandu-se chiar in aceasta casa.

In 1994, casa a fost vanduta de catre un urmas al familiei Miclescu fostului antrenor al Stelei Dumitru (Titi) Dimitriu si lui Ilarian Puscoci. Dupa ce au cumparat casa, cei doi au lasat-o sa se autodemoleze. Deoarece acest imobil este monument istoric, legea nu permite demolarea ei. Daca insa imobilul ar disparea „pe cale naturala”, proprietarii ar avea de castigat 3.000 de mp in cea mai scumpa zona a Capitalei.

Ministerul Culturii a incercat inca din 2001 sa ia legatura cu proprietarii pentru a rezolva problema, dar acestia nu au fost de gasit. In 2006, Ministerul a cerut chiar sa se inceapa urmarirea penala impotriva celor doi deoarece isi lasa casa sa se autodistruga (distrugerea unui monument constituie infractiune potrivit legii), dar Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 1 a solutionat dosarul cu neinceperea urmaririi penale pe motiv ca „atitudinea de pasivitate cu privire la degradarea unui bun nu este sanctiune, ci doar impiedicarea masurilor de conservare ori de salvare a unui bun sau inlaturarea masurilor luate in acest sens”.

Dupa acest eveniment, Ministerul Culturii a cerut in nenumarate randuri fostului primar al Capitalei, Adriean Videanu, sa declanseze procedura de expropriere pentru cauza de utilitate publica in acest caz, astfel incat proprietarii sa fie despagubiti iar imobilul sa treaca in proprietatea statului. Demersurile au ramas fara niciun rezultat. Procedura a fost reluata cand a venit la Primaria Capitalei Sorin Oprescu. Pana acum insa nu s-a intamplat nimic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro