FOTOGALERIE Cum arata Catedrala Mantuirii Neamului la aproape patru ani de la inceperea lucrarilor
Pe santierul Catedralei Mantuirii Neamului muncitorii lucreaza zi si noapte pentru a termina cat mai repede lacasul de cult. Potrivit informatiilor furnizate in mod public de Patriarhie, zona altarului este aproape gata, iar muncitorii lucreaza intre cota +9 si cota +18.
„In acest moment constructorul lucreaza cu circa 200 de oameni ziua si circa 30 de oameni in schimbul doi de noapte. La nivelul 0 la +9 ne apropiem de finalizarea zonei altarului, iar de la cota 9 la 18 se lucreaza in continuare la montajul armaturii flexibile. Mai sunt cateva suduri de facut si se incheie complet pe acest nivel montajul armaturii rigide. Se continua cu armatura flexibila si cu turnatul betoanelor in etapele tehnologice indicate de proiectanti. Trebuie sa mentionez faptul ca proiectantii ne acorda tot sprijinul si la fiecare solicitare a noastra sunt prezenti si incercam impreuna sa rezolvam eventualele probleme care apar pe santier”, a declarat pentru TRINITAS TV Ing. Dan Dumitrescu, diriginte de santier.
Catedrala Mantuirii Neamului in prezent
Credinciosii sunt asteptati sa contribuie la edificarea lacasului prin donatii potrivit unui anunt postat pe site-ul catedralaneamului.ro
Costul lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului pana la stadiul rosu-gri, adica pentru finalizarea constructiei, fara tencuiala, dar cu geamuri si usi, este de aproximativ 80 de milioane de euro, a anuntat Patrarhia Romana in martie 2014.
„Initial, costurile lucrarilor la rosu-gri, adica constructia netencuita, dar cu geamuri si usi, au fost estimate la 100 de milioane de euro. Dupa ce au fost reevaluate calculele, odata cu finalizarea lucrarilor din subteran, costurile au scazut cu 20 de milioane de euro. Astfel ca estimam ca in final suma sa fie de 80 de milioane de euro”, a explicat la vremea respectiva, pentru agentia Mediafax, parintele Constatin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.
Pentru lucrarile de infrastructura si pregatirea santierului au fost cheltuiti aproximativ 25 de milioane de euro, dintre care jumatate de la autoritatile statului si jumatate de la cetateni din tara si din strainatate, a mai spus Stoica.
Catedrala Mantuirii Neamului in aprilie 2013
In 2012, statul roman a sprijinit constructia Catedralei Mantuirii Neamului cu aproape 8,4 milioane de euro, din care 4,2 milioane de euro de la Guvern si 2 milioane de euro de la Primaria Generala a Capitalei. In 2014, Primaria Capitalei a alocat pentru catedrala Mantuirii Neamului inca 6 milioane lei.
Potrivit Patriarhiei, in primii trei ani de la inceperea lucrarilor de construire a Catedralei Mantuirii Neamului, sumele platite catre bugetul de stat, reprezentand impozite si contributii sociale la salariile lucratorilor de pe santierul catedralei, TVA, acciza si alte taxe, au fost in valoare de peste 40 milioane de lei, respectiv 9 milioane euro.
Referitor la graficul de executie a lucrarilor, Patriarhia a precizat ca edificarea viitoarei catedrale patriarhale se estimeaza a fi terminata in anul 2016. Lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului au inceput in februarie 2011 si s-au estimat initial ca vor fi gata la faza gri la sfarsitul anului 2014.
Simulare video cum va arata Catedrala Mantuirii Neamului la final