Sari direct la conținut

FOTOGALERIE IMPRESII DIN SERBIA Exit Festival, unul dintre motivele pentru care ar trebui sa vizitezi Serbia

HotNews.ro
FOTOGALERIE IMPRESII DIN SERBIA Exit Festival, unul dintre motivele pentru care ar trebui sa vizitezi Serbia

La mai putin de 700 de km de Bucuresti, la cetatea Petrovaradin din orasul sarbesc Novi Sad, s-a desfasurat saptamana trecuta cea de-a 16-a editie a festivalului Exit Festival, unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din lume. Tema editiei din acest an a fost „Exit Magic” si a adus laolalta in cele 4 patru zile de festival in jur de 200.000 de persoane. Pe scenele festivalului au urcat, printre altii, David Guetta, The Prodigy, Wiz Khalifa, Nina Kraviz, dar si doua formatii romanesti – RoadKillSoda si Implant pentru Refuz.

Intre 7 si 10 iulie, in Serbia, la cetatea Petrovaradin din Novi Sad s-a desfasurat Exit Festival, editia cu numarul 16. Cetatea – construita pe un deal aflat deasupra Dunarii – este un simbol al orasului si principalul punct de atractie pentru turisti. Aici se afla si „ceasul stricat” ale carui limbi au fost inversate, astfel incat minutarul arata ora. Explicatia? Ceasul era folosit de marinarii care veneau pe Dunare si astel puteau vedea ora de la departare.

*Cum ajungi la Novi Sad?

La Novi Sad puteti ajunge destul de usor cu masina, fiind situat la doar trei ore si jumatate de mers fata de Timisoara si aproximativ 7 ore de Bucuresti. Daca alegeti sa calatoriti cu avionul, aveti de ales intre Tarom si Air Serbia, iar in functie de sezon, biletele costa intre 130 si 190 de euro. Din Belgrad pana in Novi Sad nu faceti mai mult de o ora cu masina/autocarul. Un bilet dus-intors cu autobuzul costa aproximativ 9 euro, iar cu trenul e si mai ieftin. In ceea ce priveste festivalul, daca va cumperati abonament la Exit Festival din timp, in perioada de presale, veti plati doar 60 de euro.

Peste 50.000 de oameni au participat la deschiderea celei de-a 16-a edititii Exit Festival. In prima seara, la Main Stage au cantat, printre altii, Bastille si Ellie Goulding, iar la Dance Arena, Dimitri Vegas si Like Mike au facut un super spectacol. Cu jocuri de lumini, fum si artificii. O zona totusi prea mica pentru cati oameni au participat la show-ul lor. Daca la Dance Arena incap in mod normal in jur de 20.000 de oameni, in prima seara au fost peste 27.000. Unii au fost indeajuns de curajosi incat sa-si scoata telefoanele si sa filmeze.

Dimineata i-a prins pe festivalieri tot la Dance Arena, pe ritmurile cunoscutului dj Solomun.

Prima si ultima seara de festival sunt cele mai populare, asadar in urmatoarele doua nopti a fost ceva mai mult spatiu atat la Main Stage, cat si la Dance Arena. In cea de-a doua seara de festival vedete au fost David Guetta si Wilkinson, iar in cea de-a treia seara The Vaccines, Nicky Romero si Oliver Heldens.

Ultima seara a adus si un record. A fost pentru prima oara cand la festival au participat peste 55.000 de oameni intr-o singura zi. Peste 30.000 de persoane au cantat si au dansat pe melodiile rapperului Wiz Khalifa. La Main Stage s-au auzit piese precum „Black & Yello”, „Taylor Gang”, „Young Wild and Free”, „We Dem Boyz”. Rapperul a pastrat pentru final piesa „See you soon” pe care au fredonat-o toti spectatorii. Cei de la Prodigy au marturisit pe scena ca Exit Festival ramane festivalul lor favorit.

Dupa cele doua concerte, foarte multi au mers spre Dance Arena unde au pus muzica Richie Hawtin, Dave Clarke si Nina Kraviz. De finalul acestei editii s-a ocupat dj-ul Marco Corola. El a mixat mai bine de 3 ore si a invitat pe scena in jur de 300 de spectatori.

*Fotografiile de la Exit Festival sunt luate de pe pagina de Facebook a evenimentului.

Pentru iubitorii de muzica electronica, Dance Arena este raiul pe pamant si bate – de departe – Sunwaves-ul sau alte evenimente cu dj organziate in Romania. Ce-i drept, cetatea Petrovaradin da festivalului un aer aparte. In plus, la Exit veti gasi diversitate muzicala. De la scene pentru iubitorii de muzica latino si dansatori, karaoke si rock, pana la zone de chill-out, reggae si urban groove. Asa cum era de asteptat, festivalul promoveaza si artistii locali si nationali, existand o scena special amenajata pentru acestia.

Exit Festival e cu siguranta de trecut pe lista festivalurilor de la care nu trebuie sa lipsiti.

*Important de stiut

Veti putea intra la festival doar o singura data. Nu e ca la festivalurile de la noi din tara unde puteti reveni. Fiind foarte multa lume, cetatea devine extrem de prafuita, asa ca ar fi indicat sa aveti la voi o masca de praf, o esarfa ori un batic pentru a va proteja.

*De vazut in Novi Sad si in apropiere

Dupa o noapte si o dimineata de muzica si dans puteti sa va relaxati la strandul din Novi Sad, care arata fix ca o plaja. Nisipul este fin si fetele foarte frumoase. Nu lipsesc nici terasele de pe malul Dunarii. Curajosii fac baie, insa cei mai multi doar stau la plaja si continua petrecerea.

La 10 km de Novi Sad, in Cenej, puteti lua masa intr-un loc parca desprins din povesti. Locul se numeste Salas 137, servirea este foarte buna, iar pentru un pranz copios cu tot cu bautura, veti cheltui in jur de 20 de euro. Asta in functie de bautura pe care o comandati. Daca ajungeti la Salas 137, incercati prajitura cu mac si cremsnitul. In schimb nu recomandam supele. Am incercat o supa de pui cu taitei ce parea la plic, iar supa crema de rosii era mai degraba un suc de rosii.

Un alt loc care merita vizitat, foarte aproape de Novi Sad, este Sremski Karlovci, un oras mic si cultural, aici aflandu-se si una dintre cele mai bune scoli din Serbia. Scoala de Gramatica Karlovci este cel mai vechi liceu sarbesc, construit in 1791, in prima faza. Cladirea dateaza insa din anul 1891. Sremski Karlovci se afla la doar 12 km de Novi Sad si aici a fost semnat Tratatul de pace din 1699 dintre turci si austrieci.

In plus, in zona sunt foarte multe vii, asadar exista si o productie de vin. Specific locului este Bermetul pe care puteti sa-l cumparati de la crama cu doar 7 euro.

*Belgrad

Daca ajungeti in Serbia, programati-va o zi pentru a vizita capitala. Belgradul este cu siguranta un oras al constrastelor si al paradoxului, ce imbina istoria cu modernul. Desi orasul este intr-o continua constructie si reabilitare, inca se mai vad amprentele comunismului. Pe de o parte sunt blocurile gri si cladirile atinse de bombardamente, iar de cealalta parte stau magazinele si hotelurile foarte scumpe. Unul dintre hotelurile din Belgrad este inclus in topul celor mai luxoase din lume, unde fiecare client are la dispozitie propriul bucatar si propriul sofer. Hotelul este frecventat in general de seici arabi care vin din ce in ce mai des in Belgrad pentru a-si deschide afaceri.

Griul si aerul saracacios de care esti intampinat in prima faza dispar cand ajungi in centrul orasului.

In Piata Republicii, pe strada Knez Mihailova, singura strada care, indiferent cine a fost la putere in Serbia si-a pastrat numele, puteti vedea statuia printului Mihailo Obrenovici. La cativa zeci de metri este si Teatrul National.

Simbolul orasului Belgrad si cel mai important obiectiv de vizitat este Cetatea Belgradului (si Parcul Kalemegdan). Cetatea are o vechime de peste 7000 de ani si este situata la varsarea raului Sava in Dunare. Intreaga zona este in prezent un parc in care puteti vedea zidurile vechi ale cetatii, Muzeul Militar, cafenele de lux, dar si terenuri de baschet si de tenis de camp.

Daca Bucurestiul e numit printre turisti „Micul Berlin” datorita petrecerilor care dureaza ca-n basme, cate trei zile si trei nopti, in curand si Belgradul se va numi asa. Chiar as putea spune ca bate Bucurestiul la capitolul „viata de noapte”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro