FOTOGALERIE Robert Negoita da inca 9 milioane de euro pentru borduri, banci si becuri pe Bulevardul Unirii. Cu o suma dubla in Bucuresti s-a facut un pasaj rutier care a descongestionat traficul infernal din nordul Capitalei
Consiliul Local sector 3 a alocat, luni, 8,7 milioane de euro pentru amenajarea bulevardului Unirii din Capitala. Lucrarile de amenajare a acestui bulevard au demarat la inceputul anului 2014, aproape jumatate din lucrare fiind deja executata. La sfarsitul anului trecut, Consiliul Local sector 3 a alocat pentru acest proiect 1,1 milioane de euro, iar in luna mai a acestui an inca 300.000 de euro. Astfel, daca adunam doar banii alocati pana acum pentru amenajarea trotuarelor de pe bd Unirii intre Piata Alba Iulia si Piata Unirii, bulevardul avand o lungime de circa 2 km, se ajunge la uriasa suma de 10 milioane de euro.
- In comparatie, pasajul rutier subteran de la Piata Presei costa circa 18 milioane de euro, iar pasajul subteran de la Baneasa circa 13 milioane de euro
- Un km de autostrada la campie costa circa 4 milioane de euro.
- HotNews.ro a solicitat Primariei sector 3 informatii despre cat costa lucrarea si cat s-a platit pana acum, insa nu am primit niciun raspuns pana la publicarea materialului
Cele 8,7 milioane de euro au fost alocate luni, 20 octombrie, prin doua proiecte de hotarare. Potrivit primului proiect de hotarare, s-a alocat suma de circa 8,1 milioane de euro pentru valorificarea spatiului urban din zona Unirii.
„Modernizarea bulevardului Unirii presupune o serie de interventii menite sa imbunatateasca calitatea spatiului public si a vietii urbane. Astfel in aceasta zona se va reamenaja spatiul verde care va constitui o bariera vizuala formata din flori, arbusti si pomi. Modernizarea spatiilor verzi va consta si in folosirea sistemelor automate de irigare. Interventia asupra zonei pietonale va consta si refacerea pavajului cu granit antiderapant, inlocuirea bordurilor si a stalpilor de blocare a accesului auto realizati din beton. Pentru imbunatatirea spatiului urban pietonal se vor pune jardiniere din grait masiv de cea mai buna calitate in care se vor planta flori si arbusti. Aceste jardiniere vor fi evidentiate pe timp de noapte prin benzi cu leduri”, se arata in raportul de specialitate aferent proiectului de hotarare adoptat. De cele 8 milioane de euro se vor realiza si o fantana arteziana si un perete decorativ. Durata de realizare a investitiei va fi de 3 luni.
Printr-un alt proiect de hotarare s-au alocat inca 600.000 de euro pentru amenajarea Bd. Unirii intre bd. Mircea Voda si Magazinul Unirea (sens stanga) si bucata dintre Nerva Traian si Mircea Voda (sens stanga).
documente
Hotararea CGMB prin care strada Carada este data in administrarea Primariei sector 3
(22 Oct 2014) PDF, 85KB
Pe langa suma imensa alocata pentru lucrare, o alta problema este ca aceasta artera este administrata de Primaria Capitalei, iar primarul Sorin Oprescu a declarat in mai multe randuri ca nu si-a dat acordul pentru aceste lucrari. Nici Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu a emis nicio hotarare in acest sens asa cum s-a intamplat in trecut pentru alte strazi administrate de Primaria Capitalei, dar pe care Primaria de sector a executat lucrari. Un astfel de exemplu este strada Eugen Carada din Centrul istoric al Capitalei.
documente
Lista cu strazi aflate in administrarea Primariei Capitalei
(22 Oct 2014) PDF, 1MB
„Acolo lucrurile s-au petrecut asa: arhitectul sef al sectorului si domnul primar al sectorului 3(n.r. Robert Negoita) m-au rugat sa le dau voie sa ridice trotuarele si sa faca panta de pamant, pentru pomii de pe margine, de pe aliniament. Am spus, da, daca vor sa faca asta si am mers personal sa ma uit pentru ca strada este in administrarea noastra. Dupa aceea, spre surprinderea noastra am constatat ca toate lucrarile executate acolo nu au nici un fel de aprobare, nici din partea sectorului. In conditiile acestea au primit amenda, o data de 50 milioane lei vechi, dupa aceea de 100 milioane lei vechi pentru pomii care au fost taiati si dupa aceea ultima amenda este de 500 de milioane lei vechi”, a declarat primarul general Sorin Oprescu in luna martie a acestui an.
documente
Hotararea care reglementeaza cine face lucrari pe str. din Bucuresti
(22 Oct 2014) PDF, 1MB
Reprezentantii Primariei sector 3 sustin insa altceva. „Intr-adevar, Bulevardul Unirii tine de Primaria Capitalei, am avut derogare pentru trotuare, noi vorbim de trotuare aici. Deci toata partea dreapta, pentru inceput, se va reconfigura, se schimba un pic fata, pentru ca acum e o nebunie pe trotuarul respectiv, unii pleaca cu masina, altii vin, oamenii circula, banci s.a.m.d. Ideea e de a se reconfigura un pic spatiul respectiv, de a se aerisi un pic pentru a nu mai fi accidentele care au fost in ultima perioada, iar vizavi de cost, partea a doua a intrebarii, este vorba de 18 mii m.p. acolo. Din Alba Iulia pana la Magazinul Unirea sunt 18 mii m.p., din eroare nu a fost trecuta suprafata acolo, e vorba de 18 mii m.p. se va face in etape, pe masura bugetului alocat”, a declarat Popescu Marius ¬Sef Serviciu Investitii Primaria sector 3 pe 31 octombrie 2013, in momentul in care s-au alocat primii bani pentru realizarea acestui bulevard.
In plus, potrivit b365.ro, Administratia Domeniului Public Sector 3 (ADPB), dar si alte doua firme contractate de Primaria Sectorului 3 pentru executarea lucrarilor de pe bd. Unirii, au primit sase sanctiuni contraventionale, in valoare de circa 50.000 de euro, pentru nerespectarea normelor de protectie a mediului si a spatiilor verzi.
Primaria sectorului 3 a inaugurat in luna iunie prima bucata din bulevardul Unirii, zona aflata intre Piata Alba Iulia si str. Traian, pe partea dreapta cum privesti spre Piata Unirii, iar pe restul arterei, pana aproape de Tribunalul BUcuresti, au fost incepute lucrarile de modernizare. La fel si pe partea stanga.
Pe segmentul inaugurat, cuprins intre Piata Alba Iulia si str. Traian, trotuarele au fost reconfigurate si reamenajate. Mai exact, o banda de spatiu verde a fost desfiintata pentru a se amenaja doua randuri de parcare, iar trotuarul a fost reconfigurat si placat cu piatra. In locul arborilor taiati s-au plantat pui de platani, iar de-a lungul bulevardului au fost puse pergole multicolore, jardiniere cu plante, banci si cosuri de gunoi. De la inceputul anului cand au inceput lucrarile, proiectul a starnit numeroase controverse din cauza benzii de spatiu verde desfiintate, dar si a pergolelor colorate. Mai nou, pe bulevard a aparut si statuia unui unicorn.
¬Bulevardul Unirii este foarte important nu doar pentru Sectorul 3, ci pentru tot Bucurestiul si pentru toata Romania. Vreau ca acest bulevard sa devina un simbol, unul dintre locurile preferate ale bucurestenilor. Vreau sa multumesc, pentru sprijinul pe care ni l-a acordat, primarului general Sorin Oprescu, care ne-a dat voie sa ne ocupam de reamenajarea bulevardului Unirii. Vreau, deopotriva, sa multumesc atat arhitectului-sef al Sectorului 3, Stefan Dumitrascu, care a venit de fiecare data cu mine pentru a gasi cele mai bune solutii pentru acest bulevard, cat si consilierilor din Sectorul 3, care ne-au sprijinit in realizarea acestui proiect. Nu in ultimul rand, vreau sa multumesc locuitorilor din zona care ne-au suportat cu santierul in ultimele luni¬, a declarat Robert Sorin Negoita, primarul Sectorului 3, in luna iunie, cand a inaugurat primul segment din bulevard.
Ce bani s-au alocat pana acum pentru bd. Unirii
– in octombrie 2013, Consiliul Local sector 3 a alocat pentru amenajaraea trotuarelor de pe acest bulevard circa 1,1 milioane de euro;
– in mai 2014, Consiliul Local sector 3 a maialocat pentru aceasta lucrare circa 300.000 de euro.
FOTOGALERIE Ce lucrari a executat pana in prezent Primaria sector 3 pe bd. Unirii