Sari direct la conținut

Fraudele în numele ASF, în creștere: Oamenii, păcăliți la telefon să facă investiții sau transfer de bani de către falși angajați ai autorității

HotNews.ro
Frauda de tip vishing, Foto: Cristian Storto / Dreamstime.com
Frauda de tip vishing, Foto: Cristian Storto / Dreamstime.com

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a atenționat din nou luni să nu dea curs, sub nicio formă, unor propuneri telefonice de investiții sau de transferuri de fonduri venite din partea anumitor persoane care susțin că reprezintă ASF și care folosesc o aplicație care generează, în mod fraudulos, apeluri care se identifică cu numărul de TelVerde al Autorității 0800 825 627.

  • „În ultima perioadă, au fost semnalate mai multe tentative de fraudă de tip voice phishing (vishing), în numele Autorității de Supraveghere Financiară, iar persoanele care au dat curs acestui tip de „oferte“ au fost prejudiciate cu sume importante de bani.
  • Dacă aveți suspiciuni cu privire la un apel, întrerupeți imediat comunicarea. Pentru a vă asigura că apelul este autentic, contactați-ne telefonic (0800.825.627/004 021.305.34.70) sau prin email (office@asfromania.ro).
  • De asemenea, în situația în care vă confruntați cu tentative de fraudă sau activități suspecte, raportați imediat aceste situații autorităților competente”, atenționează ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară mai avertizează că:

  • nu face recomandări și propuneri de investiții;
  • nu apelează consumatorii pentru a le propune plasamente în criptomonede și în niciun alt fel de activ;
  • nu solicită oamenilor să direcționeze sume de bani către platformele de investiții financiare online sau offline;
  • nu propune intermedierea recuperării unor sume pierdute în investiții anterioare.

ASF mai recomandă tuturor celor care intenționează să realizeze investiții pe piața financiară să apeleze doar la firme autorizate și să se informeze temeinic înainte de a-și plasa banii într-un instrument sau altul.

ASF a mai atenționat și în vara anului trecut că în ultima perioadă au apărut, în spațiul public, persoane care pretind că sunt reprezentanți ai autorității și care contactează cetățenii fie prin email, fie telefonic, oferind recomandări de investiții și solicitând, în același timp, plata unor sume de bani.

Ce este vishingul și ce recomandă Poliția Română

Vishingul (voice phishing) este o metodă de înșelăciune prin care autorii apelează și poartă convorbiri telefonice cu victimele și pretind că sunt reprezentanți ai unor entități private. Prin utilizarea unor tactici ingenioase de manipulare, ei obțin de la victime date personale sau informații financiare, a avertizat recent și Poliția Română.

Cum trebuie procedat în astfel de situații:

  • Identificați corect un astfel de apel telefonic fals! Nu acceptați să faceți ce vi se spune prin telefon! Nu tastați un alt număr și nici nu urmați alți pași indicați prin telefon!
  • Nu efectuați plăți în conturile oferite prin telefon și nu oferiți date personale sau date bancare!
  • Nu accesați eventuale link-uri de acces puse la dispoziție, de către persoane necunoscute, în timpul sau după încheierea apelurilor telefonice de tip vishing și să nu tastați pe telefonul mobil anumite secvențe de cifre comunicate de către autori, pe durata convorbirilor.
  • Dacă ați fost prejudiciați, anunţaţi Poliţia prin apelarea numărului de urgenţă 112 sau adresați-vă celei mai apropiate unități de poliție.

Poliția recomandă prudență în divulgarea următoarelor tipuri de informații:

  • 1. Informații de identificare personală: numele, prenumele, C.N.P., adresa, numărul de telefon, data nașterii și alte detalii personale. Aceste informații pot fi utilizate pentru „a fura” identitatea sau pentru a accesa alte conturi sau servicii.
  • 2. Informații privind conturile bancare și alte date financiare: prin intermediul vishingului, atacatorii pot obține numerele de cont bancar, numerele de card de credit, informațiile de autentificare la serviciile bancare online și alte detalii legate de conturile și tranzacțiile financiare ale victimei, informații care pot fi utilizate pentru a efectua tranzacții frauduloase sau pentru a accesa ilegal fondurile victimelor.

Sursa foto: Cristian Storto / Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro