Frumusete pe baterii – cat de eficiente sunt produsele tehnologice de ingrijire?
Chiar si cei mai refractari la tehnologie se folosesc totusi de ea, macar cand asculta muzica la iPod sau cand fac poze cu telefonul. Nici industria cosmeticelor nu putea ramane indiferenta prea mult la inovatiile tehnice. Cele mai recente produse care imbina frumusetea cu tehnologia – incluzand primul rimel pe baza de baterii din lume – sugereaza ca obisnuita masuta plina de cosmetice va semana, in curand, mai degraba cu o masa de laborator.
Vestea ca Estée Lauder si Lancôme au lansat rimeluri pe baterii a starnit o curiozitate uriasa in industrie. Intre timp, banderolele electrice care ar reduce ridurile de pe frunte la fel de eficient ca si Botoxul se vand ca painea calda in Londra.
Companiile insista ca aceste dispozitive nu sunt facute doar pentru femeile prea comode ca sa se dea singure cu rimel; nu, firmele sustin ca aceasta tehnologie este folosita astfel incat sa dea rezultate nemaiintalnite, justificand astfel preturile astronomice.
Reclama la noul rimel Estee Lauder promite vag „o legatura intre volum, lungime, vibratii si gene curbate”; producatorii banderolei Safetox sustin ca, prin folosirea acestia, ridurile sunt reduse cu 83,3%. In acelasi timp, sistemul de masaj Wellbox este vazut drept un elixir virtual al tineretii care combate celulita, reduce ridurile, inlatura straturile de piele moarta si revigoreaza pielea ofilita in doar 6 minute de masaj zilnic.
In timp ce unii se arata neincrezatori in fata acestor promisiuni, sunt multi care adopta incantati aceste schimbari, vazandu-le ca pe niste metode cosmetice avangardiste.
„Nu poti sta pe loc in industria cosmeticelor, iar eu abia astept sa incerc acest rimel pe baza de baterii. Suna excelent – daca merge cu baterii inseamna ca va putea sa curbeze mai mult genele, iar efectul final sa fie mai bun”, spune Mary Greenwell, macheza care s-a ocupat, printre alte vedete, de Sienna Miller si Gwyneth Paltrow.
„Tehnologia folosita in machiaj si ingrijirea pielii se imbunatateste continuu. Comparativ cu ce era acest domeniu cu 20 de ani in urma, diferenta este ca de la cer la pamant”, spune Greenwell, conform The Independent.
Unii medici sunt insa sceptici vizavi de eficienta acestor produse. „Ma indoiesc ca ar avea efect pe termen lung. Functioneaza pentru o perioada scurta de timp, deoarece muschii se reintorc la starea normala, odata ce nu mai folosesti tehnologia respectiva”, spune Dr Nick Lowe, dermatolog.
Printre alte produse de acest gen, lansate recent, se numara Zeno Spot Zapper care, conform producatorilor, ar inlatura 90% din cosuri folosind radiatiile infrarosii, precum si o tehnica de microabraziune care inlatura stratul de piele moarta de la suprafata, lasand la iveala stratul nou si proaspat de piele.
„Metodele de microabraziune folosite acasa prind din ce in ce mai bine, pericolul este insa ca cele care le folosesc nu stiu daca au nevoie intr-adevar de ele sau nu. Unele dintre ele isi pot face mai mult rau”, a mai spus dr. Lowe.