Sari direct la conținut

Gabriel Biriș: Vedem că toate impozitele cresc, dar crește și deficitul. Poate că nu putem plăti cât pot ei risipi / Câte modificări a avut Codul fiscal în ultimii 7-8 ani

HotNews.ro
Gabriel Biris, Foto: Adi Iacob / HotNews
Gabriel Biris, Foto: Adi Iacob / HotNews

Vedem că toate impozitele cresc, dar crește și deficitul, susține avocatul Gabriel Biriș, fost secretar de Stat în Ministerul Finanțelor. „Poate că nu putem plăti cât pot ei risipi. Atunci poate că ar trebui pusă un pic de frână pe cheltuieli”, susține el.

El spune că a identificat 107 legi, ordonanțe și ordonanțe de urgență de modificare a Codului fiscal în 7 ani și jumătate: mai mult de una pe lună.

„Cifra face referire la data de 31 martie 2023, dar o vom actualiza. Astea au introdus 554 de modificări fără a lua în considerare impozitele și taxele locale, care probabil mai adaugă 100. Mai avem modificări consistente care, estimarea mea este că au mai adus 100 de modificări: adică 4 legi și ordonanțe, inclusiv 3 impozite noi.”, a afirmat Biriș, într-o conferință CLCC.

Potrivit acestuia, dacă la modificările astea mai adăugăm și pe cele de la Codul de procedură fiscală, „pe care le estimez pe la 60-70 plus ce înseamnă modificări care nu sunt în zona de procedură, precum AMEF, RO e-Transport, e-Factura ajungem la aproape 200 de modificări de legislație fiscală”.

El consideră că este mult prea mult.

„Modificările astea sunt numai pe Codul fiscal vreo 1.500 – 2.000 pagini. Pentru fiecare pagină de modificare de legislație este nevoie de 30 de ore de muncă, de specialiști de top. Asta înseamnă zeci de mii de ore de muncă degeaba. Modificările alea la Codul fiscal au adus o scădere a veniturilor cu 0,53% din PIB (datele complete sunt pe taxinstitute.ro)”, susține avocatul.

Vezi și: Eurostat: România a avut un deficit bugetar de 6,6% din PIB în 2023, în ușoară creștere

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro