Sari direct la conținut

Gabriel Sandu, ministrul propus din nou la Comunicatii: Toate cele sase licitatii pentru televiziunea digitala terestra vor fi lansate simultan la inceputul lui 2010

HotNews.ro

Digitalizarea va fi provocarea anilor 2010-2011 si toate cele sase licitatii pentru televiziunea digitala terestra se vor lansa simultan in prima parte a anului 2010, a declarat pentru HotNews.ro Gabriel Sandu, ministrul avizat marti de comisiile parlamentare pentru conducerea ministerului Comunicatiilor. Taxa de licenta in cazul primelor doua multiplexe digitale prin care 14 posturi TV digitale vor putea fi receptionate gratuit va fi de 2,5 milioane de euro, pret in care intra inclusiv obligatia pentru castigatorii celor doua licitatii de a furniza gratuit cel putin un milion de set-top-box-uri pentru patura saraca a populatiei.

HotNews.ro:Felicitari! Cu cate voturi ati trecut de comisiile din Parlament?

Gabriel Sandu: (Zambeste) 17 voturi pentru si unul contra si este vorba tocmai de domnul Husein de la minoritati care nu a auzit exact cand trebuia sa voteze si a ramas cu mana sus.

  • „Trebuie sa fii mai mult decat carcotas ca sa spui ca la Ministerul Comunicatiilor nu s-a intamplat nimic sau ca eu nu am condus bine”

HotNews.ro:Domnule Sandu, nu sunteti prea iubit in piata. De unii sunteti acuzat de incompetenta si lumea este cumva uimita ca ati fost numit din nou ministru. Ce sentimente incercati fata de aceste acuze? Ce omit sa vada cei care va acuza?

Gabriel Sandu: Anul trecut cand am intrat prima data in acest minister am dat cu ochii de dumneavoastra si atunci (moment de pauza) mi-ati spus un singur lucru: ca piata nu ma vrea pentru ca nu sunt din acest domeniu.

HotNews.ro:Nu v-am spus asta. V-am pus doar niste intrebari pentru ca lumea era curioasa tinand cont ca veneati dintr-un domeniu total diferit.

Gabriel Sandu: De acord. (Tuseste). Din punctul meu de vedere in acest an eu zic ca am reusit sa fac din MCSI un motor si daca ne uitam un pic la realizarile pe care le-am avut pot spune chiar ca a fost un an de succes pentru Ministerul Comunicatiilor. Putem lua orice exemplu. Partea cu „incompetenta” zic eu ca iese din discutie. De ce?! Trebuie sa fii mai mult decat carcotas ca sa spui ca la Ministerul Comunicatiilor nu s-a intamplat nimic sau ca eu nu am condus bine.

  • Masuri si proiecte din 2009 de care este mandru

HotNews.ro:Dati-mi un singur exemplu de astfel de proiect..cel mai important, de care sunteti mandru

Gabriel Sandu: Sistemul electronic national l-am preluat cu 800 de autoritati publice locale, acum are 12.500 de autoritati. Am reusit deja sa pun baza nomenclatorului national de autoritati publice locale. Sistemul electronic de achizitii publice l-am dus de la 1,65% la 14% pe o economie de 1,1 miliarde de euro. Am reusit sa optimizez Ghiseul.ro si in momentul acesta lucreaza la 100% din capacitate.

In ceea ce priveste ANCOM: Am reusit sa anulez infringementul in proportie de 90%. In momentul in care trece prin Senat (n.r proiectul de lege al Ordonantei de urgenta care infiinta ANCOM) am indeplinit cele 3 conditii pe care le-am promis Comisarului Viviane Reding: autoritatea are independenta economica, are continuitate in conducere si este in subordinea Parlamentului.

HotNews.ro: Cand estimati ca va trece proiectul de lege de Senat?

Gabriel Sandu: La sfarsitul lui ianuarie 2010 prin sesiune speciala.

  • Portalul eRomania: Primele 50 de servicii publice in format electronic vor fi lansate undeva la sfarsitul lui iunie 2010

Gabriel Sandu: Revenind, am lansat eRomania: am eRomania1, eRomania2, eRomania3 in diferite stadii de..

HotNews.ro:Asta voiam sa va intreb. In urma cu doua luni aveati niste declaratii destul de contrare in cadrul evenimentului Global Forum, legate de portalul eRomania. La Money Channel declarati ca acest portal va fi lansat pe 25 decembrie si va avea 10 servicii publice in format electronic. Pentru HotNews.ro in aceeasi zi si la acelasi eveniment spuneati ca vor fi cel putin 17 servicii disponibile pe acest portal pana la sfarsitul anului. Nu stiu in cat suntem astazi.. 22-23 decembrie..Nu e nimic in picioare, ba mai mult la acelasi eveniment va contrazicea si un secretar de stat, domnul Fecioru, care sustinea ca doar in versiune „beta” sa fie ceva anul asta..

Gabriel Sandu: In conditiile in care am plecat de la zero am ajuns la ora actuala, fara a dispune de credite bugetare, in stadiu de contractare cu toate promisiunile pe care le-am facut. eRomania1 va avea cel putin 50 de servicii operationale. eRomania2 va avea urmatoarele 50 de servicii, eRomania3 va avea inca 50 de servicii, deci la sfarsitul anului 2010 vom avea 150 de servicii operationale.

In momentul asta, intr-adevar, datorita imposibilitatii de a face rectificarile bugetare si de a transforma creditele de angajament in credite bugetare nu am putut sa facem primele plati, dar eu sper ca la sfarsitul lunii ianuarie sa incepem sa implementam eRomania1, iar pana la sfarsitul lunii iunie ne asteptam sa avem deja primele 50 de servicii. Platile online se vor face in proportie de 100% pentru toti cei care vor dori, autorizatiile se vor putea emite online, am inceput standardizarea lor. Vom avea tot ce insemna nomenclator national de scoli si spitale. Vom putea face toate rezervarile de bilete, atat pe parte culturala (teatru, film) cat si pe parte de turism.

HotNews.ro:Deci primele 50 de servicii vor fi disponibile pana la sfarsitul lui iunie 2010.

Gabriel Sandu: Exact

  • Activitatea pe un an de zile: Fonduri europene de 212 milioane euro accesate pana acum

HotNews.ro:Ok, in..

Gabriel Sandu: Vreau sa discutam mai departe, da? In momentul in care am ajuns in ministerul Comunicatiilor nu era nici macar un singur leu accesat. In momentul asta avem 212 milioane euro deja semnate. Mai avem 60 de milioane de euro lansate..

HotNews.ro:Astea ce sunt? Fonduri structurale?

Gabriel Sandu: Fonduri structurale, deci nu aveam nici macar un singur contract semnat. Am reusit sa mai lansam inclusiv inca un apel pe e-guvernare care se va inchide pana la 30 ianuarie. Mai departe. Am lansat apelul pentru continuarea de la ePrescription vom avea si eCardul pe parte de sanatate.

HotNews.ro: eCard?!

Gabriel Sandu: Da, deci vom avea un card de identitate electronic care va cuprinde toate datele in ceea ce priveste sanatatea noastra. Am lansat apelul pentru partea de interoperabilitate. Am inchis apelul cu eLearning care este deja in curs de contractare. Ganditi-va ca anul asta am inchis toate apelurile deschise, iar la anul pregatim deja partea a doua a lansarii de apeluri pe IMM-uri. Din cele 386 de milioane euro pe care trebuia sa le accesam, 212 milioane euro sunt contractate, 60 milioane euro sunt pe apeluri care urmeaza sa fie inchise pana la sfarsitul lui ianuarie, iar restul se vor contracta in proportie de 100% pana la sfasitul lui 2010. Asta este activitatea pe care am avut-o intr-un an de zile.

  • Un proiect din Programul de Guvernare care se va concretiza in 2010: Supercomputing: Un computer urias, in valoare de 77 de milioane de euro, prin care se vor putea testa proiecte complexe

HotNews.ro:OK. In Programul de guvernare 2009-2012, la capitolul Societate informationala sunt 5 pagini de promisiuni. Spuneti-ne doar 3 proiecte principale care se vor concretiza sigur in 2010 sau unul..

Gabriel Sandu: Unul, sa zicem. Luam Supercomputing-ul. Romania este singura tara din Sud-Estul Europei care nu are Supercomputing..

HotNews.ro:Ce-i asta?

Gabriel Sandu: Ati vazut ce inseamna CERN-ul de la Geneva?

HotNews.ro:Ahh..

Gabriel Sandu: Acolo unde se fac acele demonstratii…

HotNews.ro:A, da, da cu acceleratorul de particule..

Gabriel Sandu: Exact. Romania va avea un Supercomputing un pic mai mic care va avea valoarea de 77 milioane de euro prin care noi vom putea testa tot ce inseamna partea de cercetare din Romania. In acest sector sunt 11.000 de proiecte care nu sunt testate momentan. Vom avea parte de fizica nucleara, de fizica cuantica, de chimie, vom avea parte de medicina, politici economice si sociale, e-mediu e-dezastre, e-sanatate. Acest Supercomputing este un computer urias unde, pe de o parte, vom putea face teste, pentru a avea o aplicabilitate la toate proiectele care se fac in cercetare, dar in acelasi timp vom putea avea si o baza de date uriasa. Vom avea 15 universitati care vor fi racordate la acest supercomputing inclusiv institutele de cercetare nationale.

  • De ce a fost restructurat ASSI. Din 156 de angajati, doar 29 de oameni aveau pregatirea tehnica necesara

HotNews.ro:Aveam o intrebare legata de supercomputing. Aveti multa experienta ca manager, chiar daca nu in telecomunicatii. Ati inceput restructurarea agentiilor guvernamentale pe motivul reducerilor de costuri in actuala situatie economica si a eficientizarii operationale. Ati restructurat ASSI, infiintand in loc alte doua centre nationale. Mai mult ati infiintat un Centru National de Supercomputing (CNS) cu atributii precum combaterea terorismului electronic si simularea proceselor complexe nucleare..Care este logica? Unde sunt reducerile de costuri?

Gabriel Sandu: Nu, vreau sa intelegem putin ce se intampla in ASSI. Un sef de serviciu avea 117 milioane lei vechi salariu, un lucru pe care il consider inadmisibil. Problema cea mare nu era insa acolo. Lucrul cel mai deranjant era ca incasau foarte multi bani pe care ii stocau in depozite la termen, deci in loc sa folosim acei bani pentru investitii, sa dezvoltam Sistemul Electronic National (SEN)…

In al doilea rand, Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) nu se mai putea dezvolta, capacitatea era maxima, trebuia dezvoltat in totalitate.

In al treilea rand avem punctul unic de acces al tuturor informatiilor din Europa catre Romania si invers. Sunt niste proiecte extraordinar de mari care trebuiau coordonate. Din 156 de oameni ai ASSI, doar 29 erau efectiv tehnici si coordonau, restul erau soferi, portari, oameni care nu aveau nici o legatura cu institutia din punct de vedere al operarii sistemelor. Daca inainte erau 156 de oameni pe trei directii, in noua formula vom avea maxim 100 de oameni care vor raspunde de cel putin 10 directii de operare.

  • Sistemul Supercomputing va putea fi inchiriat de operatorii din piata pentru testarea anumitor produse

HotNews.ro:Deci sigur vom vedea acest proiect „Supercomputing” realizat in 2010?

Gabriel Sandu: 100%. In momentul acesta, am Memorandumul de implementare a supercomputingului care a fost aprobat, am Hotararea de Guvern de infiintare si alocare a celor 77 de milioane euro cu infiintarea Centrului National de Supercomputing, iar in ianuarie 2010 voi obtine creditele de angajament conform Hotararii de Guvern de implementare a acestui centru. Dar vreau sa ne intelegem, acest centru va deservi toate ministerele, toate institutele de cercetare, deci memoria lui va fi absolut uriasa.

HotNews.ro:77 milioane euro, bani de la bugetul de stat..

Gabriel Sandu: Nu. Ca sa ne intelegem..(Incepe sa schiteze pe hartie intregul proces). Nici o eRomania1, 2, 3, nici Supercomputing-ul nu sunt facuti cu bani de la buget acordati astazi. Am, sa zicem, un credit de angajament de 10 milioane de euro, pe 5 ani. Companiile castigatoare vin si finanteaza executia proiectelor castigate si isi primesc banii intr-o perioada de 5 ani de la bugetul Romaniei, insa: de exemplu in cazul Sistemului Electronic National – l-am extins, dar castigam bani pentru ca luam taxe pentru toate serviciile pe care le facem, cu SEAP la fel. Sunt bani care reprezinta venituri la bugetul de stat. Supercomputing-ul va putea fi inchiriat de oricare operator din piata care are nevoie de capacitati mari de stocare si analiza sau de testare de produse.

HotNews.ro:Schimbam registrul. Ce mai stiti despre comisarul Viviane Reding. Sunt alegeri..Ati urmarit daca mai ramane sau nu pe functia ocupata in prezent, daca vine altcineva?

Gabriel Sandu: Nu, nu ramane. (zambind) O sa vina comisarul olandez care este tot o femeie si este si mai dura.

  • Trecerea la televiziunea digitala terestra: Toate cele 6 licitatii vor fi lansate in acelasi timp

HotNews.ro:Trecerea de la televiziunea analogica la cea digitala terestra. Suntem foarte intarziati pentru tinta de 1 ianuarie 2012

Gabriel Sandu: Cine sustine ca suntem intarziati?

HotNews.ro:Suntem foarte intarziati. Anul asta trebuia sa se acorde primele doua multiplexe digitale, chiar si SNR zicea ca si-a facut planul dupa strategia Ministerului Comunicatiilor si ca sunt in intarziere si ca daca nu se acorda..

Gabriel Sandu: Nu, informatiile sunt totalmente gresite. Strategia nationala de trecere de la analogic la digital stabileste niste lucruri clare: ca pana la 1 ianuarie 2012 vom avea o Romanie 100% digitala.

HotNews.ro: Nu se poate asta.

Gabriel Sandu: Cine spune asta?

HotNews.ro:SNR-ul

Gabriel Sandu: Dar eu zic ca se poate..

HotNews.ro: Dar nici in strategie nu cred ca se mentioneaza ca va fi acoperire integrala pana la 1 ianuarie 2012.

Gabriel Sandu: Mai uitati-va un pic

HotNews.ro:Eu parca asa tin minte..

Gabriel Sandu: Discutia initiala a fost ca vom scoate initial doar 2 multiplexoare pe piata si obligativitatea celui care castiga va fi sa asigure cel putin 1 milion de set-top-box-uri in asa fel incat zonele defavorizate sa le primeasca gratis si sa poata viziona semnalul TV digital. La ora actuala, Hotararea de Guvern pe care deja am initiat-o si i-am dat drumul pe circuit prevede ca vom scoate toate cele 6 multiplexoare simultan..

HotNews.ro: Cum adica simultan?!

Gabriel Sandu: Adica vom face licitatii in acelasi timp pentru toate cele 6 multiplexoare, nu doar pentru primele 2.

HotNews.ro:Uau, cu adevarat breaking news..

Gabriel Sandu: Si daca nu mai participa nimeni altcineva decat SNR si noi tot la sfarsitul anului 2011 vom avea digitalizare 98% pana la 100% in Romania. Fortam un pic pentru ca la ora actuala interesul pentru aceste multiplexoare este enorm. Au venit companiile corespondente SNR-ului romanesc din Franta, din Austria si sunt si operatorii romani care in cea mai mare parte vor sa se implice.

HotNews.ro:Ce operatori din Romania?

Gabriel Sandu: Inclusiv Romtelecom vrea sa intre pe piata de digitalizare. Din punctul meu de vedere toate televiziunile din Romania vor fi interesate sa intre pe aceasta piata. Digitalizarea va fi provocarea anilor 2010-2011.

HotNews.ro:Eu stiam ca pregatiti o Hotarare de Guvern care sa stabileasca tipul procedurii si taxa de licenta.

Gabriel Sandu: A plecat deja. Documentul a fost initiat de Ministerul Comunicatiilor si acum a fost transmis celorlalte ministere.

HotNews.ro:6 licitatii simultan.. Nu e pericolul sa fie castigator doar SNR?

Gabriel Sandu: Nu poate.

HotNews.ro:De ce?

Gabriel Sandu: Pentru ca investitiile intr-un multiplexor inseamna o suma cuprinsa intre 60 milioane euro pana la 350 milioane euro. SNR nu-si permite mai mult de 2 multiplexoare.

HotNews.ro:Si cand estimati ca vor fi demarate cele 6 licitatii?

Gabriel Sandu: Daca Hotararea de Guvern va trece in prima saptamana din ianuarie, estimez ca pana la 15 februarie 2010 licitatiile vor fi afisate pe SEAP. Undeva pana la sfarsitul lunii martie ar trebui ca toate cele 6 multiplexoare sa existe in diferite stadii de licitare.

HotNews.ro:Cat va fi taxa de licenta?

Gabriel Sandu: In cazul primelor doua multiplexe taxa de licenta va fi de 2,5 milioane de euro, iar pentru urmatoarele 4 multiplexe taxa de licenta va fi de 1 milion de euro.

HotNews.ro:Vor mai fi subventii de la stat pentru set-top-boxuri?

Gabriel Sandu: Nu. Vreau sa ne intelegem. Marea Britanie, Franta, Austria, toti au avut probleme cu aceasta subventionare a set-top-boxurilor. Ca sa nu mai avem nici o problema noi va trebui sa le introducem in licenta, in cazul primelor doua multiplexe digitale, si operatorul care le castiga le va asigura. In alta situatie este considerat ajutor de stat.

HotNews.ro:Deci despre cate set-top-boxuri vorbim?

Gabriel Sandu: Am estimat ca este vorba de un milion de set-top-boxuri si este vorba doar de primele doua multiplexe.

HotNews.ro:Si totusi, sunteti atat de siguri..? Mi se pare o miscare uriasa: 6 licitatii in acelasi timp in conditiile in care spuneti ca SNR nu-si permite decat 2 multiplexe. Chiar vedeti un interes atat de mare incat restul de 4 multiplexe sa fie luate de alti operatori?

Gabriel Sandu: Va fi concurenta. Nu va fi doar un operator. Parerea mea este ca, in piata, vor fi cel putin 3-4 operatori. Nimeni in afara de SNR nu-si va permite mai mult de un multiplexor.

HotNews.ro:Deci chiar nu vedeti vreun esec..

Gabriel Sandu: Sub nici o forma.

HotNews.ro:Este o miscare pe care nu stiu cati o anticipau in piata.

Gabriel Sandu: Am lucrat, doar am lucrat..

  • Functia de ministru al Comunicatiilor este cea mai mare provocare a cariei mele de pana la 46 de ani

HotNews.ro:Cum ati caracteriza pozitia in care va aflati acum: este cel mai important pas din cariera, cel mai frumos lucru de pana acum, cum?

Gabriel Sandu: Este cea mai mare provocare a carierei mele de pana la 46 de ani si am sa va explic si de ce. Atunci cand am intrat in MCSI stiam doar cum sa conduc. La ora actuala stiu tot ce se intampla in aceasta zona industriala si cred ca a venit vremea sa sprijinim mult mai mult acest sector.

HotNews.ro:Nu stiu, sunteti total schimbat. Parca ati fi facut pregatire, asa am impresia. Sunteti foarte documentat.

Gabriel Sandu: Nu. Am invatat. Din momentul in care am stat de vorba prima data am citit zeci de mii de pagini. Am stat in fiecare zi la minister de la 8 dimineata pana la 12 noaptea si am analizat absolut toate documentele.

HotNews.ro: Multumesc si sarbatori fericite!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro