Gabriela Scutea, despre Dosarul 10 august: „Nu este exclus să fie audiate Viorica Dăncilă și Carmen Dan”
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Gabriela Scutea, a declarat miercuri seară, la Euronews România, că este foarte probabil ca Viorica Dăncilă (fost premier) și Carmen Dan (fost ministru de Interne) să fie chemate la audieri în Dosarul 10 august.
Aceste plângeri vor fi urmate de audieri sau reaudieri, mai subliniează procurorul general al României
Gabriela Scutea a menționat că au fost identificați 20 de noi suspecți, jandarmi cu funcție de execuție, care se aflau în stradă, în ziua de 10 august 2018. Aceștia sunt acuzați că au depășit limitele legale ale intervenției, mai precis că au folosit violența în mod nejustificat. Angajații Jandarmeriei au fost identificați în urma imaginilor filmate în Piața Victoriei.
„În cauză, unul dintre suspecții față de care s-au formulat acuzații încă din 2019 este un secretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne. În privința acestuia, se reține infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu, raportat la contribuția pe care a avut-o pe lângă comandantul misiunii, respectiv șeful Jandarmeriei Municipiului București. În acest moment, nu excludem posibilitatea ca pe baza probelor care se vor mai administra în continuare să se poată stabili și alte tipuri de implicare ale unor responsabili din administrația centrală și locală, raportat la șirul dispozițiilor și ordinelor care au fost date în seara de 10 august 2018, pentru dispersarea manifestanților existenți în Piața Victoriei”, a explicat Gabriela Scutea la Euronews.ro.
Premierul Nicolae Ciucă a ținut să asigure miercuri, la 4 ani de la protestul din 10 august, „în care oameni nevinovați au căzut victime unor violențe nejustificate” că Guvernul va pune la dispoziția Justiției tot ce e necesar pentru pedepsirea celor vinovați.
4 ani de la mitingul diasporei reprimat violent de Jandarmerie. Un eșec major al justiției
În data de 10 august 2018, aproximativ 100.000 de oameni s-au adunat în Piața Victoriei în încercarea de a opri asaltul PSD asupra justiției. O manifestație împotriva Guvernului Viorica Dăncilă, care s-a încheiat cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă ale jandarmilor. Peste 700 de oameni au făcut plângeri penale după ce au fost loviți de jandarmi sau au inhalat gaze lacrimogene.
Cine răspunde pentru acele violențe? Un răspuns așteptat patru ani, timp în care dosarul penal s-a plimbat între parchete și instanțe.
Deschis în 2018, clasat de DIICOT în 2020 și redeschis în primăvara acestui an, în urma contestației unui protestatar – acesta a fost, pe scurt, traseul dosarului 10 august, unul dintre marile eșecuri ale justiției din România.
- FOTO/VIDEO 10 august. Patru ani de la mitingul diasporei reprimat violent de Jandarmerie. Un eșec major al justiției