Sari direct la conținut

Gafele PD-L in batalia din Parlament cu PSD, PNL si UDMR

HotNews.ro

Parlamentul a devenit teatru de razboi intre opozitie si putere. Parlamentarii PSD-PNL au atacat PD-L pe trei directii: motiune de cenzura, suspendarea presedintelui Camerei, Roberta Anastase, si amanarea referendumului propus de Traian Basescu. PD-L a comis cateva erori strategice: Roberta Anastase a cedat PSD conducerea sedintei Birourilor Permanente iar parlamentarii PD-L au parasit sala la sedinta reunita a Camerelor pentru validarea conducerii BNR. Marti ar urma motiunea de cenzura in Parlament, insa Guverul ar intentiona sa contracareze printr-o demisie in bloc.

Anastase, acuzata ca a suspendat abuziv dezbaterea raportului Udrea. La inceputul saptamanii trecute, sedinta Camerei Deputatilor a debutat cu scandal la dezbaterea raportului Comisiei Udrea. Presedintele Camerei, Roberta Anastase, a fost acuzata ca a abuzat de functie si ca a suspendat sedinta dupa discursul Elenei Udrea, fapt care a starnit protestul PNL si PSD. Cele doua partide au parasit sala si au solicitat convocarea conducerii Camerei.

Dupa ce s-a citit raportul comisiei Udrea, ministrul Turismului a venit la tribuna si a tinut un discurs de aproximativ 50 minute. La scurt timp, Roberta Anastase a anuntat in plenul Camerei Deputatilor suspendarea dezbaterii. „Liderii de grup parlamentar, la propunerea Biroului Permanent, vor trebui sa se reuneasca si sa programeze continuarea sedintei la o data ulterioara„, a sustinut Anastase.

PSD-PNL au amanat referendumul lui Basescu si au pus prioritara motiunea. Contraatacul PSD-PNL a avut loc, miercuri, la sedinta Birourilor Permanente ale Parlamentului. Pe ordinea de zi a sedintei au fost trei subiecte extrem de importante: avizul Parlamentului pentru referendumul anuntat de Traian Basescu, asumarea raspunderii Guvernului pe legea pensiilor si dezbaterea motiunii de cenzura.

Membrii PSD si PNL din conducerea Parlamentului au reusit sa impuna prin vot calendarul celor trei evenimente. Astfel, avizul pentru referendum a fost amanat prin trimiterea la comisia juridica pentru un aviz formal. Asta inseamna amanarea discutarii referendumului. La punctul doi, asumarea raspunderii a fost si ea amanata pentru saptamana urmatoare, iar la punctul trei, dezbaterea motiunii de cenzura PNL-UDMR a fost trecuta ca prioritate de lucru.

Miza PD-L era ca, in sedinta conducerii Parlamenului, Guvernul sa-si asume raspunderea in Parlament inainte de dezbaterea motiunii de cenzura. Calculele erau ca, daca Guvernul isi asuma raspunderea pe o lege care interzicea pensiile parlamentarilor iar la o zi sau doua era demis de catre Parlament prin motiunea de cenzura, PD-L cadea in picioare din punct de vedere al imaginii si a perceptiei electoratului.

PSD si PNL au dejucat planurile Guvernulului prin decizia Biroului Permanent, care a pus prioritara pe ordinea de zi motiunea de cenzura.

Roberta Anastase a cedat votul de aur din Camera Deputatilor. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase a facut o a doua greseala: a cedat la sedinta postul de presedinte de sedinta. Conform Regulamentului, presedintele de sedinta are votul de aur. Asta inseamna ca, in situatia in care numarul voturilor pentru o decizie este egal cu cel al voturilor impotriva, presedintele de sedinta poate sa incline balanta prin propriul vot. Mai exact, votul presedintelui de sedinta este echivalentul a doua voturi.

Anastase a cedat conducerea sedintei social-democratului Mircea Geoana, presedinte al Senatului. Astfel, PSD si PNL au reusit sa-si puna pe ordinea de zi motiunea de cenzura ca prioritate si sa amane asumarea raspunderii Guvernului si sa trimita la comisia juridica solicitarea presedintelui Traian Basescu pentru referendum.

Mai mult, parlamentarii PSD si PNL au anuntat ca au depus o plangere la comisia juridica impotriva presedintelui Camerei, democrat-liberala Roberta Anastase. Social-democratii si liberalii intentioneaza sa o suspende pe Anastase pe o perioada de o luna de zile pentru abuz in serviciu la citirea raportului Udrea.

Conform Regulamentului Camerei, este permisa excluderea unui parlamentar pe o perioada de maximum 30 de zile in cazul in care acesta nu a respectat regulamentul.

La citirea motiunii de cenzura, al treilea scandal. In sedinta de joi, democrat-liberalii au parasit plenul Parlamentului in momentul citirii motiunii de cenzura, acuzand neconstitutionalitatea acesteia, dupa ce parlamentarii PSD, PNL si UDMR au respins cererea puterii de a trimite documentul la comisiile juridice.

Vicepresedintele PDL si in acelasi timp presedintele de sedinta, Ioan Oltean, a argumentat ca parlamentarii PNL si UDMR nu mai au dreptul la un astfel de demers, in conditiile in care au mai depus o motiune in urma cu cateva saptamani. Dupa ce PD-L a parasit sala, presedintele de sedinta, Ioan Oltean a anuntat pauza de consultari si, la cererea liderului de grup al PD-L Mircea Toader, a suspendat din nou sedinta, fiind acuzat ca a facut-o abuziv. In urma deciziei PDL, BNR risca sa ramana fara conducere, a carei mandat expira.

Altfel spus, parlamenatrii PD-L au luat o decizie extrem de riscanta si cu consecinte grave pentru functionarea Bancii Nationale. Premierul Emil Boc, care se afla in drum spre Parlament, a fost informat de gestul parlamentarilor PD-L. Parlamentarii PDL au fost convinsi sa revina in sala dupa plecarea lui Boc din Parlament. In final, gafa parlamentarilor PD-L a fost mascata prin revenirea acestora in sala si validarea conducerii BNR.

Opozitia si discursul demagogic. Pe de-o parte, PSD si PNL acuza Guvernul ca afunda tara in criza si ca scoaterea PSD de la putere a amplificat starea de instabilitate politica. Pe de alta parte, opozitia utilizeaza la maxim procedurile parlamentare pentru a bloca orice actiune a Guvernului, depun motiuni de cenzura si cauta sa preia controlul puterii in Parlament, fiind acuzata, la randul ei, ca perpetueaza astfel criza politica. Si Mircea Geoana a fost acuzat ca a comis gafe in sedinta Biroului Permanent comun al celor doua camere prezidata de liderul PSD, cand PDL l-a surprins votand de doua ori. Mircea Geoana si-a calificat votul drept un supervot.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro