Game-boy spine, boala copiilor născuți în era digitală. Dr. Claudiu Matei: Deformările coloanei copiilor sunt echivalente cu cele ale persoanelor de peste 50 de ani
Copiii născuți după anul 2010 sunt considerați generația Alpha sau nativi digitali, fiind de mici obișnuiți cu telefoanele, tabletele sau orice alte dispozitive și, în general, dependenți de tehnologie. 2,5 milioane de copii se nasc săptămânal, iar generația Alpha va atinge miliarde de persoane până în anul 2025. Cu alte cuvinte, ei sunt generația viitorului.
Totuși, acest lucru are impact asupra medicinei, ridică noi provocări, apar noi afecțiuni, iar medicii trebuie să se adapteze. Game-boy spine este o boală noua, care se referă la deformări ale coloanei vertebrale, despre care a vorbit Claudiu Matei, medic primar neurochirurgie, de la Spitalul Polisano MedLife Sibiu, în cadrul atelierului Patologia Generației Alpha (copii născuți după 2010), la Conferința Națională MedLife, organizată în 4-5 octombrie 2019, București.
Tehnologia a devenit un instrument vital pentru omenire în general, iar progresele care se fac în medicină prin intermediul acesteia sunt remarcabile și măsurabile în salvarea vieților. Totuși, poate să devină un risc atât pentru sănătatea mentală, cât și pentru cea fizică.
Conceptul game-boy spine a fost folosit, pentru prima dată, în Olanda, în anul 2013, pentru copiii cu deformări ale coloanei vertebrale din cauza poziției vicioase (cocoșate) din timpul utilizării excesive a dispozitivelor electronice, cum ar fi telefonul și tableta. Când copilul stă în șezut, de exemplu pe scaun, capul este orientat în jos deoarece nu ține telefonul la nivelul ochilor. Astfel, apare o curbură anormală a coloanei, degenerând în cifoză sau hernie de disc. Cel mai adesea apare la copiii cu vârsta cuprinsă între 8 și 18 ani, 50% dintre copii fiind diagnosticați la vârsta școlară sau în adolescență.
Deformările coloanei vertebrale sunt echivalente cu cele ale persoanelor de peste 50 de ani, care au efectuat muncă fizică grea. Astfel de deformări, care duc la apariția cifozelor, scoliozelor și herniilor de disc, au mai fost văzute la copii doar în urmă cu 100 de ani, când implicarea lor în munca fizică grea, de la vârste fragede, era frecventă în Europa.
Predomină durerile cervicale sau lombare și se asociază cu cefaleea, tulburările de concentrare, oboseala, tulburările de concentrare, scăderea performanțelor psihomotorii și reducerea înălțimii.
Părinții sunt primii care observă deformarea coloanei copiilor în majoritatea cazurilor. Mai apoi, apelează la specialist, care pune diagnosticul. Diagnosticarea se poate face prin patru metode, și anume radiografie, examinare fizică (palparea musculaturii paravertebrale), CT sau RMN.
Majoritatea copiilor care suferă de game-boy spine nu sunt activi fizic și nu pot să meargă pe vârfuri, având tendința să cadă în față.
Tratamentul nu este unul greu, se recomandă atenția la postură, astfel încât să fie corectă, sportul și kinetoterapia. Foarte rar, în cazurile grave, este necesară intervenția chirurgicală.
Posturile vicioase din copilăria fragedă au consecințe atât în viitorul apropiat, cât și în viața de adult, iar sportul este cea mai bună metodă de prevenție. Tehnologia face parte din viața noastră de zi cu zi și este foarte utila, mai ales pentru copiii născuți în generația Alpha, care au o sete de cunoaștere ieșită din comun. Totuși, accesul la aceste dispozitive ar trebui să fie limitat și monitorizat de părinți măcar până la vârsta de opt ani.
Tema conferinței din acest an a fost ”Sistem, medic, pacient. Perspective 2025”. Cum va arăta medicina în România în următorii ani: tratamente noi, inovații tehnologice, provocările sistemului medical.