Sari direct la conținut

Ganglioni inflamați la copii apar mai ales după infecții, dar pot ascunde și alte boli. Ghid pentru părinți

HotNews.ro
Ganglionii inflamați persistă și după ce infecțiile respiratorii s-au vindecat, Foto: © Oksun70 | Dreamstime.com
Ganglionii inflamați persistă și după ce infecțiile respiratorii s-au vindecat, Foto: © Oksun70 | Dreamstime.com

Infecțiile virale și bacteriene sunt cele mai frecvente la copii și ele duc și la inflamarea ganglionilor limfatici. Inflamarea acestora este o reacție a organismului la infecție și, de cele mai multe ori, nu înseamnă nimic altceva, explică dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecțioase, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Prof.dr. Matei Balș” din București. Când ar putea fi, totuși, o problemă?

Descoperirea unor ganglioni inflamați în zona gâtului copilului, a cefei sau în altă parte îi pune pe jar pe părinți. De cele mai multe ori însă, ganglionii se măresc în dimensiuni și devin dureroși atunci când există o infecție în corp, iar organismul luptă cu infecția. „Părinții nu ar trebui să-și facă probleme pentru că acei ganglioni sunt inflamați, ca singurul lucru care se întâmplă”, explică dr. Adrian Marinescu.

600 de ganglioni, răspândiți în corp

„Practic, este vorba despre o inflamație care apare în cele mai multe dintre infecțiile de vecinătate, începând de la o problemă stomatologică, continuând cu o infecție din sfera ORL și cu infecții virale și bacteriene – și aici este o paletă extrem de largă de afecțiuni”, punctează specialistul.

Potrivit dr. Cristiana Ionescu-Orodel, medic specialist ORL, în corp există răspândiți circa 600 de ganglioni care acționează ca „mici filtre, captând virusurile, bacteriile, celulele anormale, toxinele pentru a fi distruse de leucocite. Totodată, ganglionii produc și alte substanțe implicate în distrugerea agenților infecțioși”.

Faptul că adesea cei mici sunt expuși multor infecții specifice intrării în colectivitate face ca acești ganglioni să fie mai mari decât cei ai adulților pentru că organismul copiilor este mai tot timpul ocupat să lupte contra acestor infecții.

Ganglionii din spatele urechii și din zona gâtului se inflamează cel mai des la copii, pentru că afecțiunile comunei vârstei sunt infecțiile respiratorii. Ganglionii se mai pot inflama în zona inghinală, axială, precum și în spatele gâtului.

Contextul dictează

Însă, atrage atenția, dr. Adrian Marinescu, „trebuie făcută o diferență între ce înseamnă ganglioni inflamați și ce ar putea să însemne, la un moment dat, un singur ganglion care să fie inflamat și să fie într-o măsură care într-adevăr să pună probleme”.

Cu alte cuvinte, mai spune expertul, dacă un copil – ca și un adult dealtfel – are ganglionii inflamați, ar trebui luat în discuție contextul: „Dacă este un episod acut, în care face febră, apar și alte simptome, trebuie să facem legătura și să considerăm că acești ganglioni apar în acel context. Dacă la un moment dat apare un ganglion care se inflamează și nu ne gândim că este o problemă stomatologică sau imediată și acel ganglion persistă, atunci, sigur, trebuie să facem un consult de specialitate care să stabilească dacă vorbim de o boală infecțioasă sau de altceva”.

Procesul invers durează mai mult

Mai există încă două aspecte sunt importante în această discuție referitoare la ganglioni, atenționează dr. Marinescu: „Când am un episod acut, o infecție acută și am acești ganglioni inflamați, în mod logic, procesul de reversie – ca ganglionii să ajungă să fie din nou în stare normală – este unul mult mai lung decât episodul acut. De multe ori, pacientul vine și spune: da, simptomele de boală mi-au dispărut în trei zile, dar au rămas încă acești ganglioni inflamați. Este logic să fie așa, pentru că intervalul de remisie este mai lung. Uneori, acești ganglioni pot să persiste câteva săptămâni fără să existe o semnificație”, punctează specialistul în boli infecțioase.

Și al doilea lucru foarte important: la fel ca o simtomatologie care persistă, fără o cauză decelabilă sau o simptomatologie pe care nu poți să o corectezi, și ganglionii inflamați care rămân o perioadă mai lungă de timp impun un consult de specialitate, recomandă dr. Adrian Marinescu.

Boli ale copiilor care duc la inflamarea ganglionilor

Otita

Este o infecție a urechii care apare după o răceală care persistă. Ea poate cauza dureri de ureche, scurgeri de puroi, diminuarea auzului, dureri în gât, adenopatie latero-cervicală, febră ridicată, nas înfundat. Se recomandă consult de specialitate la medicul ORL pentru diagnostic și tratament.

Oreionul

Este o boală infecțioasă contagioasă cu un debut lent, cu febră, oboseală și dureri și cu inflamarea puternică a ganglionilor limfatici. Boala poate fi prevenită prin vaccinare, această imunizare fiind inclusă în schema acoperită de sistemul public de sănătate.

Scarlatina

Este o boală infecțioasă contagioasă produsă de un streptococ – beta-hemolitic de grup A – care debutează cu febră mare, dureri în gât, limbă zmeurie, dureri de cap și inflamarea ganglionilor limfatici. Pe corp apare o erupție – mai ales în zona pliurilor – obrajii sunt roșii, în timp ce zona din jurul ochilor și a gurii rămâne palidă.

Varicela

Este un alt exemplu de boală virală foarte frecventă în copilărie și foarte contagioasă caracterizată prin inflamarea ganglionilor – din zona gâtului și în spatele urechilor – care pot rămâne astfel mult timp după remisia semnelor. Afecțiunea medicală este produsă de virusul varicelo-zosterian și poate fi prevenită prin vaccinare (imunizarea este însă plătită de părinți, nefiind inclusă în schema de vaccinare oferită de sistemul public).

Leucemia

Leucemia este cea mai frecventă formă de cancer pe care o fac cei mici, iar printre manifestările ei se numără și ganglionii inflamați. Somnolența, letargia, slăbiciunea, paloare accentuată, amețeala și lipsa totală de interes pentru orice activitate fizică sunt semne care trebuie să îngrijoreze părinții, mai ales dacă sunt asociate două sau mai multe dintre aceste manifestări. Leucemia la copil are, din fericire, și cea mai ridicată rată de vindecare, una din condiții fiind identificarea precoce.

Sursa foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro