Sari direct la conținut

Gaze din Marea Neagră? Adio del passato!​

Contributors.ro
Cosmin Gabriel Pacuraru , Foto: Arhiva personala
Cosmin Gabriel Pacuraru , Foto: Arhiva personala

Motto:”Adio, frumoase vise ale trecutului!”

La Traviatta – Giuseppe Verdi

Cred că oricine realizează că dacă liniile aeriene evită traficul pe deasupra Mării Negre, situația este gravă în zonă! Câteva linii aeriene și-au suspendat zborurile și către Ucraina. Nu mai amintesc de „hoții și vardiștii” ce se joacă de câțiva ani între avioanele rusești și cele ce decolează de pe Mihail Kogalniceanu.

Tensionarea relațiilor din regiunea Mării Negre este în curs. Nimeni nu poate spune dacă Federația Rusă va ataca sau nu Ucraina. Data este dată de surse americane: 16 februarie 2022. Alți oficiali americani o infirmă. Sunt peste 130.000 de soldați ruși comasați la granița Ucrainei, dotați cu armament performant. Mai sunt și câteva mii de soldați ai separatiștilor din Donețk – Lugansk. Mai sunt peste 1000 de „pacificatori” ruși în Transnistria, adică la câteva zeci de kilometri de Galați. Sunt câteva zeci de nave angrenate zilele acestea într-un exercitiu naval pe lângă peninsula Crimeea, anexată ilegal în 2014.

Între Sevastopol și Sulina sunt 300 de kilometri. Până la Constanta sunt 400. Distanța până prima viitoare platformă de extractie de mare adâncime ar fi cam 200 de kilometri. Intrebare: exista vreun investitor occidental care să investească la mai puțin de 200 de kilometri de sursa unui conflict regional, locul unde interesele geopolitice sunt antagonice? Sumele necesare investiției sunt imense și banii se recuperează în mulți ani. (unele surse dau 10 ani).

România nu deține tehnologia de extracție la adâncimi mari (peste 1000 m), deci trebuie ca să apelăm la un operator care să dețina această tehnologie și care ar fi dispus să își mute instalațiile de miliarde de dolari în zona sus menționată. Câte companii dețin aceasta tehologie? Americanii o au dar Exxonul a plecat. Întrebarea este retorică: analizele lor au spus că se va destabiliza zona și acesta să fie motivul renunțării la operațiunile din Marea Neagră? Americano – australienii de la BSOG dețin această tehnologie? Posibil! Dar Lukoil-ul, asociat al Romgaz pe alt perimetru, deține această tehnologie? Nu cunosc ca rusii să extragă gaze naturale la așa mari adâncimi. Al patrulea competitor este Petromar-ul lui Gabriel Comanescu care sigur nu deține tehnologia.

Mai pun o întrebare la care nu aștept răspuns: de ce Romgazul vrea cu ardoare să cumpere participația Exxon din asocierea acestuia cu OMV-ul?

Avem trei posibilități:

  1. Conflictul regional poate evolua și blocajul extracției de gaze din off-shore va fi blocat până la stabilirea unui învingător. Dacă Federația Rusă va pierde, mai există șanse ca acest zăcământ sa fie exploatat. Dacă câștigă, Adio del Passato!
  2. Conflictul regional poate fi înghețat pe un timp nedefinit. Dacă conflictul transnistrean este înghețat din 1992, dacă conflictul din Nagorno – Karabach este înghețat cam tot din aceeași perioadă, dacă conflictele georgiene (Oteția și Abhazia) sunt înghețate din 2008 și dacă conflictul din Dombas este înghețat din 2014, cine mai poate spera în extracția acestor gaze?
  3. Conflictul regional poate fi rezolvat pe care diplomatică și Federația Rusă se retrage din Crimeea și Donbas, Ucraina fiind repusă în drepturi inclusiv în zona platoului continental adiacent Crimeii. Evident că această ultimă variantă este o utopie.

Cine mai crede că România va mai extrage gazele din Marea Neagră?

În încheiere pun și câteva hărți pe care le-am mai folosit spre exemplificare. Citeste intregul articol pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro