Sari direct la conținut

Gazele se scumpesc cu 12% incepand cu 1 iulie. Guvernul a aprobat noul calendar de liberalizare a pretului la gaze naturale.

HotNews.ro

Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, noul calendar de liberalizare a pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica care furnizeaza caldura populatiei. Potrivit noului calendar, incepand cu data de 1 iulie 2015, pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice destinate consumului populatiei va fi de 60 de lei/MWh, comparativ cu 53,3 lei/MWh cat este in prezent. Calendarul prevede o majorare anuala pana in 2017, respectiv de la 1 iulie 2016 pretul va fi de 66 lei/MWh, iar incepand cu aprilie 2017, de 72 lei/MWh.

Calendarul de liberalizare a pretului gazelor naturale din productia interna are in vedere perioada 1 iulie 2015-30 iunie 2021. Calendarul de liberalizare este rezultatul negocierii cu reprezentantii Fondului Monetar International, Uniunii Europene si Bancii Mondiale, in sensul ca termenul dorit de partenerii externi a fost extins de la trei ani (2015-2018) la sase ani (2015-2021), iar ritmul de crestere a pretului a fost repartizat uniform pe toata perioada de referinta, neacceptandu-se cresterea mai accentuata in prima parte a perioadei. Totodata, partea romana a insistat, in cadrul negocierilor, ca alinierea pretului gazelor din productia interna sa se faca anual, si nu trimestrial sau semestrial.

Guvernul Romaniei s-a angajat ca, impreuna cu ANRE, sa elaboreze un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015 ¬ 30 iunie 2021, care sa tina cont de trendul descrescator al evolutiei preturilor din regiune ale hidrocarburilor, precum si de perioada mai lunga de aliniere agreata cu institutiile financiare internationale. Calendarul anterior de liberalizare a pretului gazelor naturale, convenit de Guvern cu Comisia Europeana in 2012, prevedea ca acest proces sa se incheie, pentru consumatorii casnici, la 31 decembrie 2018.

Avand in vedere perioada de timp mare prevazuta pentru acest angajament, Guvernul are in vedere ca la data de 1 aprilie 2018 sa fie rediscutat pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele termice destinate consumului populatiei pentru urmatorul an (pana la 1 aprilie 2019), fie in mod reglementat prin hotarare de Guvern, fie in mod liber, in functie de cererea si oferta pietei. Calendarul de liberalizare estimeaza totusi pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna si dupa aprilie 2018. Astfel, pentru 1 aprilie 2018 pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele termice destinate consumului populatiei este estimat la 78 lei/MWh, pentru 1 aprilie 2019 este estimat la 84 lei/MWh, iar pentru 1 aprilie 2020, la 90 lei/MWh. Aceste estimari sunt valabile pentru pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele termice destinate consumului populatiei, cu observatia ca acesta va fi reevaluat in urma unei analize, derulata pana la sfarsitul lunii martie 2018.

Pentru asigurarea predictibilitatii, prin noul calendar de liberalizare se urmareste o singura crestere anuala a pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele termice destinate consumului populatiei (comparativ cu cresterea trimestriala prevazuta de calendarul convenit de Guvern cu Comisia Europeana in 2012), componenta a pretului final reglementat, odata cu stabilirea tarifelor, respectiv in luna aprilie a fiecarui an. De asemenea, alegerea perioadei aprilie an curent – martie an urmator a avut in vedere si ciclul de injectie-extractie, care se realizeaza in aceeasi perioada.

Potrivit Guvernului, calendarul de liberalizare a pretului la gaze naturale din productia interna pentru perioada iulie 2015- iunie 2021 a luat in calcul mai multi factori. In primul rand, se constata o scadere constanta a consumului de gaze naturale, din cauza declinului consumului industrial, precum si datorita programelor de eficienta energetica aplicate de catre ambele categorii de consumatori, casnici si non-casnici.

Apoi, a fost inregistrata o scadere a cererii de gaze naturale a producatorilor de energie electrica, pe fondul intrarii pe piata a capacitatilor de productie din surse regenerabile (la nivelul lunii iunie 2015 se prevede un excedent de gaze naturale de cca 40% din productia interna fata de consumul prognozat (conform datelor furnizate de catre SNTGN Transgaz ¬ Dispeceratul National de gaze), ceea ce va pune o presiune importanta pe preturile cu care producatorii vor comercializa gazele naturale in perioada de vara);

In ceea ce priveste importul de gaze naturale, cererea a evoluat in termeni descrescatori, conform scaderii consumului in general, de la un procent de 15% in anul 2013 la aproximativ 7% in anul 2014, cu o perspectiva de mentinere a acestui procent sau chiar de scadere, pe termen mediu;

Guvernul mai arata ca reevaluarea pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica este necesara din 2018 intrucat impunerea, de pe acum, printr-o Hotarare de Guvern, a unui pret de referinta fix dupa anul 2017 ar fi de natura sa genereze distorsiuni pe piata libera, cu impact negativ asupra tuturor relatiilor comerciale. Referinta respectiva ar putea fi in dezacord semnificativ fata de referintele inregistrate la nivel international si/sau evolutia pietei romanesti, in situatia cresterii productiei interne sau a surselor de aprovizionare, corelativ cu o scadere a consumului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro