Sari direct la conținut

Gazprom acuză Bulgaria că tergiversează Turk Stream

HotNews.ro
TurkStream, Foto: Hotnews
TurkStream, Foto: Hotnews

Proiectul înregistrează în Bulgaria o întârziere de jumătate de an, Serbia a finalizat deja lucrările de construcție.

Proiectul Turk Stream va fi amânat cu o jumătate de an și va fi finalizat pe la sfârșitul anului 2020, conform promisiunilor Bulgariei, a scris gigantul rus Gazprom într-un memorandum pentru o nouă emisie de euroobligațiuni, potrivit publicației bulgare Duma, citate de Rador.

Construcția gazoductului trebuia să fie finalizată în prima jumătate a anului 2020, scrie Interfax. Potrivit agenției, motivul acestei întârzieri este chiar Bulgaria, care nu și-a finalizat încă segmentul de pe traseu. Bulgaria trebuie să monteze 474 de km de țevi de la granița cu Turcia până la cea cu Serbia. Valoarea proiectului este de 1,1 miliarde de euro fără TVA. Interfax amintește că Serbia a finalizat deja construcția conductei pe teritoriul său și așteaptă să înceapă să curgă gazele naturale rusești.

„Dacă în 2020 întârzierea tuturor termenilor din contracte poate fi legată de pandemie, în 2019 lucrarea nu a putut începe din cauza disputelor dintre constructori”, scrie publicația despre situația privind proiectul în Bulgaria. Sunt amintite litigiile privind licitația, retragerea contractorului „Arkad” din procedură, precum și revenirea ulterioară a acestuia după o decizie judecătorească.

Construcția extinderii conductei de gaze Turk Stream pe teritoriul bulgar până în Serbia se apropie de finalizare și va fi terminată la timp, a declarat prim-ministrul bulgar Boiko Borisov în timpul ultimei inspecții cu elicopterul, pe care el a făcut-o cu adjunctul ministrului petrolului din Arabia Saudită, Aabed Abdullah Alsaadun, la 23 septembrie. Inspecția a arătat că țevile au fost sudate de-a lungul întregului traseu de 474 km și acum se fac teste pe traseu. Borisov le-a explicat saudiților că opoziția difuzează știri false că Arkad este o companie rusească, la care Alsaadun a răspuns: „Eu sunt proprietarul”. De fapt, nu au existat afirmații că Arkad ar fi o companie rusească, ci că ar fi subcontractat companii rusești, ceea ce este adevărat, dar premierul a schimbat lucrurile, scrie Duma.

Statele Unite își mențin opoziția privind continuarea proiectului rusesc Turk Stream în Bulgaria (Balkan Stream) și construirii Centralei Nucleare Belene, a reieșit din declarațiile lui Francis Fannon, secretar de stat adjunct la Biroul pentru Resurse Energetice din cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite, la întâlnirea sa cu ministrul bulgar al energiei, Temenujka Petkova, la începutul acestei luni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro