Sari direct la conținut

Gazprom reia discutiile cu Serbia pentru o conducta ce va ocoli Romania

HotNews.ro

Oficialii sirbi si reprezentanti ai companiei Gazprom au inceput marti la Belgrad negocieri privind inceperea constructiei unei conducte ce va transporta gaze naturale si al carui traseu va ocoli Romania. Blue Stream, care ar urma sa transporte gaze natural din Rusia prin Balcani spre Uniunea Europeana, este in competitie cu proiectul Nabucco.

Presedintele consiliului de administratie al companiei rusesti Gazprom, Alexei Miller urmeaza sa se intalneasca cu presedintele si premierul sirb, relateaza BIRN.

Chiar daca oficialii de la Belgrad au refuzat sa ofere detalii despre negocieri, cel mai probabil acestea se vor axa pe constructia unei viitoare conducte de transport a gazelor naturale, care sa traverseze Bulgaria si Serbia.

Aleksandar Popovic, ministrul sirb al Energiei a declarat in acest sens, citat de postul B92: „Vom incerca sa convingem Gazprom sa prefere Serbia in locul Romaniei. Facem tot ce e posibil sa-i convingem ca e mai convenabil ca viitorul traseu al conductei sa traverseze riuri si teren plat, in locul muntilor Carpati”.

Anul trecut, Belgradul a semnat un acord de principiu cu Gazprom privind construirea unei conducte de 400 de km lungime, parte a proiectului Blue Stream, si care va lega Serbia de Bulgaria si Croatia.

Blue Stream, care ar urma sa transporte gaze natural din Rusia prin Balcani spre Uniunea Europeana, este in competitie cu un alt proiect, Nabucco. Acesta din urma este special proiectat sa reduca dependenta de Rusia, prin transportarea gazelor naturale din Orientul Mijlociu si Asia Centrala.

Tot ministrul Aleksandar Popovic a adaugat ca se asteapta ca liderii sirbi si Alexei Miller sa discute despre interesul Gazpromneft, subsidiara a Gazprom, in ce priveste participarea la privatizarea companiei petroliere de stat NIS.

Si firma romaneasca Rompetrol si-a manifestat intentia de a se implica in aceasta afacere, dar estimarile de pina acum ale analistilor lasa de inteles ca nu are nici o sansa in fata companiilor rusesti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro