Gazprom va cumpara echipamente nuclearo-energetice din Romania
Fabrica de Echipamente si Componente Nuclearo-Energetice (FECNE) din Bucuresti, detinuta de Grupul italian Walter Tosto, unul dintre liderii mondiali in echipamente pentru sectorul energetic, petrol si gaze, devine furnizor de echipamente pentru Gazprom. Valoarea contractului este de 1,8 milioane de euro si include livrarea a trei separatoare pentru cea mai mare statie de comprimare a gazelor din lume, aflata in constructie la Anapa (Rusia meridionala), informeaza FECNE.
Gazprom, cu un profit de 38 miliarde de dolari, lider in sectorul gazelor naturale, a incredintat FECNE, prin intermediul filialei sale OMZ Group, contractul pentru realizarea a trei separatoare pentru CS Russkaya, cea mai mare statie de comprimare a gazelor din lume, aflata in constructie la Anapa (Rusia meridionala).
„Pentru realizarea celor trei separatoare, FECNE va lucra indeaproape cu grupul OMZ, cel mai mare grup din Rusia, producator de echipamente din oteluri speciale pentru industriile nucleara, petrochimica si de petrol si gaze, aflat in proprietatea Gazprom. Proiectul consta in constructia a cinci separatoare necesare pentru instalatia din Anapa. Doua dintre acestea vor fi realizate de OMZ, si alte trei de catre FECNE, considerat singurul partener de incredere la nivel global in vederea realizarii unui proiect atat de complex si avand un timp de executie deosebit de scurt”, a declarat Luca Tosto, CEO FECNE.
Utilizatorul final Gazprom intentioneaza sa puna in functiune in cel de-al doilea trimestru al anului 2016 complexul CS Russkaya. Astfel, a solicitat ca termenul de livrare pentru separatoare sa fie februarie 2014. FECNE a fost singurul ofertant in masura sa indeplineasca aceasta cerinta, garantand in acelasi timp fiabilitatea si calitatea lucrarilor.
Instalatia din Anapa, in valoare de aproximativ 100 milioane de euro, va fi dotata cu sapte unitati de pompare a gazului cu o putere de 32 MW fiecare, si va face parte dintr-o structura importanta ce va avea o capacitate de 448 MW. In prezent, cea mai mare capacitate de comprimare a gazelor este de 366 MW si apartine statiei ‘CS Portovaya’, detinuta, de asemenea, de Gazprom. Intrarea conductei in mare va incepe de pe coasta rusa si va ajunge pe coasta bulgara, trecand pe sub Marea Neagra. Conducta are o lungime totala de 900 km, va fi amplasata la o adancime ce poate depasi 2.000 metri in unele locuri si va avea o capacitate de 63 miliarde de metri cubi. Gazoductul va continua apoi cu o conducta pe uscat ce va porni din Bulgaria. Lucrarea face parte din proiectul Gazprom ‘Coridorul Sudic de gaze naturale’ a carui lungime totala este de peste 2.500 km.
„Aceasta comanda reprezinta inceputul unei colaborari de mare valoare atat comerciala, avand in vedere sarcinile pe care Gazprom intentioneaza sa ni le incredinteze, cat si tehnica, avand in vedere complexitatea dispozitivelor care vor fi facute in noile hale FECNE. In aceste conditii, ne dorim ca Guvernul roman sa sprijine investitorii care contribuie la relansarea industriei romanesti, prin extinderea si imbunatatirea drumului de legatura Bucuresti-Oltenita, ce reprezinta drumul de acces catre mare, de o importanta strategica si vitala pentru industria grea metalurgica din Romania. De asemenea, ne dorim ca taxa de transport, care este disproportionata pentru transporturile exceptionale, sa fie ajustata. Aceste doua masuri ar contribui semnificativ la dezvoltarea Romaniei in Europa si in lume”, mai spun reprezentantii FECNE.
FECNE, specializata in trecut in fabricarea de componente pentru industria nucleara, a fost achizitionata anul trecut de catre Grupul italian Walter Tosto. Compania a fost relansata in urma unei investitii de 23 milioane de euro. In 2012 a avut o cifra de afaceri de 90 milioane euro.