Sari direct la conținut

GE Energy livreaza turbinele pentru cel mai mare parc eolian din Romania

HotNews.ro

Compania GE Energy a anuntat, luni, implementarea a doua proiecte de mare amploare in Romania, menite sa accelereze procesul de modernizare a infrastructurii energetice a tarii. In cadrul primului proiect, vor fi livrate 139 de turbine eoliene pentru realizarea la Fantanele (Dobrogea) a uneia din cele mai mari ferme eoliene din Europa.

Conform unui comunicat de presa, GE Energy urmeaza sa livreze 139 de turbine eoliene, cu o putere totala instalata de 347,5 MW, dezvoltatorului CEZ Grup pentru proiectul de 347,5 megawati din localitatea Fantanele, judetul Tulcea, una dintre zonele cu cel mai mare potential de energie eoliana din Romania.

Proiectul consta in realizarea uneia dintre cele mai mari ferme eoliene din Europa, reprezentand cea mai mare instalatie de turbine eoliene ale GE Energy in Europa. Fantanele va fi un proiect cu o finalizare rapida, turbinele eoliene de la GE urmand sa fie instalate si puse in functiune intre lunile aprilie si decembrie 2009.

Pentru cel de-al doilea proiect, GE Energy va livra patru dintre cele mai puternice motoare Jenbacher ‘tip 6’ cu gaz ale GE producatorului de energie Vest Energo, care va construi o instalatie de cogenerare de 14 MW in Bucuresti, contribuind la modernizarea regiilor de termoficare locale. Cogenerarea este mai eficienta si presupune un consum mai redus de combustibil fosil decat echipamentele care genereaza separat energie termica si electrica. Uniunea Europeana a indemnat statele membre sa extinda utilizarea cogenerarii pentru a putea indeplini obiectivele in domeniul eficientei.

„Proiectele din Romania evidentiaza o tendinta regionala accentuata in domeniul energetic in tarile din Europa Centrala si de Est. Multe dintre acestea profita de progresele in domeniul tehnologiilor energetice, de liberalizarea sectorului energetic si de accesul la finantare pentru a moderniza infrastructura energetica existenta”, a declarat directorul executiv al GE Energy pentru Europa Centrala si de Est, Rusia si CSI, Rod Christie.

Conform Asociatiei Europene pentru Energie Eoliana, la inceputul anului 2008 Romania avea o capacitate instalata de energie eoliana de opt megawati, relateaza NewsIn. Guvernul a stabilit ca obiectiv adaugarea unei capacitati de 200 megawati pana la sfarsitul anului 2010. Proiectul Fantanele va permite depasirea acestui obiectiv la nivel national.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro