Gen (r) Dan Voinea: Fenomenul terorist a fost creat de structura informativa a Armatei / Nu a fost identificat niciun agent strain implicat in evenimentele din decembrie 1989
Generalul in rezerva Dan Voinea, procurorul militar care a instrumentat dosarul Revolutiei din 1989, afirma ca nu au existat teroristi straini implicati in evenimentele sangeroase din Bucuresti si ca in 85% din cazuri „s-au stabilit autorii fizici ai omorului sau al tentativei de omor”, care „apartineau structurilor militare, si au mai fost si din garzile patriotice”.
Acesta a povestit, in emisiunea lui Mihai Radulescu, Ora de Stiri, de pe TVR 2, ca protestele din Timisoara au pornit in urma solidaritatii dintre enoriasii pastorului Tokes si cativa timisoreni care s-au asoiciat enorasilor.
In urma actiunilor represive ale autoritatilor, timisorenii au inceput sa scandeze impotriva regimului comunist. Dan Voinea afirma ca, la Timisoara, „au tras toate unitatile militare care faceau parte din garnizoana Timisoara impreuna cu militieni, securisti care au format dispozitive de lupta impotriva manifestantilor”.
In ceea ce priveste protestele de la Bucuresti, declansate in timpul mitingului convocat de Ceausescu din 21 decembrie, generalul in rezerva a povestit ca, „in data de 20 decembrie, mai multi timisoreni s-au reunit in Piata Operei si au hotarat sa plece in tara cu mesaje pentru cetatenii Romaniei cu ce s-a intamplat in Timisoara pana atunci”.
Un grup de peste 50 de timisoreni a ajuns in Bucuresti la ora 5 dimineata, cu un tren accelerat. Acest grup ar fi stat, potrivit lui Dan Voinea, „in Cismigiu pana cand s-a umplut piata Palatului de oameni mobilizati inca de noaptea pentru miting”.
Acesti oameni „au fortat cordoanele intai pe la Biserica Kretzulescu, acolo erau cei de la Intreprinderea de Morarit si Panificatie care au reusit sa nu-i lase sa intre, si atunci au luat-o pe langa Sala Palatului, au iesit in strada Stirbey Voda si la intersectia cu Calea Victoriei” au „patruns in forta, grupul asta, in zona Ateneului, in multimea care era la demonstratie si un alt timisorean care se afla langa biblioteca Universitara a aruncat doua petarde de instructie pe care le-a avut pana atunci intr-o cutie de carton, o cutie de pantofi”.
Dan Voinea a negat informatiile potrivit carora agenti straini, de la KGB sau din occident, ar fi deschis focul impotriva manifestantilor, celebrii „teroristi” ai Revolutiei.
„Agenti implicati in represiune care sa fi deschis focul impotriva cetatenilor romani nu au existat (…) Nu e vorba de niciun KGB-ist, nu a fost identificat niciun strain care sa fie implicat in evenimente”, a subliniat el, notand ca primul care a folosit cuvantul terorist a fost chiar Nicolae Ceausescu, referindu-se la manifestantii de la Timisoara.
„In toate dosarele la care am lucrat s-a plecat de la victime. In 85% s-a stabilit autorul fizic al omorului, al tentativei de omor, apartineau structurilor militare si au mai fost si din garzile patriotice”, a adaugat acesta.
El a citat cazul Televiziunii, unde victimele au aparut „ca urmare a unor schimburi de focuri intre unitatea de parasutisti si unitatile colonelului Oana care erau in dispozitiv in televiziune si unitatile aduse sa apere televiziunea dar care au ramas undeva in exteriorul televiziunii”.
„De exemplu, de la Ploiesti a fost adus regimentul mecanizat comandat de colonelul Niculescu, ei au fost pusi intr-un dispozitiv in piata mare, acolo. Noi am audiat militarii care au fost pusi in dispozitiv pe burta, din trei in trei metri si cu fata spre televiziune in piata Charles de Gaulle, tancurile si taburile au fost amplasate undeva prin Herastrau si pe la Arcul de Triumf. Sergiu Nicolaescu a fost cel care s-a ocupat de acest dispozitiv, la orele 22 seara au ajuns in acest dispozitiv, l-a luat pe comandant si l-a adus in televiziune si la orele 22.30 au primit militarii ordin de foc sa traga spre televiziune si au tras pana dimineata, astia au ripostat, gloantele au trecut prin case”, a explicat generalul in retragere.
In opinia sa, „fenomenul terorist a fost creat de structura informativa a Armatei”, Armata care „a facut o activitate ilegala pana la urma, intrucat Armata este facuta pentru dusmanul extern, nu pentru inamicul intern”.
Dan Voinea a notat ca exista un ordin general de mobilizare a armatei pentru asemenea situatii in baza caruia se putea actiona, dar numai daca se decreta stare de necesitate. Or Ceausescu „a decretat prin vorbe (starea de necesitate) dar nu a fost publicata in Monitorul Oficial, deci nu putea produce efecte”.
Fostul procuror a mai sustinut ca in dimineata zilei de 23 decembrie a avut loc „se pare” o „intalnire cu comandanti de garnizoane in care li s-a adus la cunostinta chestiunea aceasta de diversiune, ei stiau ca nu exista teroristi dar au provocat foarte multe incidente cu buna stiinta”.
„La MApN noi am identificat peste opt cazuri provocate chiar de generalul Eftimescu, care chema diverse unitati sa apere ministerul pe care nu il ataca nimeni. In afara de binecunoscutul caz USLA au continuat sa cheme militari de la Academia Militara, s-au imbarcat in trei autobuze, s-au dus la Ministerul Apararii, cum au oprit in poarta pentru legitimare s-a tras in ei, au avut morti si raniti”.
Generalul in rezerva sustine ca aceste afirmatii sunt „probate si instrumentate” iar vinovatii sunt „cei care au coordonate aceste actiuni militare in Bucuresti si in tara”.
Dan Voinea a precizat ca ancheta in acest dosar a fost stopata si nu a mai ajuns in instanta dupa ce Curtea Constitutionala a dat o decizie, in toamna anului 2007, prin care li s-a interzis procurorilor militari sa mai cerceteze civili”.
„Dosarul a fost impachetat si declinat la colegii civili”, a incheiat acesta.