Sari direct la conținut

Georgiana Iancu (EY): SAF-T nu se face pe hârtie. Dacă nu ai un sistem, ce o să faci? / Declarația 394 se va simplifica

HotNews.ro
Georgiana Iancu, Foto: EY România
Georgiana Iancu, Foto: EY România

SAF-T intră în ultima fază de implementare, iar contribuabilii mici vor trebui să depună declarația 406 din 2025.

„ANAF a început să-l testeze și să transmită notificări privind deficiențele indentificate către contribuabilii mari și mijlocii. Testarea s-a făcut pe baza unei secțiuni, cea de registru-jurnal, deci nu s-a testat coerența datelor. Se întrevede potențialul ca Ministerul Finanțelor – ANAF să pregătească decontul precompletat de TVA pe baza datelor din SAF-T”, a declarat Georgiana Iancu, liderul departamentului de Taxe indirecte la EY România.

Potrivit acesteia, SAF-T nu se face pe hârtie.

„Dacă nu ai contabilitate electronică și nu ai un sistem, atunci ce o să faci? O să te apuci să completezi niște excel-uri? Ai nevoie de o soluție ca să generezi SAF-T. Asistăm contribuabili mici dar și unii nerezidenți care ne întrebau: Oferă Statul român o soluție electronică de raportare SAF-T? Ei voiau ceva ca la e-Factura”, a afirmat Iancu.

Conform declarațiilor sale, sunt companii mari nerezidente care operează în România, care s-au înregistrat în scopuri de TVA, și care întreabă dacă există astfel de soluții.

„Există o preocupare vizavi de costurile necesare acestei conformări. Această preocupare o vedem și la nivelul contribuabililor mici. Pentru nerezidenți raportarea e mai simplă. S-a ținut cont de faptul că ei nu țin contabilitate în România și atunci se preiau doar datele din facturi. Se pune întrebarea: Același nerezident vine, depune decont de TVA, D394 pentru tranzacțiile interne, D390 pentru cele intracomunitare vine să raporteze și SAF-T și e-Factura către Fisc? Cumva informația asta nu se regăsește peste tot?”, a afirmat reprezentanta EY România.

Pe deoparte, spune ea, sunt suprapuneri, iar pe de altă parte, dacă ne uităm strict către e-Factura, se raportează tranzacțiile locale, deci către parteneri care au un cod de înregistrare în scop de TVA în România.

„Nu se raportează tranzacții de import, export, livrări de achiziții intracomunitare. De unde pot fi ele preluate? Din SAF-T. Când s-a lansat SAF-T și s-au inițiat discuțiile cu mediul de afaceri se menționa la momentul respectiv că se va renunța la D394. Și în contextul e-Factura s-a menționat că se va renunța la acea declarație. Noi credem că se va simplifica D394 și nu vedem până la 1 iulie 2025 renunțarea la declarație”, a mai spus Georgiana Iancu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro