Sari direct la conținut

Germania a ajuns la un acord „istoric” cu Israelul să cumpere sistemul Arrow-3, scutul antirachetă pe care îl vrea și România

HotNews.ro
Sistemul de apărare antirachetă Arrow 3, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Sistemul de apărare antirachetă Arrow 3, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Germania, în fază de reînarmare după invazia Rusiei în Ucraina, a semnat joi un acord „istoric” cu Israelul pentru achiziţionarea sistemului de apărare antirachetă Arrow-3, a anunţat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, relatează agențiile AFP şi DPA, citate de Agerpres.

Sistemul Arrow, a cărui livrare este aşteptată în 2025, „va pregăti apărarea aeriană germană pentru viitor”, a adăugat Boris Pistorius cu ocazia semnării acordului comercial la Berlin cu omologul său israelian, Yoav Gallant.

„Este, fără exagerare, o zi istorică pentru ţările noastre”, a spus Pistorius.

Israelul a declarat că acest contract, cu o valoare estimată de 3,5 miliarde de dolari, reprezintă „cel mai important (acord privind vânzarea de arme) semnat vreodată” de Israel, ţară în care industria apărării este un sector emblematic.

Acest acord este „emoţionant pentru fiecare israelian”, având loc „la doar 80 de ani după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial” şi de la „tragedia Holocaustului”, a declarat la rândul său ministrul israelian, Yoav Gallant.

Cum funcționează sistemul antirachetă Arrow-3

Sistemul Arrow este dezvoltat şi fabricat de compania Israel Aerospace Industries (IAI) în colaborare cu constructorul american de avioane Boeing.

Arrow-3, nivelul superior al acestui dispozitiv antirachetă, este destinat să intercepteze deasupra atmosferei rachete cu o rază de acţiune de până la 2.400 de km.

Acest sistem are astfel o rază de acţiune semnificativ mai mare decât cea a sistemului american de apărare aeriană Patriot şi a sistemului IRIS-T folosit până acum de Germania.

Berlinul intenţionează să adauge dispozitivul Arrow la aceste două sisteme pentru a-şi crea proiectul său european de scut antirachetă, lansat de Olaf Scholz după începerea invaziei ruse în Ucraina.

Aceasta iniţiativă a reunit până acum 13 ţări europene, printre care și România, însă nu şi Polonia, Italia şi Franţa, aceasta din urma susţinând o altă abordare strategică şi industrială bazată pe echipamente europene.

Cu Arrow-3, „Israelul aduce o contribuţie foarte importantă la securitatea noastră în Germania, la securitatea noastră în Europa, la securitatea spaţiului nostru aerian”, ceea ce este important „în situaţia de ameninţare actuală”, a insistat Pistorius.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro